Pred začiatkom MS U20: život Slovákov v kanadskej bubline

Na čítanie nasledujúceho textu vám stačia 3 minúty.

Ešte jeden prípravný zápas a ide sa na to! Slovenskej hokejovej dvadsiatke vrcholí príprava na MS U20 v Kanade. Prečítajte si, ako vyzerá zámorská bublina a čo čaká našich hokejistov v najbližších dňoch.

Juniorská reprezentácia sa so zvolenským areálom, kde strávila podstatnú časť prípravy, rozlúčila vianočným menu: kapustnicou a rybou so zemiakovým šalátom. Hráči sa následne presunuli na viedenské letisko, odkiaľ ich čakala spoločná cesta s hokejistami Česka a Rakúska.

Špeciál z Viedne do Kanady meškal pre problémy s batožinou, no 27-hodinový let (s dvomi zastávkami) sa pre našich skončil šťastne. Priamo na letisku v Edmontone absolvovali testy na Covid-19, ktoré mali všetci negatívne.

slovensko u20 reprezentacia covid kanada edmontonFOTO: Facebook/Hockey Slovakia

Do Kanady odletel tento menoslov hráčov (posledná pätica sa s tímom rozlúči 24. decembra):

Brankári: Samuel Hlavaj, Šimon Latkóczy, Eugen Rabčan, Patrik Kozel.

Obrancovia: Oliver Turan, Andrej Golian, Dávid Mudrák, Šimon Nemec, Šimon Bečár, Marko Stacha, Šimon Groch, Matúš Hlaváč, Samuel Kňažko, Rayen Petrovický.

Útočníci: Dominik Sojka, Roman Faith, Dominik Jendek, Juraj Eliaš, Filip Mešár, Martin Chromiak, Maroš Jedlička, Jakub Kolenič, Róbert Bačo, Michael Drábek, Juraj Slafkovský, Simon Jellúš, Michal Mrázik, Oleksij Myklucha, Matej Kašlík, Artur Turanský.

Kanadská bublina

Žiadny ľad ani spoločný tréning. Hokejisti museli hneď po prílete a testovaní nastúpiť do povinnej izolácie. Kondičný tréner reprezentácie pre hockeyslovakia.sk vysvetľuje, ako vyzerala. Tréningové jednotky sú dostatočné na to, aby sme chlapcov udržali na úrovni, ktorú majú. Príprava je zložená z dvoch tréningových jednotiek – dopoludňajšej a popoludňajšej,“ hovorí Matúš Dzian. Tá prvá sa skladá z mobility a stability, poobede sa hokejisti sústredia na kondičnú zložku.

Ako zabezpečiť, aby mali hráči potrebnú kondíciu, keď sú v hotelových izbách? „Máme určitý interval zaťaženia, ktorý striedame s oddychom. Dvadsať sekúnd zaťaženie, desať voľno. Osem cvičení. Takouto kombináciou dokážeme zabezpečiť, že chlapci nestratia z kondície, ktorú naberali dva týždne vo Zvolene,“ opisuje Dzian pre hockeyslovakia.sk.

Pozrite si, ako vyzerá tréning v karanténe na videu

Prvý tréning v Kanade

Okrem zodpovednej, no netradičnej prípravy je neoddeliteľnou súčasťou tohtoročného šampionátu aj negatívny test na Covid-19. Ten bol vo všetkých prípadoch slovenskej reprezentácie taký, ako si jej členovia predstavovali. Pozitívne testované osoby sa našli vo výberoch Nemecka a Švédska.

Vďaka dobrým správam v slovenskej kabíne sa naši hráči spolu s realizačným tímom konečne dostali na ľad v Edmontone. „Na chlapcoch bolo vidno, že sa veľmi tešia. Aj rozloženie tréningu sme prispôsobili tak, aby mali z neho radosť. Som veľmi spokojný, pretože z hráčov išla iskra,“ pochvaľoval si tréner U20 Róbert Petrovický pre hockeyslovakia.sk.

Hlavný kouč slovenskej juniorskej reprezentácie pre web hockeyslovakia.sk povedal, že si budú musieť trochu zvyknúť na kanadskú stravu, inak je všetko v úplnom poriadku.

Takto vyzeral prvý tréning v Edmontone

Iba proti Česku

Pre výskyt Covidu-19 v národných tímoch zmenil organizátor šampionátu aj rozpis prípravných stretnutí. Slováci sa namiesto duelu proti Rusom a Rakúšanom postavia len Čechom. Po tomto súboji by mal realizačný tím rozhodnúť o pätici hokejistov, ktorá sa vráti domov na Slovensko. Zvyšná 25-ka sa už upravovať nebude.

  • 24.12. o 03.30: SLOVENSKO – Česko (prípravný zápas pred MS)

Zlato na majstrovstvách bude obhajovať domáca Kanada. Slováci skončili vo vlaňajšej edícii MS vo štvrťfinále, vyradil ich neskorší víťaz šampionátu po výhre 6:1.

Dejisko zápasov: Rogers Place, Edmonton (bez divákov)

Skupina A: Kanada, Fínsko, Švajčiarsko, SLOVENSKO, Nemecko

Skupina B: Rusko, Švédsko, USA, Česko, Rakúsko

Zápasy Slovenska v skupinovej časti MS U20:

  • 25.12. o 20.00: Švajčiarsko – SLOVENSKO
  • 28.12. o 00.00: SLOVENSKO – Kanada
  • 29.12. o 03.30: SLOVENSKO – Nemecko
  • 30.12. o 20.00: Fínsko – SLOVENSKO

Vyraďovacia fáza je na programe od 2. januára, finále sa odohrá 6. januára 2021.


FOTO: Tim Trad/Unsplash