Praha – mesto študentov, turistov i hokeja. Prehliadka a kam ísť na pivo

6 minút čítania

Pre mnohých cestovateľov zo zámoria je Praha ešte krajšia ako napríklad Londýn či Paríž. Hlavné mesto Česka je skutočne čarovné a kam sa pozriete, tam uvidíte nádhernú pamiatku a zaplnené bary, kde čapujú to najlepšie chladené pivo. Fanúšikovia hokeja sa už teraz môžu tešiť nielen na zápasy MS 2024 v O2 Arene, ale aj na prechádzky Prahou, klenotom Európy. Poradíme vám, ako tu v krátkom čase vidieť čo najviac.

Sledujte naše sociálne siete FacebookInstagramTik-Tok

Atmosféra Václavského námestia

Pokiaľ máte deň či dva na Prahu a chcete vidieť tie hlavné atrakcie, určite začnite na Václavskom námestí, kde sa písala história. Dodnes je tu vyrytý dátum, kedy vzniklo Československo a námestiu dominuje socha patróna celého Česka – Sv. Václava.

Pokiaľ sa presúvate pražským metrom, čo je najlepší spôsob dopravy, vystúpte na zastávke Múzeum. Práve na vrchole Václavského námestia tróni Národné múzeum s fantastickými exponátmi najmä pre nadšencov prírodných vied, umenia a histórie.

Prechádzky Václavským námestím si zamilujete. FOTO: praguehere.com

Pokiaľ to nie je vaša „šálka kávy“, len sa prejdite smerom dole na ulicu Na Příkopě (zastávka metra Můstek)  a nasávajte atmosféru. Okamžite budete chápať silu Prahy. Bary a reštaurácie v obkľúčení nádherných zachovalých historických budov a okolo seba počujete zhruba 20 cudzích jazykov, ľudí všetkých farieb pleti a mnoho veselých študentov klebetiacich o škole a živote. Dobrá energia sa tu šíri na každom metri a Prahu si okamžite zamilujete.

Cez Prašnú bránu k Orloju

Ulicou Na Příkopě sa prejdite k Prašnej bráne. Monumentálna neskorogotická stavba má svoje základy ponorené do hĺbky 9 metrov. Jej prvý kameň bol položený pred vyše 500 rokmi! Kedysi tu skladovali pušný prach (preto ten názov), no dnes tu cítiť len históriu a neprejsť pod ňou je ako keby ste v Prahe ani neboli.

Od brány je to už len zopár minút chôdze na Staromestské námestie, pri ktorom neviete, kam sa skôr pozerať. Nádherným je najmä Týnsky chrám s dvoma štíhlymi vežami a gotickým štítom s reliéfom Madony. Vynímajú sa tu však aj dôležitý meštiasky Dom U Kamenného zvonu, Palác Kinských či Chrám sv. Mikuláša.

Pri Orloji to takéto prázdne nebýva. Najmä o celej hodine je vždy vychytenou atrakciou. FOTO: prague.eu

Vy si však určite budete chcieť postáť pri Staromestskej radnici zo 14. storočia, ktorá kombinuje to najkrajšie z gotiky a románskeho slohu. Príďte sem o celej hodine a so stovkami (nielen) hokejových turistov sa budete pozerať na šou prvého Orloja na svete z roku 1410. Hlásenie celej hodiny a vynárajúce sa postavičky z hodín sú vždy úžasným zážitkom. Vedeli ste napríklad, že z Orloja postaveného pre astrologické účely sa dá odčítať aj fáza Mesiaca?

Čítajte aj: Prehliadka Ostravy – kam ísť pred zápasmi SR?

Karlov most a Pražský hrad

Od Staromestského námestia prejdete len kúsok a ste na najslávnejšom moste u našich susedov. Karlov most bol až do roku 1841 jediným v Prahe, ktorý pretínal Vltavu. Dnes ho tvorí 16 oblúkov a vyše 30 sôch na každej strane. Hoci je most pomenovaný po Karlovi IV., ten sa po ňom nikdy neprešiel, hoci položil jeho základný kameň. Most však zhotovili až o 45 rokov neskôr.

Prechádzate ním a všade okolo vás sú umelci kresliaci karikatúry či rôzni speváci, tanečníci a predajcovia suvenírov. Máte pocit, akoby sa celý svet stretol na jednom moste a opäť vám naskakuje husia koža.

Pokračujte cez Letenskú až hore k nádhernému gotickému Pražskému hradu. Ak budete mať šťastie, uvidíte aj výmenu stráží. Minimálne však vidíte hradný komplex, ktorý je s rozlohou 70 000 m2 tým vôbec najväčším na svete a dominuje mu dych vyrážajúca Katedrála sv. Víta.

Prechádzka Karlovým mostom k hradu je úžasným zážitkom. FOTO: travel2world.sk

Petřín ako najlepšia vyhliadka

Od Hradčanského námestia sa svižným krokom dostanete na Petřín učupený vo výške 327 metrov. Tunajšie záhrady predstavujú oázu pokoja a prírody, kde si zamilované páry urobia piknik a študenti čítajú svoje skriptá či vychutnávajú dobrý obed.

Pokiaľ však chcete ten najlepší výhľad na „stovežatú“, vyšliapte si to na Petřínsku rozhľadňu. Keď zdoláte 299 schodov, budete si z vyhliadky veže vysokej 58,7 metra vychutnávať ten najkrajší pohľad na hlavné mesto Česka z každej strany. A môžete začať počítať veže, či je ich naozaj 100 a viac.

Touto trasou si vychutnáte za deň tie hlavné pamiatky Prahy, ktoré skrátka vidieť musíte, hoci celé mesto toho ponúka oveľa viac.

Ak máte čas navyše, pozrite si aj:

  • Žižkovu televíznu vežu – trochu iný zážitok, gýčová a trochu „creepy“ pamiatka so sochami detí lezúcich na gigantickú anténu
  • Židovská štvrť – svedectvo histórie a odkaz, ktorý vo vás zanechá hlboké stopy
  • Tancujúci dom – moderná stavba odkazujúca na tanec Ginger Rogersovej a Freda Astaira
  • Vyšehrad – opevnený hrad s múzeom a stredovekou bazilikou
  • Pražská zoo – patrí medzi najlepšie v Európe a určite jej návštevou potešíte svoje deti
Dobré pivo na záver prehliadky a ide sa na hokej. FOTO: hn.cz

Kam na pivo v Prahe

Ak by ste sa ocitli pri otáčajúcej sa hlave Franza Kafku, čo je ďalším tipom na zaujímavú atrakciu, blízko budete mať zaujímavý pivovar U Medvídků. Vychutnať si tu môžete nefiltrované pivá vyrobené z prírodných surovín a vykvasené v drevených sudoch. Tunajší tmavý ležiak XBEER 33˚ je vôbec najsilnejším pivom v Česku.

U Fleků je zase najstarší pivovar v ČR blízko Vltavy či stanice metra Národní třída. Tunajšia krčma funguje od roku 1499 a načapujú vám tu skvelé 13-stupňové pivo, ktoré pil napríklad aj Jan Neruda.

Ak sa budete presúvať k O2 Arene na hokejové zápasy, vystúpte na stanici metra Českomoravská a ešte pred samotnými duelmi si môžete vychutnať jedlo a pivo napríklad v reštaurácii Šnyt. Okrem „čapáka“ tu ochutnajte aj skvelý burger, prípadne rebierka, hermelín, guľáš či jeden z mnohých steakov.

Dobrým tipom na okolie hokejovej arény je aj Restaurace U Pecků, kde vám urobia výborný český „řízek“ alebo vyprážaný syr a opäť tak máte o autentický gurmánsky zážitok postarané.

„V Praze je blaze,“ zvykne sa hovoriť u našich susedov a celé mesto by ste nepochodili ani za mesiac. A hoci ste tu boli už povedzme 20x, stále sa sem chcete vracať a objavovať niečo nové. O to viac, keď máte možnosť sledovať aj MS v hokeji. Užite si Prahu naplno a poriadne si zafandite!