Pôvod názvu klubov NHL (III.): Ako fanúšikovia odmietli názov svojho tímu

4 minúty čítania
Autor: Dávid Lech

Aký je pôvod jednotlivých názvov klubov NHL? V tomto článku si posvietime na to, ako dospeli k svojim prezývkam tímy Centrálnej divízie. Dozvieme sa, ktorý tím dostal pomenovanie podľa konkrétnej piesne, kto sa inšpiroval armádou bojujúcou v 1. svetovej vojne či dokonca akí fanúšikovia odmietli prvotný názov svojho celku.

Sledujte naše sociálne siete Facebook Instagram.

Arizona Coyotes: Vox populi, vox Dei

Po presťahovaní Winnipegu Jets do Phoenixu v roku 1996 o novom názve tímu rozhodovali samotní fanúšikovia. Podmienkou bolo, aby názov prezentoval samotný región. Do ankety sa zapojilo vyše 10 000 hlasujúcich a tí rozhodli, že nový celok NHL bude prezývaný ako Coyotes.

Pomenovanie „kojoti“ v ankete zvíťazilo pred prezývkou „škorpióni“. V roku 2014 sa celok premenoval z Phoenixu Coyotes na Arizonu Coyotes.

Chicago Blackhawks: Pocta armáde, v ktorej slúžil samotný majiteľ 

Pôvodný majiteľ Chicaga Blackhawks Frederic McLaughlin bol počas 1. svetovej vojny súčasťou 86. pešej divízie armády Spojených štátov, ktorá bola prezývaná aj ako „Divízia Black Hawk“.

Akonáhle prevzal rodiaci sa tím v Chicagu, pomenovanie pre tím bolo formalitou. McLaughlin v Chicagu otvoril aj rovnomennú reštauráciu. V roku 1986 sa meno tímu kozmeticky upravilo a v mene Black Hawks zmizla medzera.

Colorado Avalanche: Prvotný názov verejnosť odmietla

Colorado Avalanche sa v NHL objavilo v roku 1995 po presťahovaní sa z Quebecu. Pôvodný názov Nordiques nedával denverskému tímu žiadny zmysel. Organizácia sa chcela v NHL prezentovať ako „Colorado Rocky Mountain Extreme“ alebo „Colorado Rocky Mountains“, no verejnosť tento názov okamžite zmietla zo stola.

O názve „lavíny“ napokon rozhodli fanúšikovia v hlasovaní. V hre boli aj mená ako Black Bears, Rapids, Cougars, Outlaws, Renegades, Storm a Wranglers. Symbolickým mohlo byť aj pomenovanie Rockies, ktoré niesol coloradský prechodca Avalanche v NHL v rokoch 1976-1982 (v roku 1982 sa tím presťahoval do New Jersey), no toto pomenovanie už licenčne patrilo baseballovému miestnemu klubu.

Zdroj: nhl.com

Dallas Stars: Prechod z Minnesoty nijak nekomplikovali

V NHL pôsobil pôvodne tím Minnesota North Stars, ktorá sa v roku 1993 presťahovala do Texasu. Nový tím Dallas z názvu odstránil len pomenovanie North (sever) a zotrval pri pomenovaní „hviezdy“.

Minnesota Wild: Hrdé reprezentovanie krásnej prírody

Najlepšia hokejová liga sveta po presťahovaní do Dallasu chýbala Minnesote len 7 rokov. Od roku 2000 sa Minnesota vrátila do kolotoča NHL a hoci si všetci priaznivci priali návrat k menu North Stars, ochranná známka patriaca Dallasu to znemožňovala.

Vedenie klubu dostalo 13 000 návrhov. Napokon zvolili Wild ako odkaz na krásnu prírodnú scenériu a divokú zver, ktorú možno nájsť v štáte Minnesota. Medzi porazené návrhy patrili napr. Blue Ox, Freeze, Northeren Lights, Voyageurs či White Bears.

Nashville Predators: Logo predchádzalo názvu klubu

Keď sa Nashville rozhodol pre vstup do NHL, pomerne rýchlo predstavil svoje logo. Bolo vytvorené na počesť fosílie šabľozubého tigra, ktorá bola objavená v Nashville v 70. rokoch pri stavbe mrakodrapu.

Americký celok tak zverejnil logo a poprosil fanúšikov, aby pomohli zvoliť správnu prezývku pre novovznikajúci tím. Oslovenie Predators zvíťazilo pred návrhmi ako Fury, Attack či Ice Tigers.

Zdroj: sbnation.com/ foto: NHL.com/predators

St. Louis Blues: Tím NHL pomenovali podľa piesne

Keď do NHL vstúpil tím zo St. Louis, majiteľ Sid Salomon junior mal o prezývke tímu hneď jasno. Klub pomenoval po piesni W.C. Handyho z roku 1914, ktorá niesla názov „St. Louis Blues“.

Winnipeg Jets: Inšpirácia z NFL

Po presune Atlanty Thrashers do Winnipegu sa kanadský tím rozhodol vrátiť ku koreňom a pôvodnému pomenovaniu tímu, ktorý pôsobil v NHL v rokoch 1979-1996 (potom sa presťahoval do Phoenixu – súčasný tím Arizona Coyotes).

Pôvodný Winnipeg Jets niesol názov po tíme NFL New York Jets, ktorého veľkým fanúšikom bol majiteľ Ben Hatskin.

👉 1. časť: Pôvod názvu klubov NHL: Ikonickú značku vymysleli novinári
👉
2. časť: Pôvod názvu klubov NHL: Keď prívlastok klubu predbehne svoju dobu

ZÁJAZDY NA HOKEJOVÉ MS 2023 A NHL nájdete na našej stránke.