Postrehy z 2. kola NHL: Torontu sa vypomstilo želanie. Sú v hre už len nudné tímy?

5 minút čítania
Autor: Viktor Háber

Druhé kolo play-off NHL je za nami a prinieslo snáď ešte viac prekvapení ako to prvé. Najlepšia hokejová liga opäť ukázala svoju nepredvídateľnosť. V hre o titul už nie je žiaden Slovák a rysuje sa veľké prekvapenie. Podľa niektorých aj poriadna nuda. Ale je to naozaj tak?

Sledujte naše sociálne siete FacebookInstagramTik-Tok

Chceme Floridu alebo Ako sa Toronto prerátalo

Keď Toronto vyradilo v 1. kole play-off Tampu Bay v 5 zápasoch a zlomilo prekliatie trvajúce 19 rokov, začali fanúšikovia veriť aj v titul. „Chceme Floridu!“ kričali smerom k svojmu súperovi do 2. kola. Jasné, že kanadský tím chcel radšej „panterov“ ako nenávidený Boston, ktorý utvoril v základnej časti rekord v počte výhier, avšak po 2. kole vyznieva tento pokrik extrémne pateticky.

Hviezdami nabití Toronťania nevyhrali doma proti Floride ani jeden jediný zápas, tím z juhu USA vyradil modro-bielych v priebehu piatich duelov a kanadskí priaznivci zrazu stíchli. Florida mala navrch, bola tímovejšia, viac chcela a hoci pôsobila viac defenzívne a menej atraktívne pre divákov, zožala légia okolo megastar Matthewa Tkachuka vytúžený úspech.

„Myslím si, že už tak veľmi Floridu nechcú,“
podpichol fanúšikov Maple Leafs Tkachuk.

Toronto nedalo proti „Južanom“ viac ako dva góly ani v jednom stretnutí a v prípade outsidera môžeme hovoriť o jednom z najlepších načasovaní formy v histórii. Hoci v sezóne pôsobila ako sklamanie, z ostatných ôsmich duelov v jej závere prehrala len dva razy, z toho jedenkrát po predĺžení. Zvyknutá hrať pod tlakom zapla a vyradila suverénny Boston, teraz aj Toronto. Pozícia outsidera jej sedí a rysuje sa zopakovanie scenára príbehu LA Kings z roku 2012.

Zdroj: espn.com

Rock you like a Hurricanes

Sprvu však Florida bude musieť vyradiť Carolinu, z ktorej sa razom stal asi najväčší ašpirant na titul. V play-off zatiaľ prehrala len tri zápasy, najmenej zo všetkých a s New Jersey Devils si poradila suverénne 4:1. Môžeme jej poďakovať, že nám poslala Šimona Nemca na MS 2023 do Rigy, avšak už menej za to, že nádeje Tatara na titul sú preč a budeme si musieť počkať na to, ako bude pokračovať jeho pôsobenie v NHL, keďže aktuálne je bez zmluvy.

Ide však o spôsob, akým Hurricanes spláchli „diablov“ – ako ozajstný hurikán. V dvoch zápasoch dala šesť gólov, v jednom päť (pričom inkasovala vždy len raz) hoci dostala od NJ Devils v treťom zápase „osmičku“, ľahko sa z toho pozviechala. Nemá pritom žiadnu výraznú individualitu, disponuje skvelým, vyrovnaným a ambicióznym tímom. Dôkazom je, že jej najproduktívnejší hráč Sebastian Aho má „len“ 5+5 a patrí mu 21. priečka v bodovaní play-off.

Aktuálna Carolina pôsobí nezastaviteľne. A možno kvôli nej kapela Scorpions aj mierne poupraví názov svojho top hitu na Rock you like a Hurricanes.

Najlepších strelcov má Dallas

Ďalší celok, ktorý pôsobil skutočne tímovo, bol Seattle, ktorý je taktiež už z hry von. V tomto prípade ho prekonali individuality. Spomedzi semifinalistov majú najlepších strelcov práve „hviezdy“ – deväťgólový Roope Hintz a osemgólový Joe Pavelski, ktorý dal po návrate na ľad v prvom zápase proti Seattlu štyri góly, čo môžeme spoločne so 4-gólovým večerom Leona Draisaitla označiť za najlepší individuálny výkon v tohtoročnom play-off.

Tím z Texasu má naj autorov gólov aj kvôli vypadnutiu Edmontonu, keďže 13-gólový Leon Draisaitl už nie je v hre – rovnako ako osemgólový Connor McDavid. Oilers natiahli negatívny kanadský rekord a spravili z neho jubileum – do Kanady neprišiel Stanley Cup už celých 30 rokov. Naposledy ho v roku 1993 získal Montreal.

Zdroj: oilersdaily.com – Connor McDavid

Posledný majster

Už teraz je jasné, že majstrom bude mladý tím s minimálnou (až žiadnou) zbierkou titulov. Poďme si to zrekapitulovať v bodoch.

  • Carolina Hurricanes – existencia od roku 1997, majster raz (2006)
  • Florida Panthers – existencia od roku 1993, majster ani raz
  • Vegas Golden Knights – existencia od roku 2017, majster ani raz
  • Dallas Stars – existencia od roku 1993, majster raz (1999)

Samozrejme, Carolina predtým fungovala ako Hartford Whalers a Dallas ako Minnesota North Stars, avšak rátame existenciu klubu v danej základni.

Nudné vyvrcholenie?

Nadviažeme na predošlý bod. V médiách i na sociálnych sieťach sa už začalo hovoriť o „nudných semifinalistoch“. Nám chýbajú v záverečnom boji o Stanleyho pohár Slováci, iným zase tradičné veľké značky. Boston, Tampa Bay, Colorado, Pittsburgh, Edmonton – veľké mená a hviezdni hráči, ktorí lákali ľudí k obrazovkám, už nie sú v hre o titul. A má to byť zlé aj z finančného hľadiska.

„Je to katastrofa, ak dúfame v navýšenie platového stropu,“ poznamenal k finále Východnej konferencie bývalý gólman NHL Andrew Raycroft, dnešný športový analytik. Ako však vyvrátil športový novinár Sean Shapiro z The Athletic, televízne práva, na základe predaja ktorých sa odvíja aj platový strop, sú ešte na ďalších päť rokov zastropované a suma, ktorú kluby zinkasujú, sa aj pri nižšej sledovanosti nebude znižovať.

Navyše, predaj dresov Caroliny a Floridy môže zvýšiť zisky klubov, pomôže finančne viac. Panthers, ktorí majú jeden z najväčších štadiónov v NHL, ktorý nebýva vypredaný, môžu konečne na hokej nalákať viac fanúšikov a profitovať z toho do budúcna. Vegas patrí do top 10 v rámci profitu, Dallas je zase v top 10 čo sa týka príjmov z korporačného sponzoringu.

To, že zbierka majstrov za posledné roky sa rozšíri, je len dobré. Ukazuje to nevyspytateľnosť NHL, ktorá robí, zdá sa, všetko správne, aby spĺňala kvality ligy, ktorej sa vyrovnanosťou nič nevyrovná. Veď kto nemá rád prekvapenia a príbehy outsiderov?