Petrovský valcuje, Repčík rastie. Ako sa darí Slovákom v nižších súťažiach?

4 minúty čítania
Autor: Viktor Háber

AHL, OHL či QMJHL. Pre niekoho zhluk náhodných písmen, športoví priaznivci však okamžite vidia viac. A rovnako tak mladí hokejisti, ktorých snom je NHL. Výkony slovenských hokejistov pravidelne sledujeme aj týchto nižších zámorských súťažiach a po januári môžeme konštatovať, že viacerí budú mať o budúcnosť postarané. Ako v sezóne 2022/2023 ohurujú Slováci na tomto fronte?

Sledujte naše sociálne siete Facebook Instagram.

AHL: Nádeje obrany

V AHL máme tohto roku šesť nádejí veľkého hokeja. Obranca Samuel Kňažko, disponujúci výbornými korčuliarskymi schopnosťami a chirurgicky presnými prihrávkami, bodoval pomaly v každom druhom zápase. Za Cleveland Monsters, farmu Columbusu, nazbieral okrem gólu až 15 asistencií. Dôkaz toho, že v prihrávkach sa z neho stáva skutočné monštrum. Pri novembrovej výhre nad Lavalom nazbieral za zápas famóznych 5 asistencií!

Budúci líder defenzívy A-tímu SR Šimon Nemec nie je na tom vôbec horšie. S 15 bodmi (4+11) je draftová dvojka pevnou oporou Uticy Comets kráčajúcej za druhým miestom v Severnej divízii. Jeho silnou stránkou je najmä pozičná hra a falošná strela, z ktorej vie vypracovať ukážkový pas. V decembri bol dvakrát treťou hviezdou zápasu. Napriek skvelej forme sa nedokáže prebojovať do hlavného tímu New Jersey Devils, ktorý šliape ako hodinky. Nemcovi tak očividne neostáva nič iné, ako očakávať zranenie v hlavnom tíme, aby si mohol zahrať po boku Tatara.

Zdroj: Twitter/LA Kings – Martin Chromiak

Martin Chromiak je jednou z útočných hviezd Ontaria Reign a podáva vyrovnané výkony. Platí to aj pri bodoch, keďže má okrem ôsmich gólov rovnaký počet asistencií. Zámorskí novinári vyzdvihujú jeho skvelé bekhendové prihrávky a nadpriemernú strelu. Po Demitrovi či Gáboríkovi by mohol byť ďalším odchovancom Trenčína, ktorý zahviezdi za Veľkou mlákou.

Miloš Kelemen sa môže pochváliť tým, že si v tejto sezóne zahral už aj v NHL. Arizona ho však poslala po jednom zápase späť na farmu do Tucsonu Roadrunners. Tam má v rámci útočníkov druhé najlepšie štatistiky spomedzi Slovákov – až 10 gólov a 11 asistencií.

AHL: Boj o titul, ale aj na dne

Kto je lídrom rebríčka? Nebolo by ťažké uhádnuť, že najstarší a najskúsenejší Marián Studenič. 24-ročný útočník sa len nedávno dočkal svojej sezónnej premiéry v Dallase, ktorý šliape ako hodinky, no rovnako dobrú formu má aj hráč s bilanciou 14+15 v Texase Stars, ktorý je lídrom Centrálnej divízie.

Zdroj: Twitter/Calgary Flames – Martin Pospíšil

Keby sa play-off AHL začalo dnes, urval by titul s veľkou pravdepodobnosťou 23-ročný Martin Pospíšil, hoci nehráva v každom zápase. No v decembri proti San Diegu strelil dva góly v jednom dueli (celkovo 4+6) a v tíme Calgary Wranglers sa stáva pevnou súčasťou zostavy lídra Pacifickej divízie, ktorý (aspoň zatiaľ) kráča presvedčivo za Calder Cupom.

Osobitný prípad je Pavol Regenda, ktorý dobre začal v Anaheime, no po zápase v NHL, v ktorom nazbieral dve asistencie, ho tréner Dallas Eakins posadil na lavičku a aj napriek kritike fanúšikov ho poslal do AHL. Vraj pre problémy so súpiskou. „Začína padať,“ vyhlásil ešte v novembri. Reálne však padá Anaheim a v Západnej konferencii je na predposlednom mieste. Pri Regedovi vyzerá, že má v tejto sezóne smolu. Hviezda OH aj MS 2022 síce zbiera body (9+8), aj San Diego je však v AHL najhorším tímom s len 24 bodmi. Iné ako výmena trénera hlavného tímu ho však asi nezachráni.

OHL: Zodpovedný Mešár, kráľ Petrovský

Divokú cestu mal ďalší mladík Filip Mešár. Hoci ho ešte v 1. kole draftoval Montreal, zamieril slovenský útočník do Lavalu v AHL, aby si to po debute nasmeroval do Ontario Hockey League. Súťaž a tím Kitcheneru, bývalého zamestnávateľa Borisa Valábika, mu však sadol a útočník sa rozstrieľal s 11 gólmi a tiež 15 asistenciami. „Je na ňom vidieť, že je zodpovedný na takého mladého hráča,“ povedal o ňom riaditeľ hráčskeho rozvoja Montrealu Rob Ramage.

Zdroj: hockeyslovakia.sk/foto: Jäzva – v pozadí Servác Petrovský

Kráľom spomedzi Slovákov v OHL je však Servác Petrovský. Bilancia 18+20 za Owen Sound hovorí za všetko. Spomedzi všetkých hráčov je blízko k 60. miestu v celkovom bodovaní a jeho tím si drží tretie miesto v Západnej konferencii. Celkovo sa môže tiež pochváliť tromi hetrikmi v sezóne, čo potvrdzuje jeho streleckú superformu.

Menej bodov má na konte Jakub Chromiak, ktorý je však obrancom a, čo je dôležité, začal sezónu v Nitre. Teraz je pevnou súčasťou tímu Sudbury, kde odohral už 38 zápasov s bilanciou 3+10. A vynechať nemôžeme ani útočníka Ondreja Molnára, ktorý v, žiaľ, poslednom tíme Západu (Erie) síce odohral len 16 zápasov, no s peknou bilanciou 2+7.

👉 prečítajte si: Slováci pred draftom 2023: December poznamenaný MS do 20 rokov

Repčík neskóruje len na MS juniorov

Veľké presuny má za sebou Peter Repčík. Mladý útočník, ktorý patril medzi top hokejistov SR na MS do 20 rokov, je v Kanade len druhý rok, no hráva už za tretiu organizáciu. Po Lethbridge Hurricanes vo WHL prestúpil do Cape Breton, ktorý ho v rámci QMHJL vymenil do Charlottetown Islanders.

Kým v prvom z tímov nebodoval vôbec, druhá organizácia mu poriadne sadla a s bilanciou 7+9 potvrdzuje očakávané ofenzívne kvality. Experti mu pripisujú dobré čítanie hry a aj dostatočnú agresivitu. Nižšie súťaže a výkony našich sa oplatí sledovať. Rastú nám veľké nádeje, čo potvrdil aj juniorský šampionát a verme, že to tak bude pokračovať aj za veľkou mlákou.

👉 Ponuka ZÁJAZDOV na NHL 🏒