Päť najlepších hráčov Slovenska na MS 2024

6 minút čítania

Hoci naši chlapci nepostúpili do semifinále, vďaka MS v hokeji sme zažili momenty eufórie. Ostravské tribúny plné bielo-modrých farieb slávili postup zo skupiny a slovenské hlasivky vyburcovali Ramsayho družinu k skvelým tímovým aj individuálnym výkonom. A keďže sa turnaj pre Slovensko už skončil, poďme sa pozrieť na to, ktorí piati hráči podávali najlepšie výkony v drese s dvojkrížom na hrudi.

Sledujte naše sociálne siete FacebookInstagramTik-Tok

Samuel Hlavaj

Začneme rovno od najlepšieho. Ak by sme mali vybrať len jedného hráča, bol by to práve náš brankár. Prvýkrát dostal dôveru v zápase proti USA a hneď sa zaskvel top výkonom, keď súperovi chytil 39 striel.

Potešil nás čistým kontom proti Poľsku a skvelými výkonmi proti Francúzsku (4:2), ale aj Lotyšsku, keďže tímu z Pobaltia zneškodnil 41 striel a mal úspešnosť 94,35 %. Stal sa vôbec najlepším gólmanom po skupinovej časti s obdivuhodnou úspešnosťou zákrokov 93,94 %.

Zápas proti Kanade vo štvrťfinále síce priniesol šesť gólov v našej sieti, Hlavajovi to skvelé štatistiky nepokazilo. Celkovo mal úspešnosť 92,53 %, presnejšie naňho mierilo počas MS až 174 striel a za chrbát pritom pustil len 13 pukov. Minnesota Wild sa môže tešiť z toho, akého brankára získala medzi tri žrde.

Hlavajovi vyšiel turnaj na jednotku s hviezdičkou. Veľká brankárska opora na roky dopredu. FOTO: Jelena Levšina/IIHF

Šimon Nemec

Problémy v defenzíve boli ľahko badateľné, inkasovali sme až 29-krát. Naším najlepším obrancom bol však bez pochyby 20-ročný mladík Nemec. Draftová dvojka 2022 dokázala vzadu výborne zbierať puky a rodák z Liptovského Mikuláša sa nebál ísť do tvrdých súbojov.

V druhej formácii si vynikajúco rozumel s Hudáčkom a Tatarom a táto trojica vedela roztočiť nebezpečný kolotoč pred svätyňou súpera. Problém mu nerobilo ani zakončenie, viackrát nebezpečne strieľal od modrej čiary a s turnajom sa rozlúčil bilanciou 1+6. Po skupinovej časti bol spolu s Victorom Hedmanom 5. najproduktívnejším obrancom.

Nemcovi sa tiež podaril ďalší famózny úlovok do štatistík. Stal sa prvým 20-ročným hráčom, ktorý na MS v tomto veku odohral až 26 zápasov a prekonal 89-ročný rekord Ferdinanda Cattiniho zo Švajčiarska. Je viac než jasné, že do zadných rádov nám rastie líder na najbližšie dve desaťročia, o ktorého sa budeme vedieť oprieť.

Martin Pospíšil

Kľúčový hráč Slovenska v útoku. Najlepší výkon nepodával len v samotnej ofenzíve, ale bol aj naším najlepšie brániacim útočníkom. Výborne sa vracal smerom dozadu a vpredu si zase pýtal puk v nebezpečných pozíciách.

Útočník Calgary sa rozlúčil výbornou bilanciou 3+4. Spomedzi všetkých centrov SR navyše vyhral najviac buly (54,81 %). Ukázalo sa, že s Pospíšilom ide ruka v ruke kreativita a rozdielovosť, navyše spomedzi hráčov spod Tatier rozdal najviac hitov.

Diváci na štadiónoch, ale aj pred televíznymi obrazovkami smútili, keď sa v zápase proti Švédom zranil a nemohol pokračovať v hre. Jeho neprítomnosť v závere turnaja bielo-modrí výrazne cítili ako proti Trom korunkám, tak aj Kanade. Hráča jeho kalibra skrátka potrebujeme a po jeho odchode sme okamžite pôsobili ako menej nebezpečný celok.

Veríme, že Martin Pospíšil bude čoskoro v poriadku a bude naďalej tešiť skvelými výkonmi v reprezentácii. FOTO: IIHF

Libor Hudáček

Po tom, čo oslávil titul s Třincom, sa dostal do neuveriteľnej eufórie a zažil svoj najlepší šampionát v kariére. Za všetko hovorí jeho bilancia 5+5, vďaka ktorej bol naším najproduktívnejším hráčom a najlepším strelcom zároveň. Vďaka 10 bodom sa stal iba 9. slovenským hokejistom s dvojciferným počtom bodov na MS v histórii.

Zo všetkých hráčov, ktorí sa zúčastnili aj na MS 2023, ukázal najväčší progres. Vtedy sa tešil iba z jednej asistencie a dodnes si môžeme spomenúť na jeho potýčku so spoluhráčom Hrivíkom priamo na ľade.

Teraz pôsobil ako ostrieľaný líder, za bránkou súpera vybojoval množstvo kľúčových pukov, geniálne ťahy ukázal pri mantineli v súboji proti Francúzom a skvelo si sadol nielen s Tomášom Tatarom, s ktorým slávil striebro z MS 2012, ale aj s Lukášom Cingeľom.

Miloš Kelemen

Hráč Arizony (teraz už Utahu) zaujal najmä tým, ako nebojácne išiel do osobných tvrdých súbojov proti silným kalibrom, úplne bez rešpektu. Neváhal sa pobiť, keď to bolo potrebné, či dohovárať hokejistom súpera.

Skvelo číhal pred bránkou na každú príležitosť skórovať, dobre clonil súperovým brankárom a snažil sa o teče z bezprostrednej blízkosti ako pri víťaznom góle proti USA v predĺžení.

Zaujal aj jeho gól proti Kanade na priebežných 2:5, kedy neváhal zobrať zodpovednosť na seba a ukázal sterilnejšiemu útoku, ako sa to robí. V rámci štatistík nazbieral tri presné zásahy a dvakrát asistoval na gól kolegom.

Miloš Kelemen = tvrdosť, zodpovednosť a ofenzívne chúťky. FOTO: Profimedia

Bonus: Juraj Slafkovský

Keďže každý tím má na ľade šiestich hráčov, vybrali sme aj my ešte jedného ako bonus. Juraj Slafkovský si v priebehu turnaja, ale aj po ňom, vyslúžil od viacerých neoprávnenú kritiku. Hoci nedal gól, bol naším najkreatívnejším útočníkom.

Vytvoril najviac šancí na skórovanie, založil najviac nebezpečných akcií, nebál sa riskovať a jeho skvelé servírovanie pukov na hokejky spoluhráčov sa dokonale odrazilo na jeho ôsmich úspešných asistenciách = bod na zápas.

Po turnaji môžeme len dumať, prečo nebol zaradený do formácie s Hudáčkom a Pospíšilom namiesto Cehlárika s Hrivíkom, ktorým turnaj vôbec nevyšiel podľa predstáv. Nezabúdajme však, že „Slafko“ má stále len 20 rokov a už ho môžeme považovať za kľúčového útočníka a tešiť sa na každý turnaj, na ktorý zavíta.