Ostrava – priemysel, pamiatky, pivo. Čo vidieť a kam ísť?

6 minút čítania

Už ste isto počuli o tom, že Ostrava je údajne najškaredším mestom v Česku. Tretie najväčšie mesto našich susedov však bude pre slovenských hokejových fanúšikov to najkrajšie. Práve tu v Ostravar Aréne odohrajú naši reprezentanti zápasy B-skupiny. Pokiaľ ich pôjdete povzbudiť, vedzte, že Ostrava nie je len o hokeji a má svoje krásy a zaujímavé miesta. Poradíme vám, čo tu vidieť a kam ísť na pivo.

Sledujte naše sociálne siete FacebookInstagramTik-Tok

Mesto plné histórie

Centrálnym bodom Ostravy je Masarykovo námestie s nepravidelným tvarom písmena L. Ide o ideálny bod, odkiaľ vyraziť na poznávačku mesta na Morave. Je len na vás, či sa tu usadíte na jednej z mnohých terás reštaurácií alebo pôjdete obdivovať morový stĺp či sochu sv. Floriána z 18. storočia, ale aj takúto podobizeň exprezidenta T.G. Masaryka. Počas stredoveku sa tu konali 16-dňové trhy. Dnes je tu zabudovaná podlažná fontána chrliaca vodu priamo z dlažby.

Hokejových fanúšikov oblečených v reprezentačných dresoch nájdete aj pri budove Starej radnice, v ktorej dnes sídli Ostravské múzeum s historickou expozíciou. Ale aj pri Novej radnici, ktorú určite neprehliadnete. Ide totiž o najvyššiu radničnú vežu v ČR. Má 85,6 m a vyhliadková plošina sa nachádza vo výške 73 metrov. Vidíte odtiaľ Beskydy, Poodrie, ba dokonca aj časť Poľska. Hore vedie aj výťah a dostanete sa tam bez námahy.

Sliezskoostravský hrad dohliada na mesto. FOTO: severnimorava.travel

V blízkosti námestia nájdete aj novorenesančnú Katedrálu Božského Spasiteľa ako jeden z najvýznamnejších kostolov v ostravsko-opavskej diecéze. Zdobia ju dve úchvatné 67 metrov vysokej veže z roku 1889. Ešte krajšou stavbou je však o niečo vzdialenejší Sliezskoostravský hrad z 13. storočia. Najprv chránil tunajší ľud, potom ho prestavali na zámok. A hoci mu pre ťažbu uhlia hrozil zánik, pekne ho zrekonštruovali a dnes je dominantou Ostravy.

Priemyselné pamiatky Vítkovíc

Mnohí považujú Ostravu za škaredé mesto pre veľké množstvo starých priemyselných parkov, ktoré však tiež možno považovať za atrakciu a zaujímavosť. Najmä pre tých, ktorým imponuje industriálna architektúra.

Navštíviť môžete multifunkčnú aulu Gong vo Vítkoviciach, kde má sídlo aj úspešný hokejový klub a budú sa tu hrať MS. Plynojem postavený železiarňami v roku 1924 je dnes vzdelávacím, kultúrnym a spoločenským centrom, kde sa realizujú konferencie, ba dokonca komentované prehliadky.

Gong je priemyselnou dominantou celej Ostravy. FOTO: dolnivitkovice.cz

Dolné Vítkovice otvorili aj dva Svety techniky – veľký a malý. Tu si prídu na svoje fanúšikovia vedy a techniky. Kým veľké centrum priblíži zaujímavosti o ľudskom tele a histórii siahajúcej do obdobia mamutov, malý svet techniky ponúka interaktívnu expozíciu, ktorá sa sústredí na priemysel. Pokiaľ vás to „netankuje“, vedľa hokejového štadióna sa nachádza aj ten futbalový Baníku Ostrava a prezrieť si môžete jeho trávnik a tribúny.

Kam s deťmi

Pokiaľ s vami na hokej zamieria aj vaše ratolesti, nudiť sa tu nebudú. Ostravská zoo patrí medzi najlepšie a najväčšie v krajine. Tvorí ju takmer 100 hektárov lesného parku s rybníkmi a nechýba skvelá botanická záhrada. Počká si tu na vás takmer 4 000 zvierat a vstupné je iba 6,3 € na dospelého a 4 € pre študentov, seniorov a dieťa od 3 do 15 rokov. Menšie deti majú vstup zdarma.

Vaše deti tu poteší aj Funpark Žirafa s horskou dráhou či skákacím hradom. Milovníkom adrenalínu zaimponuje bungee trampolína a tzv. „dom hrôzy“. Dobrým tipom je však aj DinoPark Ostrava, teda zábavný park s robotickými modelmi dinosaurov a detským ihriskom prepojeným motorizovaným vláčikom.

Kam na pivo

Chcete sa zabaviť? Choďte na Stodolní! Ulica s týmto názvom má v Ostrave status najživšieho miesta v meste a je vzdialená len zhruba 5 minút chôdze od Masarykovho námestia. Tepna Ostravy je plná skvelých barov, reštaurácií a príležitostí zabaviť sa.

Stodolní je ulica, kde to stále žije a sústredia sa tu najlepšie bary. FOTO: wikimedia.org

Odporúčame BarBar Music Club, ktorý nedávno prešiel rekonštrukciou a je jediným na Stodolnej, kde vám zahrá živá hudba. K tomu perfektne vychladená Plzeň a o autentický český zážitok je postarané. Na terase sa už dočkáte aj letnej grilovačky a prípadne aj kina.

Pokiaľ si chcete dať niečo pod zub, na začiatku Stodolnej uvidíte podnik s pekným názvom Vaše prasátko. Tu vám naservírujú na tanieri fantastický burger, sendvič či bravčové pochúťky podľa vlastného výberu. Skvelé pivo je samozrejmosťou.

To vám načapujú aj v neďalekom Dubliner pube, a teda pokiaľ sa neviete rozhodnúť, kde sa usadiť, írsky pub je vždy trefou do čierneho.

Tak čo, je Ostrava naozaj škaredé a nudné mesto? My si to nemyslíme. Najmä nie počas hokejovej atmosféry ako nikde inde v Európe. Buďte jej súčasťou aj vy a povzbuďte kúsok za hranicami našich miláčikov. Okrem zápasov vás dostaneme aj na najkrajšie miesta Ostravy.