Olympijská kvalifikácia v Bratislave: Imperatív postupu a návrat fanúšikov na tribúny

4 minúty čítania

Slovenskú hokejovú reprezentáciu čaká 26. – 29. augusta vrchol, na ktorý nie sme zvyknutí. Nelichotivé výsledky na MS a ZOH v poslednej dekáde rozhodli o tom, že na náš výber čaká skúška nervov v kvalifikácii na ZOH 2022 v Pekingu.

Záverečný turnaj sa chvalabohu odohrá v Bratislave, čo znamená, že budeme mať ideálne podmienky na to, aby sme túto nečakanú, no o to náročnejšiu prekážku zvládli.

Tribúny 10-tisícovej arény by sa mohli na základe aktuálnych pandemických opatrení otvoriť až na 75% kapacity. 

Fandite Slovensku naživo! Autobusový zájazd na dvojzápas s Rakúskom a Poľskom iba za 99 €
Nástupné miesta: Košice, Prešov, Poprad, Ružomberok, Žilina, Trenčín, Trnava

Začalo to v anglickom Sheffielde

V histórii samostatnej slovenskej republiky, sme sa v súbojoch o ZOH ocitli prvýkrát v roku 1993. Koncom leta sme odohrali kvalifikáciu v anglickom Sheffielde, ktorá rozhodovala o poslednom, dvanástom účastníkovi ZOH 1994.

V spoločnosti krajín Japonska, Lotyšska, Veľkej Británie a Poľska, sme získali sedem bodov za tri vysoké víťazstvá a nečakanú remízu 4:4 s našim severným susedom. Úlohu „favorita“ sme vtedy zvládli aj vďaka nabitému výberu, ktorý vzišiel zo sústredenia v Bojniciach.

Tam tréner Šupler vybral to najlepšie čo Slovensko malo a začal víťaznú eufóriu. Tím, na čele s brankárom Eduardom Hartmannom, obrancami Jergušom Bačom, Ľubomírom Sekerášom, Róbertom Švehlom a útočníkmi Petrom Bondrom, Petrom Štastným, Žigmundom Pálffym, Miroslavom Šatanom či Jozefom Stümpelom, nenechal nič na náhodu a vydláždil si cestu do nórskeho Lillehammeru.

Sledujte nás aj na instagrame. Viac hokejových zaujímavostí nájdete na @hokejtour 

Neúspešné Nagano a Salt Lake City

Ďalšie kvalifikácie nám nevyšli podľa predstáv a na ZOH v Nagane 1998 a ZOH 2002 v Salt Lake City naše hokejové mužstvá neštartovali. V roku 1998 sme v kvalifikácii obsadili druhé miesto za Kazachstanom a v roku 2002 sme dopadli ešte horšie, keď sme v našej skupine skončili na poslednom mieste za postupujúcimi Nemcami, Lotyšmi a Rakúšanmi.

Toto leto budeme na štadióne Ondreja Nepelu postupne čeliť výberom Rakúska, Poľska a Bieloruska. Tréner Craig Ramsay bude mať náročnú úlohu poskladať, pripraviť, ale najmä psychicky nastaviť mužstvo tak, aby svoju rolu obrovského favorita zvládlo v akejkoľvek zostave a nedopustilo žiadnu hokejovú blamáž a športovú tragédiu.

V Bratislave aj s posilami z NHL

Do úvodného buly kvalifikácie zostáva pár dní a už teraz vieme, s ktorými hráčmi z NHL môžeme resp. nemôžeme rátať. Pozvánku do národného tímu v predstihu odmietli Chára, Pánik a Sekera.

Ostatní slovenskí hokejisti, ktorí hrali v minulej sezóne v NHL majú otázku účasti stále otvorenú. Na vyjadrenia budeme čakať od Haláka, Černáka, Tatara, Studeniča, Ružičku, Jaroša, Jurča či Fehérváryho. Uvidíme akú prioritu nastavia svojej účasti na tomto turnaji.

V bránkovisku zrejme dostanú šancu brankári, ktorí nás reprezentovali na posledných MS v hokeji a síce Branislav Konrád a Adam Húska, ktorých by mohol doplniť Denis Godla či Patrik Rybár.

V defenzíve by mali opäť dostať šancu účastníci posledných majstrovstiev sveta: Gernát, Rosandič, Jánošík či Ďaloga. Zabudnúť nesmieme ani na Michala Čajkovského, Petra Čerešňáka či Martina Marinčina a mladé pušky Kňažka s Nemcom.

Útok sa bude skladať ťažšie a bude záležať, kto z hráčov z NHL nakoniec do Bratislavy priletí. Bez ohľadu na to, by sme mali postaviť svoju ofenzívnu hru na famóznom útoku Cehlárik, Hrivík a Lantoši. Krištof, Jurčo a Daňo, by mohli byť ďalšou voľbou a v hre sú aj Roman, Kelemen, Liška, Skalický a ktovie, možno aj prekvapenie nominácie Slafkovský.

Od našich súperov sa veľa v tejto kvalifikácii neočakáva. Najmä výbery Poľska a Rakúska, by v nej mali byť len do počtu. Najväčšiu hrozbu budú predstavovať Bielorusi.

Tí síce na posledných majstrovstvách sveta vyhoreli a obsadili posledné miesto v skupine, no výber okolo hviezdneho mladíka z New Jersey Yegora Sharangovicha, ktorému by mohol sekundovať  Maxim Sushko z Philadelphie, si svoju chuť a reputáciu bude chcieť napraviť práve v Bratislave. Dopĺňať ich budú skúsení hráči z KHL, akými sú obranca Bailen a útočníci Pare, Prince, Komarov či Platt.

ZOH sa uskutočnia v čínskom Pekingu od 4. do 20. februára 2022. Ak naši hokejisti zvládnu ťarchu kvalifikácie, na záverečnom turnaji sa predstavia v skupine C, po boku severských tímov ŠvédskaFínska.

Čeliť budú tiež kvalifikantovi 2, ktorým sa stane postupujúci a zároveň druhý najlepšie postavený tím v rebríčku IIHF z ďalších dvoch kvalifikačných skupín. Do úvahy pripadá jedno z mužstiev: Nórsko, Dánsko, Južná Kórea, Slovinsko, Lotyšsko, Francúzsko, Taliansko a Maďarsko.

KOMPLETNÚ PONUKU ZÁJAZDOV A VSTUPENIEK NA SLOVENSKO NÁJDETE TU.