Úžasný príbeh parahokejistov pokračuje. Prekvapia zverenci Craiga Ramsayho?

5 minút čítania

Štyri roky ubehli ako voda a opäť je pred nami zimná olympiáda. Tentokrát ju bude hostiť čínsky Peking. Slovenský fanúšik bude upierať svoj zrak najmä k dvom športom. K lyžovaniu s Petrou Vlhovou a už tradične k obľúbenému hokejovému turnaju. Lyžiarske svahy nechajme tentoraz bokom, a pozrime sa, čo všetko nás čaká, ak budeme sledovať hokej na hrách v Pekingu.

Dátum: 4. 2. 2022 – 20. 2. 2022
Miesto: Peking, Čína

Turnaj bez hviezdneho obsadenia

Aj napriek prísľubu hráčov z NHL sa Olympijský hokejový turnaj odohrá bez hviezd NHL. Proti bola zlá situácia s koronavírusom, a keďže NHL musela odložiť vyše sto zápasov, rozhodlo sa, že zámorské hviezdy do Číny nepocestujú. Na jednej strane nás môže mrzieť, že veľká oslava hokeja sa konať nebude, na druhej strane naše výhliadky k úspechu mierne vzrástli. Na turnaji budú dominovať hráči z KHL, Česka, škandinávskych líg, švajčiarskej ligy a nemeckej DEL-ky.

Američania nastúpia prevažne s juniormi hrajúcimi v miestnych univerzitách. Po 42 rokoch sa teda možno dočkáme ďalšieho zázraku na ľade. Najtajomnejšia je zatiaľ Kanada, ktorá ako jedna z posledných výberov ešte neoznámila svoju nomináciu. S určitosťou v nej budú tí najlepší Kanaďania hrajúci v KHL. Koho však privezú z domoviny, to zatiaľ nikto netuší.

Nominácia Slovenska nemusí byť kvôli koronavírusu konečná

S blížiacim sa koncom januára sa zrak upieral na dvojicu Ramsay – Šatan. Po oznámení nominácie nejedno fanúšikovské obočie zmenilo pozíciu na čele. Hovorilo sa najmä o štyroch chýbajúcich menách. Liška, Bakoš, Lantoši a Skalický. Prednosť v nominácii dostali niektorí hráči zo Slovenskej ligy. Najmä mená ako Zuzin, Takáč, Regenda a Holešinský boli miernymi prekvapeniami v zostave, keď dokázali vytlačiť spomenutých štyroch borcov z KHL, resp. škandinávskych líg.

Foto: Jozef Jakubčo/SME

Craig Ramsay však v týchto dňoch rieši nepríjemnú situáciu so šírením sa koronavírusu. Dnes už je takmer jasné, že zverejnená nominácia sa na poslednú chvíľu zmení. Ostáva len dúfať, že do Pekingu pocestuje ideálny mix hráčov, ktorí budú hladní po úspechu.

Kde, kedy, ako a s kým?

Turnaj začína v stredu 9. februára a finále je naplánované na nedeľu 20. februára. Zápasy sa budú hrať v dvoch halách. V Beijing National Indoor Stadium s kapacitou 18 000 divákov a v menšej Wukesong Arena s kapacitou 9 000 divákov. Každé mužstvo nastúpi v oboch halách.

Beijing National Indoor Stadium

Turnaja sa zúčastní 12 krajín: Kanada, USA, Olympijskí športovci z Ruska (ROC), Švédsko, Fínsko, Česko, Nemecko, Slovensko, Švajčiarsko, Lotyšsko, Dánsko a domáca Čína. 

Hrať sa bude v troch skupinách so štyrmi tímami:
A – skupina: Kanada, USA, Nemecko, Čína
B – skupina: ROC, Česko, Švajčiarsko, Dánsko
C – skupina: Švédsko, Fínsko, SLOVENSKO, Lotyšsko

Náš tip na víťaza: Fínsko

Traja víťazi skupín a najlepšie mužstvo na druhom mieste postupujú priamo do štvrťfinále. Zvyšných osem tímov si zahrá tzv. osemfinále. Víťazi osemfinále postúpia do štvrťfinále, a stretnú sa s prvými štyrmi mužstvami, ktoré doň postúpili priamo. Porazení z osemfinále a štvrťfinále idú domov, keďže zápasy o umiestnenie sa hrať nebudú. Olympijský turnaj v hokeji sa v tomto formáte hrá od Vancouveru 2010. Podľa mnohých ide o jeden z najspravodlivejších spôsobov, akým dané výbery môžu vyhrať medailu.

Kedy hrajú naši?

Tak ako pred štyrmi rokmi, aj teraz budeme hokej sledovať v ranných hodinách. Slovensko začne svoju púť zápasom s Fínskom a presne o 24 hodín neskôr o rovnakom čase vyzveme Švédsko. V poslednom zápase zabojujeme o postup v skorých ranných hodinách proti Lotyšom.

  • 10. február, 9:40 Fínsko – Slovensko
  • 11. február, 9:40 Švédsko – Slovensko
  • 13. február, 12:10 Slovensko – Lotyšsko

Premiéra našich parahokejistov

Na paraolympijských hrách sa po prvýkrát v ére samostatnosti predstavia naši parahokejisti. Tím okolo kapitána Mariana Ligdu si svoju miestenku vybojovali v kvalifikácii v Berlíne. V šesťčlennej kvalifikačnej skupine obsadili druhé miesto za Talianskom a oba celky sa tak môžu tešiť do Pekingu. Formát turnaja trochu pripomína florbalové majstrovstvá sveta. V Pekingu bude bojovať 8 krajín v dvoch štvorčlenných skupinách.

Zdroj: hokejportal.net

Silnejšia A – skupina: Kanada, USA, Južná Kórea a Paralympijskí športovci z Ruska. Prví dvaja v tejto skupine postúpia priamo do semifinále, kým zvyšní dvaja si zahrajú akési štvrťfinále.

Slabšia B – skupina Česko, Slovensko, Taliansko a domáca Čína. Prví dvaja postúpia do štvrťfinále a tímy na treťom a štvrtom mieste v skupine si zahrajú o konečné siedme miesto.

Držíme palce všetkým našim hokejistom a parahokejistom a prajeme im, aby nám priniesli aspoň taký ošiaľ, aký tu vládol počas hier v Turíne a Vancouveri.