Obrovské prestupy veľkých hviezd NHL, ktoré sa nikdy neuskutočnili

Počas histórie NHL došlo v najlepšej hokejovej lige sveta k mnohým predbežným dohodám či zaujímavým návrhom na prestupy. Niektoré sa ale nikdy neuskutočnili. Predstavujeme výber 15 šokujúcich prestupov, ktoré sa napokon nikdy neuskutočnili.

Bratia Šťastní do Philadelphie Flyers

Bratia Peter, Marián a Anton Šťastní si v osemdesiatych rokoch získali srdcia mnohých hokejových fanúšikov. Ich formácia svojho času patrila medzi tie najlepšie. O ich zisk sa pokúsili predstavitelia Philadelphie Flyers. K dohode s Quebecom Nordiques boli skutočne blízko. Napokon z ich trejdu vzišlo. Podľa dostupných informácií kanadský tím zrušil jednania len niekoľko minút pred podpísaním oficiálnej dohody.

Wayne Gretzky do Vancouveru Canucks

O Wayna Gretzkého prejavoval dlhodobý záujem Vancouver Canucks. V sezóne 1987/88 sa Canucks odhodlali ku konkrétnej ponuke. Ako protihodnotu chceli do Edmontonu poslať päť volieb v prvom kole draftu a 22 miliónov amerických dolárov. Oilers nesúhlasili a hokejovú hviezdu napokon vymenili do Los Angeles Kings.

Steven Stamkos do New Yorku Rangers

Podľa generálneho manažéra New Yorku Rangers Glena Sathera bol Steven Stamkos jednou nohou na Manhattane. Podľa jeho slov si na znak tejto dohody potriasol rukou s vedením Tampy Bay Lightning. Floridský celok mal na výber. Mohol si vybrať troch hokejistov z päťčlenného zoznamu: Dan Girardi, Michael Del Zotto, Brandon Dubinsky, Ryan Callahan a Jevgenij Gračov. „Bolts“ sa napokon rozhodli veriť potenciálu draftovej jednotky z roku 2008 a predbežnú dohodu zrušili. S odstupom času možno konštatovať, že urobili veľmi dobré rozhodnutie.

Steve Yzerman do Ottawy Senators

Vedenie Ottawy Senators sa v roku 1999 odhodlalo k odvážnemu kroku. Po neúspešnej sezóne v podaní Detroitu Red Wings využili slabú chvíľku organizácie na ponuku na prestup Steva Yzermana. Legendárny útočník sa mal sťahovať do hlavného mesta Kanady výmenou za ruského talentovaného útočníka Alexeja Jašina. Majitelia tímu z „Hockeytownu“ s výmenou nesúhlasili. Yzerman doviedol „červené krídla“ k ďalším trom Stanley Cupom, zatiaľ čo z Jašina sa stal priemerný hráč.

Žigmund Pálffy do New Yorku Rangers

Obdivovaný tvorca hry Žigmund Pálffy bol v hľadáčiku nejedného celku NHL. Hoci sa mu v drese New Yorku Islanders darilo, „Isles“ sa ho rozhodli vymeniť. Predbežne sa dohodli na odchode „Ziggyho“ k rivalovi z New Yorku Rangers. Lepšia ponuka ale prišla z Kalifornie a slovenský útočník si to namieril do Los Angeles Kings.

Carey Price do Tampy Bay Lightning

Montreal Canadiens sa vehementne snažil o zisk Vincenta Lecavaliera. Jednotka draftu 1998 patrila svojho času medzi najväčšie ofenzívne zbrane zámorskej profiligy. V roku 2009 sa na stole Tampy Bay Lightning ocitla zaujímavá, priam neuveriteľná ponuka. „Habs“ boli ochotní poslať za Lecavaliera na slnečnú Floridu Careyho Pricea, P.K. Subbana, Maxa Paciorettyho a prvú voľbu v drafte. Výsledok? Vincent Lecavalier ako lojálny kapitán tímu s výmenou nesúhlasil.

P.K. Subban do Philadelphie Flyers

P.K. Subban bol v Montreale Canadiens zjavne neraz na „odstrel“. Vedenie klubu ho bolo ochotné vymeniť do Tampa Bay Lightning a meno kanadského beka sa spájalo aj s organizáciou Philadelphie Flyers. Pensylvánsky celok bol ochotný do Montrealu poslať voľbu v prvom kole draftu 2015, obrancu Samuela Morina a hviezdneho útočníka, ktorého meno nebolo zverejnené. Podľa zámorských kuloárov ale malo ísť o jedného z trojice Jakub Voráček, Wayne Simmonds alebo Sean Couturier.

Eric Lindros do New Yorku Rangers

Eric Lindros po drafte Quebecom Nordiques odmietol nastupovať v kanadskom tíme. Nasledovala tak jeho výmena. Z histórie vieme, že elitný útočník sa stal posilou Philadelphie Flyers. O jeho služby ale prejavili záujem aj v New Yorku Rangers. Vedenie klubu za Lindrosa bolo ochotné obetovať výborného brankára Johna Vanbiesbroucka a spolu s hviezdnym gólmanom mali tím „jazdcov“ opustiť aj útočníci Tony Amonte, Alexej Kovaľjov a Doug Weight. K spomínanému kvartetu mal Quebec zinkasovať aj 12 miliónov amerických dolárov a tri voľby v prvom kole draftu. Ani to však nestačilo na to, aby sa Lindros stal súčasťou Rangers. Snaha o zisk kanadského útočníka vyšla slávnej organizácii o osem rokov neskôr. Lindros posilnil klub z Manhattanu pred sezónou 2001/02.

Tyler Seguin do Buffala Sabres

Vedenie Bostonu Bruins dlhšie zvažovalo odchod Tylera Seguina. Záujemcov o jeho služby bolo viacero. Medzi nich sa radil aj Buffalo Sabres. Do Bostonu chceli poslať útočníka Thomasa Vaneka. Rakúšan bol uznávaným kanonierom, ale za mladého a talentovaného Seguina to bolo málo.

Pavel Dacjuk do New Jersey

V sezóne 2005/06 si Scott Gomez vytvoril kariérne maximum v podobe 84 kanadských bodov. Vedenie New Jersey Devils sa snažilo využiť túto situáciu a Detroit Red Wings oslovili s návrhom na zaujímavý obchod. Amerického hokejistu ponúkali za Pavla Dacjuka. Ruský mág ale zotrval v Detroite, s ktorým v roku 2008 získal Stanley Cup.

Bratia Šťastní do Pittsburghu Penguins

Draft 1984 patril medzi najlepšie v histórii. Tímom NHL bol dostupný Mario Lemieux. Voľbu z prvého miesta mal k dispozícii Pittsburgh Penguins. Pred draftom sa mnoho klubov snažilo o zisk prvej voľby. Medzi týchto záujemcov sa zaradil aj Quebec Nordiques, ktorý „tučniakom“ ponúkol bratskú trojicu Šťastných a Dalea Huntera. Penguins poďakovali za všetky ponuky, vrátane tej „slovenskej“ a draftovali „Super Maria“.

Claude Giroux do Tampy Bay Lightning

Prestup, ktorý by patril medzi najhoršie v histórii. Philadelphia Flyers v roku 2009 zvažovala odchod talentovaného útočníka Claudea Girouxa do Tampy Bay Lightning. Ako protihodnotu požadovala zadáka hrajúceho v jednej z prvých dvoch obranných párov. Najviac sa skloňovalo meno Paula Rangera, ktorý patril medzi najvyťaženejších hráčov súťaže. Neskôr sa však kvôli osobným problémom s hokejom predčasne rozlúčil.

Corey Perry do Edmontonu Oilers

Prestup Coreyho Perryho z Anaheimu Ducks do Edmontonu Oilers bol „v hre“ v sezóne 2003/04. Kalifornský celok ponúkol kanadskému rivalovi talentovaného mladíka Coreyho Perryho za Mikea Comrieho. Prestup padol na finančných požiadavkách edmontontského útočníka.

Wayne Gretzky do Winnipegu Jets

Waynea Gretzkyho túžil mať vo svojom tíme pochopiteľne každý. Výnimkou nebol ani Winnipeg Jets. Jeho príchod do kanadského tímu zvažovali v kanadskom celku ešte počas jeho pôsobenia vo WHA. Jets sa ale vychádzajúcu hviezdu rozhodli neangažovať. Podľa jedného z predstaviteľov klubu bol Gretzky fyzicky nepripravený na záťaž najlepšej hokejovej ligy sveta.

Jakub Voráček do Pittsburghu Penguins

Philadelphia Flyers si v tíme úhlavného nepriateľa z Pittsburghu Penguins vyhliadla potenciálnu posilu. Usilovala sa o zisk obrancu Krisa Letanga. Rival z Pensylvánie s prestupom súhlasil, no požadoval príchod útočného dua Jakub Voráček – Wayne Simmonds. S tým manažment „letcov“ nesúhlasilo a prestup tak stroskotal.

Najlepšie hokejové zájazdy na NHL, KHL alebo majstrovstvá sveta zažijete vďaka HokejTour.sk

Ak hľadáte vstupenky na NHL alebo MS, ste na správnom mieste!