Nový klub NHL v Utahu: Aký názov očakávať, kde bude tím hrať a akých bude mať hráčov?

4 minúty čítania

To, o čom sa špekulovalo dlhší čas, je skutočnosťou. Organizácia Coyotes končí v štáte Arizona a sťahuje sa do Utahu. Fanúšikovia sa môžu tešiť na hokej v Salt Lake City a tím, aký tu ešte nebol. Vedenie súťaže a noví majitelia presun potvrdili na konci základnej časti.

Sledujte naše sociálne siete FacebookInstagramTik-Tok

Sťahovanie Coyotes viselo vo vzduchu

O sťahovaní Arizony Coyotes sa diskutovalo dlhší čas. Klub mal finančné problémy a počas uplynulých sezón hral v univerzitnej 5-tisícovej aréne v meste Tempe. Aj keď Kojoti dostali prísľub výstavby nového štadióna, je to skôr maratón, než šprint. Aj keď bol komisár NHL Gary Bettman pôvodne proti zmene lokácie Yotes, napokon povolil. Koniec koncov, ide mu o to, aby liga prosperovala a napredovala.

Keď Arizona v závere základnej časti porazila na domácom ľade Edmonton Oilers, bolo to veľmi emotívne. Priaznivci totiž vedeli, že končí jedna veľká éra. Coyotes vstúpili do NHL v roku 1996, keď prevzali žezlo po Winnipegu Jets. Do roku 2014 niesli názov Phoenix Coyotes, následne boli premenovaní na Arizonu.

Prichádza Utah

Novými majiteľmi organizácie Coyotes, ktorá dostane nový názov, je rodina Smithovcov. Ryan Smith je v športovom svete známou postavou, je taktiež majiteľom basketbalového tímu Utah Jazz v NBA. Aj hokejový klub v tomto štáte bude navyše hrávať svoje domáce zápasy v Delta Center v Salt Lake City, kde nastupujú aj basketbalisti Jazz.

Záujem o hokej v tejto oblasti je obrovský, už v čase vznikania tohto textu sú predané tisíce permanentiek. NHL zvažovala expanziu smerom do Salt Lake City už niekoľko rokov, problémy Yotes prispeli k urýchleniu celého procesu. Nie je ale vylúčené, že keď v Arizone dostavajú novú hokejovú halu, tak sa hokej vráti aj tam. To je teraz ale iba hudbou budúcnosti.

https://www.youtube.com/watch?v=YsMAzas1FfI

Ako sa nový klub bude volať?

Hokejových priaznivcov v tejto chvíli najviac zaujímajú tri veci – kto bude za Utah hrať, ako sa bude klub volať a ako budú vyzerať dresy. Momentálne poznáme odpoveď iba na jednu otázku. Čo sa týka tímu, tak generálnym manažérom ostáva Bill Armstrong a trénerom André Tourigny, plus celý káder Arizony Coyotes sa stal kádrom novovznikajúceho klubu v Utahu. Jeho súčasťou sú v tejto chvíli aj slovenskí hokejisti Patrik Koch a Miloš Kelemen.

Názov momentálne známy nie je, ale zámorské zdroje uviedli, že majitelia klubu si zaregistrovali práva hneď na osem možných mien. Konkrétne ide o Utah Blizzard, Utah Mammoth, Utah Ice, Utah Venom, Utah Fury, Utah Outlaws, Utah Yetis a Utah Hockey Club.

NHL je rozširovaniu otvorená, v roku 2017 do ligy prišli aktuálni šampióni Vegas Golden Knights, pričom v ročníku 2021/2022 prišiel do profiligy Seattle Kraken. Teraz prichádza čas Utahu, no pripravené ostávajú aj ďalšie mestá ako Houston, Atlanta či Kansas City.