NHL Global Series 2023: Zámorský hokej v Európe bude vždy dobrá voľba

4 minúty čítania

NHL Global Series 2023 je oficiálne za nami a najlepšia hokejová liga sveta má za sebou ďalšiu európsku kapitolu. Prvýkrát v histórii sa stalo, že sa profiliga hrala mimo Severnú Ameriku v štyroch za sebou nasledujúcich dňoch. Aké teda boli štyri zápasy NHL vo Švédsku a v čom je Praha lepšia než Štokholm?

Sledujte naše sociálne siete FacebookInstagramTik-Tok

NHL Global Series = výborný projekt

NHL vie, že veľkú časť svojej fanúšikovskej základne má práve v Európe. Preto k priaznivcom zo starého kontinentu svoj produkt približuje rozličnými spôsobmi. Pravidelne môžeme počas víkendu vidieť zápasy profiligy v „európskych“ časoch. Kluby NHL navyše každoročne (ak nenastane svetová pandémia) jazdia do našich končín.

Či už ide o exhibície pred sezónou alebo súťažné zápasy, National Hockey League sa snaží byť Európanom blízko. Takto sme mohli v uplynulých rokoch sledovať zápolenia v Prahe, v Berne, v Berlíne, v Tampere či v Helsinkách. Netreba zabúdať ani to, že zámorské kluby pred rokmi navštívili aj Slovensko. V Bratislave sa predstavili Tampa Bay Lightning či New York Rangers.

Doteraz mohli niektorí ľudia namietať, že NHL neposiela do Európy to najlepšie, čo má, ale keďže na Global Series v Štokholme štartovalo Toronto Maple Leafs, jeden z tohtosezónnych adeptov na Stanley Cup, už neplatí ani tento argument. Do Švédska pricestovali  v polovici novembra Minnesota Wild, Detroit Red Wings, Ottawa Senators a spomínané „Javorové listy“. Každý celok odohral na severe Európy 2 zápasy. Merania síl boli v tamojšej Avicii Arene rozdelené do štyroch dní.

Avicii Arena priniesla fantastickú atmosféru

Avicii Arena dostala meno po zosnulom DJ-ovi Timovi Berglingovi, ktorý tvoril pod menom Avicii, pochádzal zo Štokholmu a zaradil sa k najväčším hudobným umelcom 21. storočia. Túto halu ale veľa športových fanúšikov pozná pod názvom Globe Arena, pričom je pomenovaná predovšetkým vďaka tomu, že zvonka aj zvnútra pripomína glóbus. Atmosféra vo vnútri bola elektrizujúca, čomu prispel fakt, že na NHL Global Series štartovali viaceré veľké mená švédskeho hokeja. Spomenúť stačí napríklad Williama Nylandera z Maple Leafs, Lucasa Raymonda z Red Wings, prípadne Antona Forsberga z tímu Senators a Joela Erikssena Eka z Wild.

Vstupenky na jednotlivé zápasy boli dostupné od jari, pričom dostať sa k nim bolo jednoduchšie ako v minulosti v Nemecku, vo Švajčiarsku či v Českej republike. Ktovie, čím to bolo, ale niektoré duely vypredané v Štokholme neboli, čo je možno škoda. Na marketingové oddelenie NHL tento fakt nehádže najlepšie svetlo. Keď už profiliga príde do Európy, očakáva sa, že bude beznádejne vypredávať haly. Je to čiastočne spôsobené tým, že celky ako Ottawa či Minnesota predsa len nevyvolajú taký ošiaľ ako napríklad Boston Bruins, Vegas Golden Knights či Edmonton Oilers.

Porovnanie: Praha vs Štokholm 

Švédski organizátori robili, čo mohli, aby poskytli divákom prvortriedny športový zážitok, za čo im patrí absolutórium. Na druhej strane, po absolvovaní NHL Global Series v Prahe a v Štokholme môžeme úprimne napísať, že česká metropola pôsobila byť na najlepšiu hokejovú ligu pripravenejšia, než „Benátky severu“. Vidieť to bolo možné pri vstupe na štadión a pri kontrolách, taktiež v radoch na občerstvenie, na toalety či pri kúpe suvenírov.

Nešlo o nijaké drastické komplikácie, ale v detailoch sa dali nájsť rozdiely, ktoré hrali v prospech českej strany. Na druhej strane, samotná NHL urobila ďalší krok vpred. Predovšetkým pred a po zápase, plus taktiež počas prerušení hry. Sprievodný program, rôzne kvízy, vtipné videá (napríklad ako hráči NHL ochutnávajú švédske sladkosti) či súťaže pre divákov, celkový zážitok ešte zlepšili a posunuli na novú úroveň. Zámorská súťaž vie, že musí držať krok so svojimi konkurentmi ako NBA či NFL, kde práve doplnkové aktivity tvoria veľkú časť celkového produktu.

NHL potrebuje Európu

Ak chce byť NHL skutočne globálna, Európu potrebuje a je dobré, že si to šéfstvo profiligy uvedomuje. Švédi, Fíni, Česi, Slováci, Nemci či Švajčiari tvoria neodmysliteľnú súčasť súčasnej National Hockey League. Preto je vyslovene pozitívne, že najlepšia hokejová liga sveta pravidelne cestuje do Európy a skutočne pracuje na tom, aby mala celosvetový charakter. Okrem toho, aktivity sa rozširujú aj iné kontinenty, veď Arizona Coyotes pred sezónou vyzvala Los Angeles Kings v austrálskom Melbourne. V štádiu riešenia je aj duel v mexickej metropole Mexico City.

Hokej má komplikovanejšie postavenie ako napríklad basketbal či futbal, pretože na jeho hranie sú potrebné špecifické podmienky. NHL nie je svätá a častokrát sa dopúšťa prešľapov či krokov, ktoré nesúvisia s modernými trendami, ale v tej istej chvíli si profiliga zaslúži pochvalu za to, že nezabúda na svojich európskych priaznivcov. Vycestovať na prvotriedny hokej do krásnej destinácie sa javí byť ako kombinácia, ktorá nemá slabé miesto. Preto sa už teraz môžeme tešiť na to, kde nás budú čakať duely NHL Global Series 2024.

🇨🇦 POĎTE S NAMI NA NHL 🇺🇸