Nemal ani na autobus a žil v úplnej chudobe, teraz je superstar NHL!

Velikán, ktorý bude hokejových fanúšikov ešte dlho tešiť svojou fantastickou hrou. Takto talentovaných hráčov je iba hŕstka. Má tisícky fanúšikov a mnohí ľudia mu jeho úspech závidia. Nie je ťažké predstaviť si život milionára, ktorý má už teraz zarobené do konca života a živí ho hra, ktorá mu prináša radosť. Je ľahké pozrieť sa na výsledok práce, no dlhú cestu vidí málokto. Ruský fenomén Artemij Panarin mal svoju životnú cestu tak tŕnistú, že si to niektorí ľudia nevedia ani len predstaviť.

Artemij nemal na ružiach ustlané. Keď mal iba tri mesiace, jeho rodičia sa rozviedli a bábätko nikto nechcel. Ujali sa ho až starí rodičia. Tí boli chudobní a rátali každú mincu v peňaženke. Bol to doslova boj o prežitie, ktorý ešte sťažil príchod malého chlapčeka. Artemij vyrastal v meste Korkino v Rusku spoločne so starkým Vladimirom a starkou Ninou. Bol to život, ktorý ho naučil pokore a tvrdej práci.

Dedo Vladimir chcel byť hokejista, no nedokázal sa presadiť a tak pracoval ako baník alebo poľnohospodár. Čo sa nepodarilo jemu, mohol dokázať vnuk. Ako päťročného ho naučil korčuľovať sa na krasokorčuliarskych korčuliach. Iné k dispozícii nemal. Neskôr síce dostal aj hokejové, no tie boli také veľké, že si ich obúval aj s topánkami. Až taká chudoba bola v tejto malej rodine. Aj zvyšok výstroja bol značne obnosený, ba až na hranici funkčnosti. Rodina si pomohla ako sa dalo, niečo opravil dedo Vladimir, niečo ušila babka Nina. Na tréningy vozil mladého Artemija dedo na starom hrdzavom aute, ktoré už vtedy patrilo na smetisko. „Ostatní sa zo mňa smiali. Doberali si ma pre dedove staré auto a kvôli môjmu oblečeniu. Je pravda, že vtedy som nevyzeral najlepšie,“ zaspomínal Panarin.

Ako osemročný začal hrávať malý Artemij v Čeljabinsku, ktorý bol vzdialený desiatky kilometrov. Mal ledva dosť peňazí na autobus, niekedy o ne musel vyslovene žobrať, aby sa mal ako dostať na tréning. Podobne na tom bola aj celá rodina, ktorá by bez pomocnej ruky od ostatných ľudí zrejme zahynula hladom. Nikto v ňom nevidel budúcu superstar ruského hokeja, no útly Artemij vo svojom úsilí vytrval a bojoval s nepriazňou osudu, aj vďaka veľkej podpore dedka Vladimira, ktorý ho v hokejovej kariére podporoval ako sa len dalo. Tento sen sa skrátka musí stať realitou! Veľká rana však prišla, keď mal 13 rokov a Čeljabinsk ho poslal do svojho béčka. Vtedy sa nádej hľadala iba ťažko. Od dna sa ale odráža najlepšie. Otec jeho spoluhráča a kamaráta Grigorija Belousa našiel hokejovú školu v Podoľsku, ktorá sa ho bola ochotná ujať. Konečne dostal poriadnu hokejovú výstroj vrátane korčúľ. Všetko úplne nové. „Bol to šok, predtým som vôbec necítil puk,“ povedal Panarin. Až tu si tréneri začali uvedomovať, že v malom chlapcovi drieme lev.

 

Ako 17-ročný sa dočkal debutu v KHL a o dva roky neskôr cestoval na majstrovstvá sveta do 20 rokov ako ruský reprezentant! Rusi sa opierali o veľké mená ako Tarasenko či Kuznecov, no dvomi gólmi vo finále sa blysol aj Panarin. Napriek úspechu zostával stále v tieni. V drafte do NHL o drobného útočníka nik neprejavil záujem, a tak pokračoval v kariére v KHL. Ďalší veľký úspech prichádza v drese Petrohradu, s ktorým získava titul majstra a Gagarinov pohár. Aj keď to bol veľký risk, Artemij sa rozhodol kývnuť na ponuku Chicaga, ktoré o jeho služby následne prejavilo záujem. Dedo sa ho snažil odhovoriť, ale on to riskol a vyplatilo sa. Pokojné vody NHL rozvíril ako silná búrka. Hneď v prvej sezóne získal v drese Blackhawks 77 bodov. Nad jeho talentom žasli tisícky ľudí. Neznámy chlapec čaroval ako Copperfield. Že nešlo o náhodu, ukázal nasledujúci ročník, v ktorom získal 74 bodov a znovu patril k ťahúňom tímu. Takéto fantastické výkony však vyústili vo finančne náročnejšiu zmluvu, ktorú si klub s nulovým priestorom pod platovým stropom nemohol dovoliť. Malý chlapec, ktorý žobronil o peniaze na autobus, razom podpísal kontrakt na 6 miliónov dolárov ročne s Columbusom.

Nové prostredie ho vyburcovalo k životnej sezóne. Strelil 27 gólov, ku ktorým pridal 55 asistencií, čo znamenalo zisk 82 bodov v 81 zápasoch. Fantasticky rozpísaný hokejový príbeh už teraz píše zlatým atramentom, a to sú najlepšie kapitoly možno ešte len pred nami.

Vychutnajte si zápasy NHL naživo s HokejTour.sk! Kompletnú ponuku zájazdov nájdete TU!