NBA naživo je prvotriedna šou: Najlepší športový zážitok, aký sa dá zažiť?

4 minúty čítania
Autor: Jakub Vaverka

Vždy som si myslel, že mojimi obľúbenými športmi sú futbal a hokej. Po návšteve dvoch zápasov basketbalovej NBA v americkom Orlande si už taký istý nie som. Floridskí Magic na mňa dokonalým spôsobom preniesli svoju mágiu a to je zároveň dôvod, prečo vzniká tento blog.

Sledujte nás aj na našich sociálnych sieťach Facebook Instagram.

Víťazná vlna na Floride

Na Slovensku a v Českej republike má NBA svojich vášnivých priaznivcov, ale basketbal ako taký tu stále nepatrí medzi najrozšírenejšie odvetvia. Koncom januára som mal možnosť vidieť na vlastné oči zápasy Orlando Magic verzus Boston Celtics a Orlando Magic verzus Indiana Pacers. Na jemné počudovanie domáci „kúzelníci“ zaznamenali dve víťazstvá, pričom predovšetkým to prvé, proti finalistovi minulej sezóny a jednému z najväčších ašpirantov na titul v tej aktuálnej, bolo veľkým prekvapením.

Orlando je klub, ktorý prechádza generačnou prestavbou, má vo svojom kádri viacero mladých a talentovaných chalanov, medzi ktorými vyčnieva aktuálna draftová jednotka Paolo Banchero. Uplynulé sezóny neboli jednoduché, ale budúcnosť vyzerá viac než optimisticky. Aj napriek tomu, že postup do play-off je v tejto chvíli prinajlepšom na úrovni 50%, ľudia sa na Floride basketbalom bavia a do tamojšieho Amway Center chodia pravidelné návštevy na úrovni 19 tisíc fanúšikov. Je totiž potrebné si uvedomiť, že NBA nie je iba o športe, je to o celkovej šou a sprievodnom programe, ktorý jednotlivé duely so sebou prinášajú.

Zdroj: therookiewire.usatoday.com/foto: Todd Kirkland (Getty Images) – Paolo Banchero

Nie je to iba o basketbale

Magic otvárajú halu hodinu pred zápasom, pričom na štadión sa dostanete aj priamo z fan shopu, do ktorého vás pustia až po preukázaní vstupeniek a bezpečnostnej kontrole. Pred samotným stretnutím sa s vami zvíta maskot Stuff (magický drak) a dvojica moderátorov, ktorí vás duelom budú sprevádzať. Môžete sa zapojiť do viacerých súťaží pomocou klubových aplikácií, pričom sa dajú vyhrať vstupenky, merch, finančná odmena či zájazd do neďalekého Disney World.

Atmosfére NBA prispieva fakt, že sa myslí naozaj na každý detail. Predstavovanie hráčov sprevádza prepracovaná grafika na kocke, nechýbajú svetelné efekty a citlivo vybratá hudba a videá. Soundtrack je prítomný aj keď začne zápas, pričom vtedy môžete počuť melódie známych skladieb (predovšetkým rapových), ktoré sú ale bez slov. Máte však pocit, že na palubovke sa síce hrá zápas najlepšej basketbalovej ligy sveta, ale nie je to jediný dôvod vašej návštevy arény.

Počas timeoutov a medzi štvrtinami či cez polčas hádžu organizátori do hľadiska merch (alebo ho strieľajú pomocou dela, aby ho mohli získať aj fans na vyšších poschodiach), prípadne sa môžete nájsť na populárnej Kiss Cam. Dokonca môžete byť vyzvaní, aby ste tancovali na jeden z kultových fimových tančekov. Verte či nie, hanblivosť ide bokom, zapájajú sa všetci a neuveriteľne sa bavia. Niečo ako ostych na NBA neexistuje.

Hymnu pred zápasom zaobstará väčšinou zbor vybranej strednej školy, pričom prihlásiť sa môže akákoľvek stredná škola v okolí. Nechýbajú cheerleaderky, pričom maskot sa len nefotí a nechodí medzi priaznivcov, ale je to zdatný tanečník a atlét. V jednom zo zápasov prešiel palubovku, na hoverboarde, na rukách v stojke. Svoje miesto má taktiež charitatívna činnosť, či už je to podpora nevyliečiteľne chorých alebo dotácie pre nemocnice, plus na oboch zápasoch bola vzdaná pocta aj príslušníkom ozbrojených síl Spojených štátov amerických. Pestrý program nepôsobí vôbec chaoticky, každý prvok má svoj presný čas a miesto.

NBA má silu, ktorá naďalej bude rásť

Na kocke môžete vidieť štatistiky hráčov, rôzne zaujímavosti o daných basketbalistoch či údaje z minulosti, miesto majú aj ďalšie výsledky zápasov NBA. Na konci stretnutia odchádzate poriadne „ohučaní“, ale spokojní a plní dojmov. Prítomný je aj pocit toho, že sa tam chcete vrátiť. NBA je totiž číra zábava a presahuje hranice športu ako takého. Môžeme sa skôr baviť o zábavnom priemysle. Američania vedia, ako robiť šou, vedia, ako predať produkt, ktorý je kvalitný sám o sebe.

Zdroj: orlandomagicdaily.com – Amway Center

Nečudo, že basketbal bojuje s bejzbalom a americkým futbalom o post najpopulárnejšieho športu v USA. NBA má jednoznačne kvalitnejší a prepracovanejší marketing ako napríklad hokejová NHL, čo cítiť priamo na štadióne. Hokej je v našich končinách výrazne populárnejší ako basketbal, ale na tej najvyššej svetovej úrovni môžeme hovoriť o jasnej basketbalovej prevahe.

Fakt zohráva dozaista aj to, že fanúšikovská základňa NBA má vďaka charakteru samotného športu veľkú silu aj v Strednej a Južnej Amerike či iných kútoch sveta. Aj na Floride mali španielsky hovoriaci priaznivci a Brazílčania silné zastúpenia. Navyše, duel proti Pacers bol špeciálnou Brazil Night, kde bol tejto krajine vzdaný hold a v aréne nechýbali ani známi tamojší herci, speváci či futbalové ikony Marta a Kaká.

Osobne som bol veľmi zvedavý, aký dojem vo mne NBA naživo zanechá. Odchádzal som viac než nadšený. Preto aj naša výprava dostala po zápase Orlanda s Bostonom ideu ísť o dva dni neskôr na duel Magic s Pacers. A urobili sme dobre. Aby ste si užili zápas NBA, nemusíte byť basketbaloví fanatici. Myslí sa na všetky vekové kategórie, všetky druhy fanúšikov aj pohlavia. Ak by som mal niekomu dať za príklad prezentovanie športovej súťaže a samotných klubov, určite použijem práve National Basketbal Association. A áno, túžba vidieť NBA naživo vo mne naďalej rezonuje.

👉 ZÁJAZDY na NHL + NBA 🏀