Návod, ako požiadať o povolenie ESTA

Na výjazd do USA s návštevou zápasov kanadsko-americkej NHL potrebujete povolenie ESTA, ktoré si zabezpečíte online. Ponúkame manuál, ako oň požiadať.

Čo je to ESTA?

ESTA alebo Electronic System for Travel Authorization je automatizovaný systém, vďaka ktorému môžete vycestovať do Spojených štátov amerických. Povolenie ESTA je súčasťou bezvízového programu (VWP) a umožňuje vstup do USA na 90 dní bez nutnosti požiadať o víza na americkej ambasáde.

Návod na podanie žiadosti o povolenie ESTA

  • Vytvorenie žiadosti

Otvorte si oficiálne internetové sídlo ESTA: https://esta.cbp.dhs.gov/esta. V pravom hornom rohu môžete využiť možnosť zmeny jazyka a vybrať si slovenčinu.

Keď si chcete overiť už existujúcu žiadosť, kliknite na políčko Skontrolovať existujúcu žiadosť. Ak ešte nemáte podanú žiadosť, kliknite na Nová žiadosť.

Ak idete do USA ako jednotlivec, pokračujte na Jednotlivá žiadosť. Keď chcete požiadať naraz o žiadosti pre viac osôb, použite alternatívu Skupina žiadostí.

  • Odsúhlasenie podmienok povolenia ESTA

Po prečítaní a pochopení informácií na oboch častiach odsúhlaste podmienky a pokračujte na Ďalšia.

  • Informácie o žiadateľovi

V tomto kroku vyplňte:
(Pozn.: ak nejaký údaj nepoznáte, napíšte UNKNOW, písať treba v angličtine a bez diakritiky, povinné sú polia označené červenou hviezdičkou)

– Informácie o žiadateľovi/pase

– Ďalšie občianstvo/národnosť

– Členstvo v GE

– Rodičia

– Vaše kontaktné informácie

– Sociálne médiá (voliteľné/nepovinné)

– Informácie o zamestnaní

  • Údaje o vašej ceste

V tomto bode sa vypĺňajú informácie o kontaktnom bode v USA, adrese pri pobyte v USA a kontaktné informácie pre prípad núdze o osobe, ktorá s vami do Ameriky necestuje a mohla by byť kontaktovaná v prípade vášho ohrozenia. Ak nemáte v USA žiadny kontakt, zadajte do políčka UNKNOW a do telefónneho čísla nuly. Adresa pobytu je nepovinná.

  • Otázky o spôsobilosti

Po prechode na ďalšiu stránku vyplňte pravdivo otázky preverujúce vašu bezúhonnosť a spôsobilosť na vstup do USA.

  • Kontrola žiadosti ESTA

Skontrolujte si všetky položky žiadosti ESTA a po každej stránke kliknite na políčko Potvrdiť a pokračovať. Na záver zadajte pre overenie číslo pasu, priezvisko a dátum narodenia. A pokračujte na Ďalšia.

  • Platba

Poslednou časťou žiadosti ESTA je platba. Realizovať sa dá prostredníctvom debetnej či kreditnej platobnej karty alebo cez platobný systém PayPal.

  • Potvrdenie žiadosti

Po zaplatení budete presmerovaní na stránku, na ktorej uvidíte rozhodnutie o žiadosti. Rozhodnutie bude obsahovať jeden zo statusov:
1. Authorization Approved – žiadosť o ESTA schválili
2. Authorization Pending – žiadosť ESTA čaká na posúdenie, čo môže trvať aj 72 hodín
3. Travel Not Authorized – žiadosti ESTA nevyhoveli.
Keďže posúdenie žiadosti môže trvať až 72 hodín, odporúčame požiadať ESTA najmenej tri dni pred odletom.