Najvyššie výhry Slovenska na MS v hokeji: Zo súperov sme si urobili trhací kalendár

4 minúty čítania
Autor: Viktor Háber

Hokejové majstrovstvá sveta vedia priniesť poriadne gólové porcie. Samozrejme, vždy poteší, keď sa Slovensko presadí vo veľkom, aby sme si čo najhlasnejšie vedeli zakričať gól. V niektorých zápasoch počas histórie MS sa to stalo toľkokrát, až museli byť súperi skutočne frustrovaní, znechutení a zrelí na uterák. Výhra, samozrejme, poteší, či už je o gól alebo o desať, no vysoké a presvedčivé výhry sú obzvlášť odmenou pre fanúšika.

Sledujte naše sociálne siete Facebook Instagram.

Najvyššou výhrou v dejinách reprezentačného hokeja na Slovensku je porážka Bulharov 20:0, kedy dali hetrik Miroslav Šatan, Karol Rusznyák i Ľubomír Rybovič. To však boli majstrovstvá sveta v C-kategórii v roku 1994. V tom istom roku sme zdolali Maďarsko 15:1, tu ale išlo iba o prípravný duel. Možno máte čerstvo v pamäti súboj s Veľkou Britániou na domácich MS 2019, kde naši chlapci triumfovali 7:1, no v minulosti sme vyhrali aj o 7, ba dokonca 9 gólov. Poďme sa pozrieť na päť najvyšších výhier Slovenska na MS v hokeji.

Slovensko – Rakúsko 8:1 (MS 2005)

MS v roku 2005 boli prakticky domáce, veď zápasy A-skupiny sa hrali vo Viedni. Domáci Rakúšania očakávali, že sa aspoň zachránia medzi elitou, výrazne sme im však prekazili plány. Po úvodných dvoch častiach hry bolo skóre stále „len“ 3:0, záverečnú tretinu však Slováci vyhrali 5:1 a domácim tak nadelili nepekný debakel.

Dvakrát dvíhal ruky nad hlavu úspešný strelec Žigo Pálffy, ďalšími strelcami duelu boli Marián Gáborík, Ľubomír Višňovský, Marián Hossa, Richard Zedník, Michal Handzuš a Martin Štrbák. Dobre rozbehnutú slovenskú mašinu zastavila vo štvrťfinále až Kanada po tesnom triumfe 5:4.

„Som veľmi spokojný nielen s výsledkom, ale aj s výkonom môjho tímu. Do zápasu sme išli s jasným cieľom skončiť v skupine na prvom mieste.“
František Hossa, tréner

Slovensko – Ukrajina 8:0 (MS 2006)

V prvej tretine to bolo ešte celkom trápenie a ubojované tesné vedenie 1:0. Slovensko však proti Ukrajine na MS v hokeji 2006 v osemfinálovej fáze triumfovalo až jednoznačne. V nasledujúcich dvoch dvadsaťminútovkách sa tešilo postupne zo siedmich ďalších gólov. Oslavovalo dva góly Richarda Kapuša a raz sa presadili Dušan Milo, Martin Štrbák, Miroslav Kováčik, Milan Bartovič, Michal Hudec a Milan Jurčina.

„Po tých prvých góloch Ukrajinci odpadli. Potom to bola viac-menej exhibícia,“ priznal náš obranca Martin Štrbák po jasne vyhranom dueli. Ambiciózni Slováci potom, žiaľ, zlyhali vo štvrťfinále na Kanade (1:4).

Zdroj: FB/PavolDemitra38Dakujeme – legendárny nájazd Pavla Demitru na ZOH 2010 proti Rusku

Slovensko – Dánsko 8:0 (MS 2004)

Túžba získať tretiu medailu po sebe bola veľká a osemfinálová fáza bola pre Slovensko povinnou medzizastávkou. Tak to bolo aj proti Dánom, kedy už po dvoch tretinách mohol slovenský tím prakticky odísť z ľadu. Po 40 minútach svietilo na kocke skóre 7:0 a duel sa len dohrával. Aj zásluhou Pavla Demitru, ktorý vtedy skóroval dvakrát.

Na listinu strelcov sa dostali aj Jozef Stümpel, Miroslav Šatan, Zdeno Chára, Richard Lintner, Marián Gáborík a Rastislav Pavlikovský. Hráči s dvojkrížom na hrudi sa predierali po presvedčivej výhre ďalej, súboj o bronz proti USA však nezvládli, a tak domov tentoraz medailu nebrali.

Slovensko – Nórsko 9:1 (MS 2000)

Nadstavbová časť MS 2000. Slovensko narazilo na severského súpera z Nórska v pozícii jasného favorita, ktorú postupne suverénne potvrdilo. Hoci po druhej tretine svietilo na tabuli skóre 4:1, z pohľadu súpera stále priaznivé, tretia tretina rozhodne o všetkom a postupne v nej padlo až päť kúskov.

Strojcami vysokej výhry boli najmä Miroslav Šatan a Peter Bartoš, obaja strelili dva góly a k nim sa následne ešte pridali Ľubomír Sekeráš, Michal Handzuš, Miroslav Hlinka, Peter Pucher a Vlastimil Plavucha. Tento turnaj napokon priniesol prvú medailu v slovenskej hokejovej histórii, keď sme v Petrohrade brali striebro.

Zdroj: sport.aktuality.sk/foto: TASR

Slovensko – Japonsko 10:1 (MS 2003)

To vôbec najvyššie víťazstvo dodnes sa zrodilo na MS 2003. Obhajcovia zlatých medailí boli už v A-skupine poriadne namotivovaní a outsidera z Japonska vôbec nešetrili. Po prvej tretine sa ešte tím z Ďalekého východu tešil z priaznivého skóre 1:3, celá hra sa mu však rozsypala v druhej tretine, v ktorej bielo-modrí nasúkali postupne až päť gólov.

Stalo sa tak 28. apríla 2003 a hrdinami duelu boli najmä Žigmund Pálffy s Brankom Radivojevičom, ktorí prekonali súperovho gólmana rovno dvakrát. Okrem nich sa presadili aj Jozef Stümpel, Ladislav Nagy, Miroslav Hlinka, Richard Zedník, Ľubomír Višňovský a Richard Lintner. Úspešné ťaženie tímu spod Tatier pokračovalo aj naďalej a vyvrcholilo ziskom bronzovej medaily.

Minule sme vám priniesli blog o najvyšších prehrách SR na MS v hokeji, teraz sme naladili na pozitívnejšiu nôtu. Bude tento rekord prekonaný na MS 2024 v Prahe a Ostrave a dočkáme sa výhry našich o 10 gólov? Buďte pri tom a zažite to s nami na vlastné oči!