Najväčšie draftové prepadáky v histórii NHL

3 minúty čítania

Od roku 1963 si tímy NHL vyberajú talentovaných mladíkov prostredníctvom draftu. Viacerým z nich sa predpovedala žiarivá budúcnosť. Prognózy sa však nenaplnili. Predstavujeme najväčšie draftové prepadáky od roku 1990.

Sledujte naše sociálne siete, kde Vám prinášame hokejové zaujímavosti z pohľadu fanúšikov.
Facebook Instagram.

Keď bol kvalitný skauting ešte v plienkach

V prvých desaťročiach sa skautingu mladých hráčov nevenovala veľká pozornosť. V závere 80. rokov sa síce draftové voľby začali brať vážnejšie, no tímy NHL sa stále nevyhli veľkým prešľapom.

1990: Scott Scissons, 6. miesto, New York Islanders
Potenciálne voľby
: Keith Tkachuk, Doug Weight, Vjačeslav Kozlov

Zo 6. priečky v roku 1990 vyberali predstavitelia New Yorku Islanders, ktorí ukázali prstom na Scotta Scissonsa. Ten v NHL odohral len 2 zápasy, v ktorých nebodoval.

1991: Alek Stojanov, 7. miesto, Vancouver Canucks
Potenciálne voľby
: Alexej Kovaľjov, Markus Näslund, Ray Whitney

Kanadský útočník Alek Stojanov sa stal celkovou sedmičkou draftu 1991. V drese Vancouveru Canucks a Pittsburghu Penguins odohral 107 stretnutí, v ktorých si na konto pripísal chabých 7 kanadských bodov (2+5).

1992: Ryan Sittler, 7. miesto, Philadelphia Flyers
Potenciálne voľby: Sergej Gončar, Martin Straka

V roku 1992 vkročili predstavitelia Philadelphie Flyers na drafte úplne vedľa. Na drafte si vybrali krídelníka Ryana Sittlera, ktorý v NHL neodohral ani jeden zápas a po sezóne 1998/99, ktorú strávil v ECHL, ukončil kariéru.

1993: Alexandre Daigle, 1. miesto, Ottawa Senators
Potenciálne voľby: Chris Pronger, Paul Kariya, Saku Koivu

Po drafte sa nechal počuť, že je rád, že bol zvolený ako č. 1, pretože „draftovú dvojku si nikto nepamätá.“ No kým Daigle rezonuje v pamäti hokejových fanúšikov ako veľký prepadák a premrhaný talent, draftová dvojka, Chris Pronger, je členom Triple Gold Clubu (zisk Stanley Cupu, zlato zo ZOH a MS v hokeji) a je členom Hokejovej Siene slávy.

One for the Ages: Alexandre Daigle's 2003-04 NHL Season

1995: Terry Ryan, 8. miesto, Montreal Canadiens
Potenciálne voľby: Jarome Iginla, Petr Sýkora, Michal Handzuš

Číslo 8 z roku 1995, Terry Ryan, odohral v NHL len 8 zápasov bez bodového zápisu. Kariéra medzi profesionálmi mu veľmi nevyšla a v sezóne 2021/22 pôsobil v provinčnej súťaži AESHL.

1999: Patrik Štefan, 1. miesto, Atlanta Thrashers
Potenciálne voľby: Daniel Sedin, Henrik Sedin, Martin Havlát

Mal sa zaradiť do výkladnej skrine českého hokeja po bok velikánov ako Jaromír Jágr či Dominik Hašek. Potenciál nikdy nenaplnil, o čom svedčí jeho 188 bodov v 455 zápasoch, čo je na draftovú jednotku veľmi nepresvedčivé číslo.

Ani v novej ére platových stropov sa kluby NHL prešľapom nevyhli

Po zavedení platových stropov dostali mladí, draftovaní hráči o to väčšiu šancu presadiť sa v NHL. Skauting hráčov začal naberať na obrátkach a zámorské organizácie mu začali venovať čoraz viac pozornosti. Ani to však nestačilo a niektoré tímy sa nevyhli draftovým prepadákom.

2007: Zach Hamill, 8. miesto, Boston Bruins
Potenciálne voľby: Logan Couture, Ryan McDonagh, Max Pacioretty

V roku 2007 si predstavitelia Bostonu Bruins zvolili Zacha Hamilla. Malo ísť o produktívneho strelca, ktorý sa mal ujať miesta v jednej z dvoch elitných formácií. Herne sa však trápil a výsledkom bolo len 20 odohraných súbojov s bilanciou 0+4. Kariéru dohrával v Nórsku, druhej nemeckej lige či Francúzsku.

 

2012: Nail Jakupov, 1. miesto, Edmonton Oilers
Potenciálne voľby: Filip Forsberg, Alex Galchenyuk, Tomáš Hertl

Draftový ročník 2012 nepatril medzi tie najkvalitnejšie, napriek tomu sa v ňom dalo vybrať viacero zaujímavých mien. Edmonton Oilers siahol po ruskom krídelníkovi, Nailovi Jakupovovi. Predpovedala sa mu veľká budúcnosť elitného strelca. Opak bol pravdou. Jakupov podával nevýrazné výkony, čoho dôsledkom bola výmena do St. Louis Blues a následne do Colorada Avalanche. V roku 2018 sa vrátil do KHL.

2015: Jakub Zbořil, Jake DeBrusk, Zach Senyshyn, 13., 14. a 15. miesto, Boston Bruins
Potenciálne voľby
: Mathew Barzal, Kyle Connor, Thomas Chabot, Brock Boeser, Sebastian Aho

Kým rok 2012 patril medzi tie slabšie ročníky, o draftovom roku 2015 sa hovorí ako o jednom z najlepších v histórii. A to nielen kvôli draftovej jednotke, Connorovi McDavidovi. Boston Bruins mal v tomto lukratívnom roku k dispozícii 13., 14. a 15. výber. Zvolili si Jakuba Zbořila, Jakea DeBruska a Zacha Senyshyna. Ani jeden z menovaných však rozhodne nepatrí medzi draftové „terno“. Ako číslo 16., 17. a 18. boli napríklad draftované súčasné hviezdy NHL Mat Barzal, Kyle Connor a Thomas Chabot.

ODPORÚČAME:

NHL v Prahe v piatok (7.10.2022 – 8.10.2022)

NHL v Prahe v sobotu (8.10.2022 – 9.10.2022)