Najprehliadanejšia zručnosť elitných hokejistov. Ako prebieha komunikácia na ľade medzi hráčmi?

5 minút čítania

Fanúšikovia majú minimum príležitostí spoznať, aká komunikácia prebieha na ľade medzi hráčmi. Predovšetkým v obrannej tretine na nej pritom často padá aj stojí úspech defenzívy.

Sledujte naše sociálne siete FacebookInstagramTik-Tok

Komunikáciu možno označiť za jednu z najdôležitejších a najpodceňovanejších zručností hokejistov na čele s brankármi. Veľa sa hovorí o atletickej pripravenosti, ktorou napríklad výnimočným spôsobom oplýva slovenský talent Adam Gajan, o skvelých reflexoch, práci s hokejkou, no takmer vôbec sa nevyzdvihuje schopnosť elitných brankárov komunikovať so zvyškom tímu.

Nezaobíde sa bez nich žiadny korčuliar

Či už ide o elitného obrancu, ktorý nastupuje na každé druhé striedanie alebo siedmeho beka hrajúceho pár minút za zápas, každý musí na ľade bezchybne komunikovať. Ak sa tak nestane, v lepšom prípade (ne)súlad v obrannom pásme skončí nepremenenou šancou súpera.

Kľúčovú rolu v tom celom zohrávajú muži v maskách. Okrem klasickej komunikácie na ľade musia excelovať aj v tej neverbálnej. „Je to ťažká práca, ktorá sprevádza brankára. Musia okolo seba vytvárať atmosféru, v ktorej si držia odstup, no zároveň sú naďalej v spojení so spoluhráčmi,“ odkrýva pozadie brankárskeho remesla Adam Francilia, tréner zameraný na hráčsky rozvoj a odborný konzultant viacerých brankárov NHL pre The Athletic.

Vzápätí svoje vyjadrenie ozrejmil: Keď ste v šatni a prehrávate o dva góly po druhej tretine a brankár vtipkuje s úsmevom na tvári, všetci majú nastavenie ‚Viete čo, myslím, že máme šancu to zvrátiť. Vždy je tu šanca s týmto chlapíkom v bráne.‘“. Bez ohľadu na psychické rozpoloženie, brankári musia byť základným stavebným kameňom sebadôvery svojho celku.

Základná komunikácia prebieha takmer v každom tíme rovnako

Hokej je mimoriadne rýchly, zvlášť v NHL. Preto je potrebné, aby obrancovia mali „oči aj vzadu“. Nenahraditeľnou pomocou sú pre nich ich brankári, ktorí majú oči neustále na stopkách a bez ohľadu na vývoj akcie sa udržiavajú v hre.

Prakticky v každom klube sa dodržiavajú základné pokyny, ktorými sa brankári a obrancovia navzájom inštruujú a občas ich môžu fanúšikovia na štadióne aj v ruchových mikrofónoch v televíznych prenosoch započuť:

termíny uvádzame bez prekladu v angličtine, ktorá je „oficiálnym“ jazykom komunikácie v popredných hokejových ligách sveta na čele s NHL

up! – obranca má zahrať puk po mantineli smerom na stranu, na ktorej sa aktuálne nachádza, resp. kde je väčšina hráčov

over! – obranca má zahrať puk po mantineli na opačnú stranu, na ktorej sa s pukom aktuálne nachádza, resp. kde je voľný priestor a nezdružuje sa tam väčšia skupina hráčov

wheel! – obranca môže s pukom na hokejke korčuľovať ďalej a zakladať útok

set! – obrancovia takto inštruujú brankárov, aby zachytili puk za bránou, no nerozohrávali ho

hard! – žiadosť obrancov, aby brankári odohrali puk akýmkoľvek spôsobom po mantineli, pretože žiadna prihrávka spoluhráčovi by nebola bezpečná

Neustála komunikácia je nevyhnutnosť

Komunikovať medzi sebou musia zvládať všetci hokejisti. Tí najlepší v tejto prehliadanej hernej činnosti excelujú, čo im aj samotnému tímu prináša vďaka malým detailom veľkú výhodu.

Hokej je skutočne rýchly. Deje sa toho veľa v krátkom čase a niekedy sa vám dostane uznanie za to, ako ste zvládli nejakú situáciu, pričom často je to defenzívny partner alebo brankár, ktorý vás inštruoval, priznáva skúsený obranca Alec Martinez z Vegas Golden Knights. Svoje o tom vie aj brankár Devan Dubnyk, ktorý má za sebou vyše 500 štartov v NHL.

„Tí chlapci sú hráči svetovej kvality, nepotrebujú často vedieť, čo majú urobiť. Je to skôr o tom, aby mali prehľad, čo sa na ľade deje. Odkiaľ prichádzajú protihráči, ako ďaleko sa nachádzajú, čo konkrétne robia. Idú tvrdo po puku alebo len vykrývajú priestor? Všetky tieto informácie podávate spoluhráčom, napr.: ‚Chlapík ide tvrdo po tebe, máš 6 metrov,‘“ opísal priame skúsenosti z hry bývalý gólman Edmontonu, Nashvillu, Arizony, Minnesoty, San Jose a Colorada.

Zároveň dodal, že spoluhráčov zvykol pochváliť za akcie, ktoré sa bežne neocitajú v žiari reflektorov: Miloval som, keď som mohol spoluhráčov pochváliť. Vždy som na mojich obrancov kričal, keď korčuľovali z obranného pásma, akú skvelú prihrávku predviedli.

Rozhodujú drobné detaily

Informovanie a porozumenie v krátkom čase je dôležitá súčasť, no brankári potrebujú pracovať aj na tých najmenších detailoch. Komunikácia nemôže byť v pozícii paniky a neistoty. Musí prebiehať v pokoji a s istotou, pripomína spomínaný expert Francilia.

Detaily ako tón hlasu a spôsob vyjadrovania delí tých najlepších komunikátorov od priemerných. V hluku zaplnených arén a obrovskej ťarchy zodpovednosti za výsledok musia gólmani sledovať dianie na ľade, jasne a s dostatočnou intenzitou o ňom informovať a zároveň pri tom nijak nepanikáriť, ale byť svojim obrancom oporou.

Jedným z najlepších brankárov, ktorý v komunikácii s obranou exceloval a vďaka tomu bol považovaný za elitného gólmana v práci s pukom, bol Marty Turco. Dlhoročná opora Dallasu Stars venovala v rámci komunikácie pozornosť všetkým možný detailom. Zžil sa s hlasom všetkých obrancov tímu. Na základe toho hneď vedel či ide o pravo alebo ľavorukých zadákov. Vďaka tomu vedel, kam presne umiestniť puk, aby blížiaci sa bek nemal žiadne problémy s jeho spracovaním.

Hrať hokej na tej najvyššej úrovni v NHL je doslova veda, ktorej súčasťou je aj zručnosť komunikácie. Skvelé a presné prihrávky naslepo cez celé klzisko či výborne zvládnuté prečíslenie súpera v obrannom pásme sú často výsledkom prvotriednej komunikácie medzi zadákmi a ich brankármi, ktorí im dodávajú potrebnú istotu a starajú sa o to, aby obrancovia mali „oči aj vzadu“.