MS 2024 v Česku sú vysokou školou hokeja: Po všetkých stránkach

4 minúty čítania

Dva májové týždne každoročne patria majstrovstvám sveta v ľadovom hokeji. Ich 87. ročník sa tento rok koná v Českej republike, konkrétne v mestách Ostrava a Praha. Zatiaľ čo metropola našich západných susedov patrí domácim hokejistom, Ostrava sa dočasne stala slovenským mestom. 

Sledujte naše sociálne siete FacebookInstagramTik-Tok

MS v Česku sú vždy správna voľba

Naposledy sa šampionát v Prahe a Ostrave konal v roku 2015. Fanúšikovia si dozaista pamätajú búrlivú atmosféru na slovenských zápasoch a niekoľko dramatických duelov, zisk zlatých medailí pre Kanadu na čele so Sidneym Crosbym, ale aj zaplnené štadióny. Práve záujem priaznivcov robí Českú republiku atraktívnym dejiskom, pretože fakt, že v jednej skupine sú Česi a v druhej Slováci spôsobuje, že zaplnené sú aj papierovo menej atraktívne stretnutia. Väčšina vstupeniek sa totiž predávala vo forme denných lístkov a Slováci aj Česi sú národy, ktoré hokejom na vrcholnom fóre nepohrdnú ani keď práve nehrajú ich miláčikovia.

 

Môžeme s úprimným svedomím napísať, že majstrovstvá sveta v ľadovom hokeji v Česku sú vynikajúcim zážitkom. Priaznivcom sú v Ostrave k dispozícii dve fan zóny, kde sa môžu zabaviť rôznymi sprievodnými akciami, pozrieť si hokej, ale aj dobre najesť či napiť. Predovšetkým ľudia mimo Českú republiku a Slovensko si nevedia vynachváliť čapovanú „plzničku“. Niet sa čo čudovať, pivo našich bratov je svetové a patrí medzi absolútnu špičku, ale nie len to.

Svetová organizácia a slová chvály

Organizácia šampionátu je v ČR na tej najvyššej úrovni. Do očí nám padla jedna zaujímavosť. A to konkrétne úschovne, respektíve priestor, kde si môžete nechať tašky, ruksaky a ďalšie predmety, ktoré si so sebou nemôžete zobrať na štadión. Boli na viacerých miestach pri štadióne a diváci sa tak nemuseli obávať, že by sa do haly kvôli svojim veciam nedostali. Prečo o tom píšeme? Pretože takýto prístup nie je samozrejmosťou, ani na tých najväčších zápasoch.

Napríklad, počas NHL Global Series, ktorá bola na programe v novembri 2023, keď v Štokholme proti sebe nastúpili Toronto Maple Leafs, Minnesota Wild, Ottawa Senators a Detroit Red Wings, ste si nemali kde nechať veci. Organizátori vás poslali do budovy oproti hale, kde ale poriadne nikto nevedel, čo robiť. A verte či nie, predovšetkým zámorskí priaznivci, ktorí mali v noci po zápase let domov, boli naozaj rozčarovaní z toho, že si nemohli so sebou na štadión vziať veci, respektíve, že si ich nemali kde nechať.

A to je iba jeden z aspektov, ktorý nás v Ostrave zaujal. Bufety a stánky s občerstvením, kde sa čaká naozaj veľmi krátko a ponuka je obrovská (či už sladké, slané, alko, nealko), no poteší aj príjemné vystupovanie usporiadateľov a ľudí na vstupe, ktorí vás musia skontrolovať. Mali sme vyslovene pocit, že každý, kto si robil svoju prácu na MS 2024, ju robil s radosťou. A to je následne cítiť.

Napísali sme vám to v podobnom texte pred rokom, napíšeme to aj teraz – ak máte možnosť vycestovať na hokejový šampionát, neváhajte. Je to obrovský (nielen) športový zážitok na celý život, spoznáte skvelých ľudí a uvidíte ďaleko viac než „iba“ hokejové zápasy. O rok MS organizujú Dáni (Herning) a Švédi (Štokholm). Ak budete mať záujem, môžete nám napísať a my vám poskytneme všetky potrebné informácie.