MS 2018: Zažite hokejový máj priamo v Kodani

Píše Richard Hanzlík, z prvého neobjektívneho športového portálu TakUrcitee.sk

Máj pomaly klope na dvere a s ním aj jeden z dvoch hokejových vrcholov roka. Po olympiáde sa naše Áčko predstaví na Majstrovstvách sveta v Dánsku a my môžeme byť radi, že svoje skupinové zápasy odohráme v Kodani.

Kodaň v skratke

V hlavnom meste Dánska v súčastnosti žije viac ako pol milióna obyvateľov. Ak radi cestujete, možno Kodaň poznáte aj ako Benátky severu. To preto, že sa rozprestiera na dvoch ostrovoch. A keďže Dánsko sa pýši titulom kráľovstvo, najznámejšia rodina v krajine má svoje sídlo v hlavnom meste. Ak chcete opísať Kodaň v jednej vete, je to umelecké, prekvapujúce a kozmopolitné mesto. Pamätník v meste má aj jeden z najznámejších Dánov Hans Christian Andersen a medzi symboly mesta patrí bronzová socha malej morskej panny z jeho rozprávok.

Ale mesto nie je iba o slávnom rozprávkárovi a jeho malej morskej panne. Je plná krásnych ľudí, bicyklov, priestoru, vody a slobody. Ak existuje slovo, ktoré Dánov vystihuje, je to slovo HYGGE. Útulný. Dáni veľmi investujú do vybavenia svojich domácností, keďže v nich kvôli počasiu trávia veľa času a radi svojich priateľov pozývajú k sebe domov. Útulné je tak celé Dánsko.

Dáni majú radi život

Tivoli Gardens pozná každý. Hovorí sa, že neexistuje Dán, ktorý tento park založený v roku 1843 Georgom Carstensenom, aspoň raz nenavštívil. Nájdete tu všetko, od krásnych záhrad, kolotočov, reštaurácií ocenených Michelinskou hviezdou až po divadlo. Všadeprítomná atmosféra 19. storočia vás dostane a stačí sa pozrieť okolo seba. Toľko šťastných ľudí na jednom mieste nemôže byť náhoda.

Do Kodane sa necestuje k moru, ale mestská pláž určite poteší. Amager Strandpark vás neočarí teplou vodou, ale je ideálnym miestom na relax, alebo večernú prechádzku v každom ročnom období.

Môžete ju milovať, alebo neznášať. Taká je Christiania, voľný štát, ktorý v roku 1971 založila partia hipisákov na území nevyužívaného vojenského tábora. Odvtedy je centrom umelcov a symbolom slobody v krajine.

Najznámejšie sladké pečivo v krajine nesie názov po hlavnom meste našich západných susedov. Wienerbrød do krajiny priniesli počas štrajku miestnych pekárov niekedy okolo roku 1850 práve ich kolegovia z Viedne. Odvtedy si pôvodnú receptúru cukrárne upravili, ale ten najlepší nájdete v cukrárni La Glace. Od roku 1870 ho robia rovnako a ľudia ho milujú.

Sídlo parlamentu je v paláci Christiansborg. Budova predtým slúžila ako sídlo kráľovskej rodiny a priam z nej dýcha až 800 ročná história. V roku 1167 na jej mieste biskup Absalon postavil prvé sídlo s kostolom. Jeho pozostatky boli odkryté pri rekonštrukcii kráľovského sídla v roku 1907.

Nyhavn, ikona Kodane

Ulica, resp. lem celého kanálu kedysi rušného prístavu (titulná fotografia článku). Kedysi špivané miesto sa zmenilo a dnes je plné krásne farebných domov s kaviarňami, reštauráciami a obchodmi. Ak tam budete, určite si dobre prezrite dom na adrese Nyhavn 9. Je to najstarší dom na ulici, postavili ho ešte v roku 1681. Rovnako tak nezabudnite na chvíľu zastaviť pri čísle 20. Žil a písal tam slávny Hans Christian Andersen.

Len 5 minút chôdze od palácu Christanborg sa ocitnete na ulici Stroget, kde ukojíte všetky nákupné vášne. Stroget sa začína na Radničnom námestí. Miestna radnica, postavená medzi roku 1892 a 1905 je mixom medzi talianskou renesanciou a dánskou stredovekou architektúrou. Pre dokonalý výhľad na mesto vám stačí vyjsť na 106 metrov vysokú vežu.

Príbeh o malej morskej panne, ktorá vyšla z mora kvôli svojej láske k princovi, pozná každý. Jej bronzová socha sa nachádza na brehu bývalej vojenskej pevnosti Kastellet. Fungovala ako súčasť mestského opevnenia, dnes je už len miestom na príjemné rodinné výlety. Je postavená v tvare pentagramu s piatimi baštami.

Royal Arena, kráľovská adresa pre šport

A na záver najnovší prírastok do profilu mesta – multifunkčná Royal Arena. V nedávno dokončenej hale sa okrem májových MS v hokeji konajú aj iné športové a kultúrne akcie. Za všetky spomenieme na severe mimoriadne populárnu hádzanú, ale aj plávanie. Práve (mierne upravená) novučičká aréna hostila Majstrovstvá Európy 2017 v plávaní.

Nenechajte si ujsť hokejový sviatok roka a cestujte na MS 2018 spolu s najskúsenejšou športovou CK na Slovensku! Kompletnú ponuku zájazdov nájdete TU.