MS 18: Rastie nám úžasná generácia. Títo hráči špeciálne vyčnievali

6 minút čítania
Autor: Viktor Háber

Lepší „trailer“ na majstrovstvá sveta v hokeji sme si snáď ani nemohli želať. Výkony a výsledky slovenských mladíkov na MS do 18 rokov potešili, vzbudili pocity hrdosti či vyvolali eufóriu. Veď po dlhých 20 rokoch pauzy si juniori zahrali o medaily, pričom od bronzu ich delilo len 71 sekúnd. Aj vďaka štvrtému miestu môžeme hovoriť o juniorskom šampionáte len v superlatívoch.

Sledujte naše sociálne siete FacebookInstagramTik-Tok

Šampionát juniorov v Porrentruy a Bazileji výborne preveril kvality hráčov, z ktorých mnohí ešte nie sú dospelými. Ako sme písali v našom preview, Slováci do 18 rokov sa po štyroch rokoch vrátili do elitnej kategórie, neboli v pozícii favorita a mohli len prekvapiť. A to sa im aj podarilo. Poďme si teraz zhrnúť najlepšie momenty či hráčske výkony mladých hokejových nádejí spod Tatier.

Jedine vyrovnané zápasy

Už v nabitej A-skupine sme si 15-krát zakričali gól, no čo nás mohlo potešiť ešte viac, bola nezlomná psychika bielo-modrých. Nebol jeden jediný zápas, v ktorom by naši hráči nemohli pomýšľať na body či taký, v ktorom im hrozil debakel. Hoci proti Česku stratili náskok 2:0, nesklonili hlavy a vyhrali po predĺžení. Superfavorit zo Švédska vyhrával už 3:0, no zverenci Tibora Tartaľa vyrovnali a do poslednej sekundy mysleli na body aj proti Kanade, hoci prehrávali 1:3. „Povinný“ zápas proti Nemcom zabrnkal na nervy fanúšikom, keď svietilo na tabuli nepriaznivé skóre 2:4, no o to viac sme sa mohli tešiť z výhry 6:4 a postupu medzi elitnú osmičku.

Zdroj: IIHF.com

Štvrťfinále proti Fínsku bolo kapitolou samou o sebe a poukázalo na ďalšie hráčske plusy. A to, že naša U18 je neskutočne takticky vyspelá a má prepracovaný herný prejav. Samozrejme, Fíni boli v zápase lepší, to sa dalo čakať, no kolektívnou hrou ich slovenskí mladíci vymazali. Každý na ľade bez rozdielu bojoval o puky ako o život a vydal zo seba 150 %. Po dlhočiznej prestávke (od roku 2003) si tak mohla SR 18 opäť zahrať o najcennejšie kovy.

Medaily na dosah ruky

Semifinále proti USA a vysoká prehra 1:7 neboli sklamaním, veď Američania ako top favorit nadelili osmičku aj Fínom. Avšak to, že aktuálny juniorský kolektív Slovenska je inde ako tie spred zopár rokov, potvrdil aj boj o tretie miesto. Kanada má obrovskú hokejovú základňu, neporovnateľnú s našou, no aj v tej spod Tatier sa našli lídri a korčuliarsky či technicky uhrali každý jeden súboj. O to viac sklamal Slovákov záver a nepopulárne 4. miesto, ktoré je však oveľa viac, než sa čakalo.

„Je to pre nás bolestivé,“ zhodli sa viacerí hráči po prehre 3:4 po predĺžení, veď v základnom hracom čase vyhrávali 3:2 ešte 71 sekúnd pred záverečným klaksónom. Tiež sa však zhodli, že úspech si uvedomia neskôr, domov si odnášajú mnoho zážitkov a podľa trénera Tartaľa „išli tou cestou, ktorú si stanovili“.

Zdroj: nhl.com – Dalibor Dvorský

Kto vyčnieval

Nedá sa inak ako spomenúť Dalibora Dvorského. Po prvých dvoch zápasoch sa vo fanúšikovskej obci objavovala menšia vlna kritiky, že nie je príkladným lídrom, ako sa očakávalo. Gól neprichádzal, dokonca nepremenil nájazd proti Kanade. To však v Dvorskom prebudilo leva a proti Nemecku prakticky sám rozhodol zápas štyrmi gólmi.

V play-off sa presadil proti USA, Fínsku i Kanade a s 8 gólmi sa nestal len najlepším strelcom SR, ale jedným z top celých MS do 18 rokov. Nebolo to však len o góloch. Dvorský si do Švajčiarska doniesol výbornú formu z AIK a ukázal sa ako geniálny tvorca hry. Predovšetkým pri jeho strieľaných prihrávkach, kde spoluhráčom stačilo vkladať hokejky do dráhy puku, aby oslávili gól, to vyzeralo, že ich vie nájsť aj naslepo. I preto pridal k 8 gólom aj 5 asistencií a do budúcna v ňom môžeme hľadať veľkého lídra. Viacerí ho už teraz porovnávajú s Jurajom Slafkovským. Prvé kolo draftu NHL by ho podľa odborníkov nemalo minúť (a možno aj top 10).

👉 prečítajte si: Slováci pred draftom 2023 – Marec

Ukázali sa vo veľmi dobrom svetle

Skautom určite zamotal hlavy aj Juraj Pekarčík, ktorý by sa v drafte NHL mohol pohybovať podľa TSN na prelome 2. a 3. kola. Vynikajúci korčuliar a technicky zdatný útočník Nitry sa stal najväčším prekvapením v tíme s dvojkrížom na hrudi. S bilanciou 3+7 bol jeho druhým najproduktívnejším hokejistom a na MS teda ukázal najlepšiu formu sezóny. Platný bol aj v oslabeniach, kedy heroicky blokoval najtvrdšie strely súperov.

Pekarčíka a Dvorského dokonale doplnil Adam Cedzo (3+5) v prvej formácii. Kombinácie tejto trojice bola radosť sledovať a pokojne môžeme zhodnotiť, že by spolu v trojici vynikli aj v kategórii dospelákov.

Naším najlepším obrancom bol, podľa očakávaní, Maxim Štrbák. Postupne oslavoval zápis šiestich asistencií, avšak okrem vynikajúcej prihrávky ukázal aj potrebnú tvrdosť a výborný forčeking. Rovnako tak mu zaznamenali najtvrdšiu strelu spomedzi kolektívu – takmer 150 km/h.

O nič slabší však nebol ani Milan Pišoja (148 km/h), na ktorého sme sa v zadných radoch mohli spoľahnúť. Predovšetkým na jeho schopnosť vkladať hokejku do striel súperov a neustále podkurovať defenzíve súpera pri našich presilových hrách. Protivníkom liezol poriadne na nervy aj Leo Eperješi. Hráč Chicaga Steel ukázal priam superschopnosť v držaní puku a pásma vďaka výbornej technike a robustnej postave.

Nemožno nespomenúť úžasného Samuela Urbana v bránke. Jeho heroický výkon vo štvrťfinále proti Fínom, kedy úspešne kryl 54 z 56 striel súpera, sa zapíše do dejín ako jedno z najlepších brankárskych predstavení v histórii SR. Poriadne však frustroval aj Kanaďanov, ktorým v boji o 3. priečku chytil 37 zo 41 streleckých pokusov a pokojne v ňom môžeme hľadať „nového Rybára“.

Zdroj: jatkoaika.com/foto: Samuli Huikuri – Samuel Urban

Čo ich čaká teraz?

Na záver sa môžeme vrátiť ku konštatovaniu z úvodu blogu. Slovenský hokej ide dopredu správnym smerom, disponujeme množstvom mladých talentov s chuťou víťaziť a opakovane sa prejavuje silný tímový duch v kabíne.

Napriek výborným výkonom je celkom nepravdepodobné, že by sa niektorí z hokejistov predstavili na MS 2023 v Rige a Tampere. Už teraz sa ale môžeme tešiť na draft NHL, v ktorom očakávame, že zaznie viacero slovenských mien medzi 1. a 5. kolom. Dvorský, Pekarčík, Štrbák… kto ďalší? Môže ich byť skutočne veľa.

Slovenskí juniori skrátka ukázali, že zaslúžene opäť patria medzi elitu a môžu konkurovať najlepším na svete. A v blízkej budúcnosti doniesť z MS či OH domov cenný kov – CHLAPCI, ĎAKUJEME!