Mission Impossible: Cesta najmladšieho tímu skončila vo štvrťfinále

4 minúty čítania

Slovenská hokejová reprezentácia na čele s kapitánom Ďalogom, skúsenými Hrivíkom či Cehlárikom a množstvom mladých hokejových nádeji, stroskotala, po krutom výsledku, na hokejkách rozbehnutého výberu USA.

Hneď od úvodného vhadzovania americkí hokejisti ukázali Slovákom, kto bude diktovať tempo. Tvrdou hrou a viacerými dohratými súbojmi si vytvorili tlak a získali rešpekt našihch chlapcov.

Vyťažili z toho, nie len pohotovú strelu Donata, ale aj prvú presilovú hru, po útočnom faule Lantošiho. O pár sekúnd na to, sa k nemu na trestnú lavicu, pridal aj Grman za hákovanie.

Klinická smrť slovenského výberu, v oslabení 5:3, ktorá trvala viac ako 90 sekúnd sa neskončila gólom. Húska postupne vychytal Robertsona, Thompsona a neuveriteľným zákrokom vygumoval aj  strelca Moora.

Prvá šanca nášho mužstva prišla až v 6.minúte po strele od modrej čiary, ktorá nemala gólové parametre. Nádejnejšiu akciu predviedol o 5 minút neskôr Lantoši, no jeho rýchlosť nestačila.

Američania zo svojich viacerých sľubných príležitostí, premenili na úvodný gól až tvrdú strelu kapitána Boyla, ktorá sa odrazila od tyčky a zapadla do brány.

O odpoveď sa mohol postarať prvý útok, no Hrivík svoj prienik nezakončil, tak ako by si prial. Naopak, hneď z protiútoku si našiel odrazený puk medzi kruhmi, osamotený Blackwell a zvýšil na rozdiel dvoch gólov.

Do stretnutia nás mohol vrátiť Kelemen, no ani on, zoči-voči Petersenovi neuspel. Povestný posledný klinec do slovenskej rakvy v prvej tretine, prišiel 29 sekúnd pred koncom. Kedy sa po chybe Šimona Nemca, zmocnil puku Garland a v brejkovej situácii, dva na jedna, zobral zodpovednosť na seba a dokonal americký gólový uragán.

V posledných sekundách si na nešťastie slovenského tímu, ani jeden z rozhodcov nevšimol pichnutie Boyla na Romana, ktorý mal byť hneď vylúčený trestom na päť minút a dokonca zápasu.  

Druhé dejstvo začalo podstatne vyrovnanejšie, no s pohodlným americkým vedením. Príležitosť vrátiť sa do zápasu nám hneď v úvodných minútach daroval Jones, ktorý si po hákovaní, išiel na trestnú lavicu odpykať dvojminútový trest.

Presilová hra však zostala po viacerých nádejných strelách nevyužitá. V útočnej snahe pokračovala aj štvrtá formácia, no strela Kňažka a ani následná šanca Romana, neskončili gólom.

Nad vodou nás na opačnej strane stále držal Húska, ktorý zlikvidoval ďalšie americké prečíslenie.

V polovici stretnutia sa o kontaktný gól mohla postarať dvojica Gernát-Kelemen, no po skvelej prihrávke od Kelemena, skončil Gernátov teč, len na pripravenom betóne brankára.

Do koncovky sa dvakrát prebíjal aj rýchlonohý Ďaloga, no jeho nájazdy od pravého mantinelu zostali bez využitia.

Pozitívny impulz do ďalšieho priebehu stretnutia, priniesla až strela nášho lídra Cehlárika, ktorá pri avizovanom americkom vylúčení zapadla do siete. Po góle našom góle iniciatívu znovu prevzali Američania a nepríjemne nás zovreli vo vlastnom obrannom pásme.

Ich šance sme však prežili a svoju ďalšiu si vypracovali päť minút pred koncom, no strela Rosandiča, nám nepriniesla vytúžený druhý gól.

Upokojujúci štvrtý, naopak strelili hokejisti USA. Pri ďalšej chybe rozhodcov, ktorí si nevšimli úder hokejkou do tváre Lišku a po obrovskom tlaku, svoj druhý gól pridal Blackwell.

Napätie do poslednej tretiny mohla priniesť aj príležitosť Kelemena, no ani on, nenašiel recept na dobre chytajúceho gólmana. Štyri sekundy pred klaksónom, pokazil hetrikovú radosť Blackwellovi, vynikajúci Húska.

Slovenskí hokejisti plní odhodlania a bojovnosti naskočili na ľadovú plochu v tretej tretine a hneď sa usadili v útočnom pásme svojho súpera.

Obrovskú gólovú šancu spálila, jedna z mnohých slovenských nádejí, ktorá by si zaslúžila gólovú stopu na tomto turnaji, Juraj Slafkovský.

Hokejisti USA v nasledujúcich minútach však hrali to, čo potrebovali. Dobre napádali, zatvorili stredné pásmo a ak sme sa už aj dostali do toho útočného, dobrou hrou nás vytláčali k mantinelom a nepúšťali pred svojho brankára.

Našim hokejistom sa nedá uprieť veľká snaha spraviť niečo s výsledkom a priebehom duelu. Skúsené mužstvo USA, však znovu vyškolilo našich mladíkov z efektivity, keď sa v 46.minúte, po krásnej akcii trojice Boyle, Wolanin, Chmelevski, presadil práve posledný menovaný.

V ďalšom priebehu sa zápas už viac-menej dohrával a nič na tom nezmenila, ani presilovka Slovenska, v ktorej peknú strelu na bránu vyslal Pospíšil, no ani on neodklial začarovanú americkú bránu.

Slovenskí hokejisti sa snažili skorigovať stav stretnutia, no gólu sa už nedočkali. Naopak v závere stretnutia si na svoje konto druhý presný zásah pripísal Garland. Naši hokejisti sa tak po krutom výsledku 6:1 lúčia so šampionátom a putujú domov.

Náš najmladší výber, aký kedy putoval na majstrovstvá sveta sa však nemá za čo hanbiť. Splnil svoj cieľ, ktorý si stanovili pred šampionátom v Rige a domov na Slovensko poslal jasný odkaz, s prísľubom do budúcnosti.

Verme preto všetci, že toto je len začiatok cesty našej novej hokejovej generácie, ktorej čas ešte len príde a dopraje nám ďalšiu hokejovú eufóriu a raz aj zlatú radosť. Ďakujeme chlapci.