Menovec herca i nevysloviteľné priezvisko. Kto sú zvyšní draftovaní v top 5?

4 minúty čítania

Draft NHL 2023 je za nami a Slovensko sa teší z veľkého úspechu – osem draftovaných hráčov. Celkovou jednotkou sa stal, bez najmenšieho prekvapenia, generačný talent Connor Bedard. O ňom sa toho popísalo už naozaj veľa. Kto sú však zvyšní hráči, ktorým sa podarilo „prekĺznuť“ medzi päticu najlepších?

Sledujte naše sociálne siete FacebookInstagramTik-Tok

2. miesto – Leo Carlsson, Anaheim

Hneď o druhom mieste sa hovorilo ako o miernom prekvapení. Viacerí experti mali mladého Švéda Carlssona až na treťom mieste za Kanaďanom Adamom Fantillim. Napokon Anaheim Ducks uprednostnili švédskeho ofenzívneho univerzála. V rámci predností, ktorými disponuje, vyčnieva jeho hokejové IQ a schopnosť hľadať medzery v obrane.

„Základom jeho hry je, že dáva zmysel. Carlssonove schopnosti ako zaznamenanie medzier v defenzíve, správna identifikácia momentu prihrávky či držanie kroku s ofenzívnymi a obrannými rotáciami a manipulácia so súpermi podľa svojich predstáv… To všetko z neho robí neustálu hrozbu,“
píše o Carlssonovi Eliteprospects.

Zdroj: latimes.com/foto: George Walker IV – Leo Carlsson v strede

TSN zase prirovnáva jeho herný štýl k Fínovi Alexandrovi Barkovovi. Carlsson je však plnohodnotným odchovancom švédskeho hokeja. Hokejovo ho vychoval Färjestad a už dve sezóny hráva medzi dospelými v HK Örebro, kde v minulej sezóne zaznamenal 25 kanadských bodov (10+15). V tomto roku sa predstavil aj na MS do 20 rokov, kde Švédi skončili štvrtí. Vybojoval si pozíciu aj na seniorských MS. Slováci s ním síce neprišli do konfrontácie, vo švédskom tíme bol však na 5. mieste v celkovej produktivite (3+2) a ukázal, že (v dobrom) nemá žiaden rešpekt voči starším a skúsenejším.

3. miesto – Adam Fantilli, Columbus

Spomenutý Fantilli, ktorý mal byť podľa skautov druhý, si napokon bude z bronzovej priečky obliekať dres Columbusu. Je vám meno mladíka známe? Možno aj preto, že Kanaďana museli Slováci brániť už dvakrát. Najprv v dramatickom štvrťfinále na tohtoročných MS do 20 rokov, kde jeho celok zvíťazil. Potom sa predstavil aj v drese A-tímu národného výberu na MS 2023, hoci proti Slovákom bol iba náhradníkom.

Postupne sa však tvrdou robotou a skvelým pohybom na ľade prebojoval do prvej formácie. V rámci nej nastúpil aj vo finále, v ktorom Kanaďania zdolali Nemcov. A tak je center Fantilli, dosiaľ hrajúci za University of Michigan v NCAA, v tak mladom veku už majstrom sveta medzi juniormi i mužmi.

„Má všetky potrebné ‚nástroje‘ na to, aby bol hráčom prvej formácie v rámci NHL. Výška, sila, korčuľovanie, pracovná morálka, strela, schopnosť skórovať – to všetko má,“
píše o rodákovi z Toronta web TSN.

Zdroj: nhl.com – Adam Fantilli

Od Fantilliho sa budú očakávať najmä góly. Veď v NCAA ich v predošlom ročníku nastrieľal 30 v 36 dueloch. „Je dominantný na puku, prefíkaný, zručný a silný. Fantilli nepozná pojem nevyužitá príležitosť a každý dotyk s pukom na ňu premení. Jeho motor je nezastaviteľný,“ píše sa v jeho profile.

4. miesto – Will Smith, San José

Z Hollywoodu na ľady NHL? Ale nie. Hokejový Will Smith nebude zrejme najznámejší držiteľ svojho mena, avšak so slávnym hercom z Mužov v čiernom by sa dalo porovnávať aspoň v rámci draftu. Keď 18-ročný mladík vstupoval na pódium, zahrala úvodná pieseň zo seriálu The Fresh Prince of Bel-Air, kde bol oscarový herec hlavným predstaviteľom. Hokejista Smith sa narodil 17. marca 2005, takmer deväť rokov po odvysielaní poslednej epizódy sitcomu z 90. rokov.

„Mám pocit, že som tak trochu musel (vybrať si túto pieseň). Milujem ju a snažím sa dospieť svojmu menu,“ povedal Smith pre ESPN po tom, čo ho draftovali. Mladík pochádza z Lexingtonu (Massachusetts) a dosiaľ nastrieľal v 56 zápasoch za USNTDP Juniors v USHL 29 gólov a rozdal 41 asistencií.

Zdroj: NHL.com – Will Smith

Čo je však dôležitejšie, predal sa na MS do 18 rokov, kde bol najproduktívnejším hráčom (9+11) a tešil sa zo zisku zlata. A tiež z hetriku, ktorý zaznamenal v semifinále – žiaľ, proti Slovensku pri debakli 7:1.

„Je skutočný ofenzívny génius s pukom na hokejke s potrebnými zručnosťami a chytrosťou. Má predpoklady na to, aby bol top centrom v NHL,“
vyjadril sa novinár Jacob Cheris

5. miesto – David Reinbacher, Montreal

Mladý Rakúšan je tohto roku najvyššie draftovaným obrancom, ktorého si vybral Montreal z 5. miesta. Hoci sa narodil u našich susedov, je odchovancom švajčiarskeho hokeja, keď dosiaľ nastúpil za Rheintal, Bülach či Kloten, ktorého dres si v najvyššej súťaži oblieka aj teraz.

Ide o obrancu akoby zo „starej školy“. Píše sa o ňom ako o zadákovi, ktorý nie je príliš ofenzívne ladený, zato je skalopevný vzadu. A rýchly i tvrdý pri útočných prechodoch súpera. A práve obranu potrebujú Canadiens s Jurajom Slafkovským v tíme vystužiť ako soľ.

Pri Reinbacherovi sa už navždy bude spomínať na vtipný draftový moment. Keď jeho meno ohlasoval bývalý brankár Carey Price, zasekol sa a jeho priezvisko nevedel vysloviť. „To bolo ale zahanbujúce,“ ospravedlnil sa na twitteri Rakúšanovi so skutočne ťažšie vysloviteľným priezviskom.

V najbližších rokoch budeme pozorne sledovať, ktorí z týchto hráčov potvrdia svoju vysokú pozíciu v drafte a ako sa im bude dariť. A, samozrejme, držať palce aj Slovákom, ktorí tohto roku skutočne prekvapili a potešili.

Odporúčame:

Venujte DARČEKOVÚ POUKÁŽKU na HOKEJ