Lausanne – to je krásne mesto, úžasná krajina a dejisko MS v hokeji 2020

Lausanne je švajčiarske mesto, ktoré leží na severnom brehu Ženevského jazera. Pre fanúšikov slovenského hokeja je toto mesto momentálne dôležité hlavne tým, že tu naša reprezentácia odohrá minimálne všetky zápasy v skupinovej fáze MS 2020. Lausanne má okrem hokeja mnoho čo ponúknuť.

Prvá vec, ktorú turista musí vidieť, je určite miestna katedrála dostavaná v 13. storočí. Ta je dominantou mesta a majestátne sa nad ním týči. Krásne dokresľuje malebné prostredie, v ktorom sa Lausanne nachádza.

Najlepšie si všetko vychutnáte z rozhľadne Sauvabelin. 35 metrov vysoká rozhľadňa ponúka výhľad na všetky strany. Môžete tak vidieť celé mesto, Ženevské jazero či dokonca pohorie Alpy a Jura. Treba podotknúť, že rozhľadňa je súčasťou nádherného parku, ktorý sa nachádza v kopcoch kúsok od samotného mesta.

Pár minút cesty od mesta to máte do Lavaux. Tu sa nachádza vinohrad, ktorý je dokonca na zozname UNESCO. Dať si tu pohár vína z miestneho hrozna a kochať sa výhľadom na jazero, za ktorým sa týčia Alpy, je veľkým zážitkom. Niektoré pohľady sa vryjú do pamäti a nikdy na ne nezabudnete. Toto môže byť jeden z nich.

Aj samotné Lausanne má čo ponúknuť. Je to krásne historické mesto, obzvlášť jeho centrum plné malých uličiek alebo námestie Palaud. Na ňom sa nachádza najstaršia fontána v Lausanne. Každú stredu a sobotu ráno sa tu konajú tradičné trhy, ktoré majú svoje kúzlo.

Medzi moderné atrakcie, ktoré mesto ponúka, sa radí Olympijské múzeum. V troch poschodiach, ktoré múzeum má, nájdete viac ako 1 500 predmetov spojených s olympiádou. Či už ide o medaily, olympijské pochodne alebo použité vybavenie tých najslávnejších športovcov.

Určite vás uchváti aj návšteva akvária Aquatis. Ide o moderné akvárium a vivárium, kde máte možnosť vidieť viac ako 10 000 rýb a viac než stovku obojživelníkov a plazov.

Ako poslednú vám odporúčame krásnu modernú stavbu Rolex Learning Center, ktorá patrí univerzite EPFL. Budova bola navrhnutá japonskými architektami a ide o skutočný unikát. Na 20 000 m² sa nachádzajú knižnice, reštaurácie, študovne, kaviarne a vonkajšie priestory, ktoré ponúkajú výhľad na túto skvostnú futuristickú budovu.

V máji tak neuvidíte vo Švajčiarsku iba špičkový hokej, užijete si aj krásne mesto. Pôjde o mix histórie, prírody a športového zážitku z MS v hokeji. Poďte s nami na zájazd do Lausanne a užite si to všetko spolu s nami!