Kto zaujme slovenské miesto v NHL po Jaroslavovi Halákovi?

4 minúty čítania
Autor: Dávid Lech

Veterán Jaroslav Halák už 17. sezónu drží slovenskú zástavu medzi brankármi NHL. Istý čas mu robil spoločnosť Peter Budaj, ktorý bol stabilnou súčasťou klubu zámorskej profiligy naposledy v sezóne 2016/17. Akými potenciálnymi brankárskymi nástupcami Haláka a Budaja disponuje Slovensko?

Sledujte naše sociálne siete Facebook Instagram.

Peter Budaj odchytal v NHL 368 stretnutí a dlhé roky sa radil medzi najlepšie brankárske dvojky zámorskej profiligy a rovnako bol vďaka skvelej povahe obľúbeným spoluhráčom. V závere kariéry zažiaril, keď v sezóne 2016/17 patril medzi veľké opory Los Angeles Kings. Ročník 2018/19 bol jeho posledným a po pôsobení na farme Kings v Ontariu sa rozhodol pre ukončenie kariéry.

Halák atakuje výnimočnú hranicu 300 víťazstiev

V najlepšej hokejovej lige sveta tak medzi gólmanmi zotrval posledný slovenský mohykán. Jaroslav Halák. Bratislavský rodák je brankárskou stálicou v NHL. S 570 štartmi mu medzi aktívnymi brankármi patrí 8. priečka, rovnako ako je tomu aj v štatistike víťazstiev (292).

Atakuje hranicu 300 výhier, ktorú historicky dosiahlo len 39 brankárov a po nemastnom-neslanom úvode do sezóny 2022/23 sa v drese New York Rangers etabloval ako skúsený gólman, ktorý si medzi tromi žrďami stále zastane svoje miesto. Dni v NHL 37-ročného harcovníka sa pomaly krátia. Je otázne či v najlepšej hokejovej lige sveta zotrvá ešte jeden rok. Zvlášť v novom roku 2023 preukazuje stále výnimočnú kvalitu, no budúcnosť Slováka je neznáma.

Slovensku chýba niekoľko generácií brankárov svetovej kvality

V NHL si doposiaľ zachytala len pätica brankárov. Všetko odštartoval Ján Lašák v Nashville Predators, o tri roky neskôr slovenského kolegu napodobnil Rastislav Staňa vo Washingtone Capitals. No prvým slovenským brankárom, ktorý sa v NHL presadil natrvalo bol spomínaný Peter Budaj, ktorého krátko na to v lige doplnil Jaroslav Halák.

Po Budajovi a Halákovi nastala na brankárskom poste v rámci slovenských gólmanov veľká diera. Slovensku chýba hneď niekoľko generácií brankárov svetovej kvality, ktorí by sa dlhodobo mohli porovnávať s tými najlepšími a vybojovali si pozíciu brankára NHL.

Zdroj: sportky.sk/foto: SITA – Ján Lašák v drese Dukly Trenčín

Kto má najväčšiu šancu stať sa nástupcom Haláka v NHL? 👇

Brankári, ktorí majú potenciál nahliadnuť do NHL

  • Adam Húska, Matej Tomek, Dávid Hrenák

Piatym slovenským brankárom, ktorý si zachytal v NHL, je Adam Húska, ktorý má na konte jeden štart v drese New Yorku Rangers zo sezóny 2021/22. Práve odchovanec HKM Zvolen by sa mohol v budúcnosti stať stálym členom zostavy klubu NHL.

V roku 2015 bol draftovaný organizáciou Rangers a v 25 rokoch má stále šancu presvedčiť jeden z klubov NHL o svojich kvalitách. Veľmi podobne je na tom aj Húskov rovesník, Matej Tomek (draft 2015, 3. kolo, 90. miesto, Philadelphia Flyers) a o rok mladší Dávid Hrenák (draft 2018, 5. kolo, 144. miesto, Los Angeles Kings).

Šikovní mladí brankári, ktorých kariéra môže „vystreliť“

  • Eugen Rabčan, Samuel Hlavaj, Filip Belányi

Ďalšou kategóriou slovenských brankárov, ktorých kariéra môže v najbližších rokoch „vystreliť“ až do NHL sú Eugen Rabčan, Samuel Hlavaj a Filip Belányi. Spomínaný trojlístok stále mladých brankárov patrí medzi ročník (narodenia) 2001 a kariéru má stále pred sebou.

Každý z nich už zakúsil aj kvalitu medzinárodného fóra, keď si v prípravných zápasoch obliekli slovenský reprezentačný dres. Vo veku 21, resp. 22 rokov je náročné predpovedať smerovanie ich kariéry, no stále majú dostatok priestoru vyšvihnúť sa skrz kvalitné výkony v popredných európskych ligách až do zámoria.

Zdroj: neutralzone.net – nitrianský rodák Matej Marinov v drese Fargo Force

Najväčšie brankárske nádeje s NHL potenciálom

  • Šimon Latkóczy, Matej Marinov, Adam Gajan

Paradoxne, najväčšie nádeje slovenskému fanúšikovi prinášajú tí najmladší. Adam Gajan je po famóznych juniorských MS v hokeji 2023 horúcim kandidátom na draft v prvých dvoch kolách. Matej Marinov žiari v drese Fargo Force v USHL a budúcu sezónu bude hájiť farby Quinnipiac University v prestížnej súťaži NCAA.

Šimon Latkóczy pre zmenu v 20 rokoch okupuje popredné miesta v najdôležitejších brankárskych štatistikách v NCAA. Vďaka kvalitným výkonom sa ocitol medzi 27 nominovanými hráčmi na ocenenie pre najlepšieho nováčika ligy.

Slovensko na brankárskom poste netlačí topánka

Pravdou je, že hoci Slovensko nemalo v NHL nikdy silné brankárske zastúpenie, topánka nás na tomto poste prakticky nikdy netlačila. Stačí si spomenúť na niekdajšie skvelé reprezentačné výkony Jána Laca, Júliusa Hudáčeka, Jaroslava Janusa, Patrika Rybára, Branislava Konráda či Karola Križana. Mnohí z nich sa v rámci európskych súťaží dlhodobo radili medzi najlepších.

Slovensko má v bránkovisku dostatok kvality. Tunajšiemu fanúšikovi neostáva nič iné, len veriť, že toto tvrdenie bude v najbližších rokoch mať kto deklarovať aj v najlepšej hokejovej lige sveta.

✈️ Charter na MS 2023: Slovensko – Česko, Slovensko – Lotyšsko, Slovensko – Kanada od 1 190 € 👈