Kodaňská Royal Arena – prechodný domov našich hokejistov

Píše Richard Hanzlík, z prvého neobjektívneho športového portálu TakUrcitee.sk

Hokejové majstrovstvá sveta prežijeme v Kodani. Respektívne len tí šťastnejší z nás. Zvyšok bude nalepený pri telke. Hokejisti si však budú dresy prezliekať v novej, luxusnej Royal Arene.

Aréna s kapacitou 12 500 divákov bola slávnostne otvorená vo februári 2017 po troch rokoch výstavby. Celkové náklady sa vyšplhali na 134 miliónov € a dizajnéri stavili na osvedčenú, striktne severskú architektúru.

Dáni ju veľmi chceli, ale ešte viac potrebovali. Ak totiž chceli v Kodani usporadúvať akcie typu Majstrovstiev sveta v hokeji, Eurovízie, Majstrovstiev sveta v hádzanej, prípadne Cirque de Soleil, potrebovali arénu tejto veľkosti. Nie, že by nič iné v meste nemali. Ale Parken Stadium je príliš veľký, Aréna Brondby zase príliš malá.

A tak skôr, ako na nej padne prvé buly majstrovstiev, hostila návštevníkov koncertov Metallicy a Weeknda. Obyvatelia Kodane tak môžu byť hrdí na to, že ich mesto môže smelo konkurovať Londýnu, Berlínu a Štokholmu. Ročne sa v Royal Arene uskutoční až okolo 100 rôznych udalostí.

Zaujímavosťou stavby pokrývajúcej viac ako 34 000 m2 je aj fakt, že prízemie je otvorené a môžete si v ňom vybrať kaviareň, prípadne reštauráciu na posedenie. Nemyslite si však, že obyvatelia priľahlej štvrti pri jej výstavbe hromadne podpisovali petície. Práve naopak. Tak, ako je hala vnútri dokonale ozvučená, je myslené aj na odhlučnenie okolia.

Ahoj susedia

Ak sa ponáhľate z hotela a zabudnete na raňajky, jednu z najlepších káv dostanete v Orange Coffee. V podniku s názvom Dalle Valle fields si formou bufetových stolov vyberiete z obrovskej ponuky jedla a hlavnou výhodou je, že naňho nemusíte dlho čakať a rýchlo ste naspäť v aréne. Taliansko tento rok v A kategórii chýba, ale spomienka pri výbornej pizze v reštaurácií Gorm ́s Field urobí radosť každému fanúšikovi. Burgre, steaky a šaláty sa oplatí skontrolovať v podniku LOFT Gastrogrill. Samotná lokalita je veľmi vhodná na bezcieľne prechádzky po okolí. Charakterizuje ju totiž príroda, voda a architektúra. Tri kilometre od arény nájdete jeden z najkrajších parkov sveta Tivoli Gardens, alebo múzeum Ny Carlsberg. Nie, to nie je múzeum piva. Svetoznáme pivo má svoje múzeum v budove s názvom Visit Carlsberg. Mesto, ktoré má rieku, je vždy vo výhode. Oddych v lokalite s názvom Island Brygge poteší všetkých milovníkov dobrého streetfoodu. A ak sa vám zunuje pohľad na zmrazenú vodu, navštívte vodný svet Den Bla Planet.

Ako sa do Royal Areny dostať

Hala sa nachádza v mestskej časti Ørestad, známej svojou architektonickou experimentálnosťou, ktorá ju odlišuje od úplného centra mesta. Jej výhodou je blízkosť k letisku, ale aj centru Kodane. V tesnej blízkosti haly sa nachádzajú dve linky metra Ørestad and Vestamager, ako aj vlaková stanica Ørestad. Systém metra v Kodani je naozaj jednoduchý. Žltou linkou z letiska sa odveziete na zastávku Christianshaw, kde prestúpite na zelenú linku v smere Vestamager. Jedna cesta vás vyjde na 3 eurá. Za odvoz taxíkom by ste v priemere zaplatili 16 €. Voľba je na vás.

Nech získa titul majstra sveta v hokeji ktokoľvek, nikdy nezabudne na to, v akej aréne dvihol nad hlavu víťaznú trofej. Pretože Royal Arena patrí bezpochyby medzi najkrajšie športové stavby sveta a bude ozdobou turnaja.

Nenechajte si ujsť hokejový sviatok roka a cestujte na MS 2018 spolu s najskúsenejšou športovou CK na Slovensku! Kompletnú ponuku zájazdov nájdete TU.