Kluby NHL prezradili, čo všetko stojí za zvolením nového kapitána

5 minút čítania

Pozícia kapitána tímu NHL je nielen veľká prestíž, ale zároveň aj obrovská zodpovednosť. História si pamätá viacero výnimočných lídrov s „C“ na hrudi. Ako sa hráč dopracuje k tejto funkcii?

Sledujte naše sociálne siete FacebookInstagramTik-Tok

Spomedzi 32 klubov NHL nemá zvoleného kapitána 5 tímov. Anaheim Ducks, Buffalo Sabres, Chicago Blackhawks, Seattle Kraken a novo vzniknutý Utah (bývalá Arizona Coyotes) čaká proces výberu nového kapitána v najbližších mesiacoch či v horizonte 1-2 rokov.

V prípade, že tím nemá žiadneho kapitána, sú zvolení len jeho zástupcovia, asistenti, ktorí na seba čiastkovo preberajú jeho povinnosti, akými je napríklad komunikácia s rozhodcami počas zápasu.

Výber kapitána výsadou realizačného tímu

Zaužívanou tradíciou v zámorskej profilige je, že o tom, kto bude kapitánom tímu rozhoduje prioritne vedenie klubu. Ide o kompetenciu trénera či generálneho manažéra. Obranca Colorada Avalanche Jack Johnson si myslí, že by sa to malo zmeniť: Na konci dňa sú to práve hráči, ktorí sú za zatvorenými dverami šatne a skutočne poznajú povahu jednotlivých chlapov.“

Kapitán celku má hneď niekoľko povinností. Slúžia ako prepojenie medzi trénerským štábom a šatňou, počas zápasu majú výsostné právo diskutovať s rozhodcami, najčastejšie predstupujú pred médiá a musia odpovedať aj na nepohodlné otázky – zvlášť po prehrách a v obdobiach, keď sa tímu príliš nedarí. Sú mediálnou tvárou klubu a v prípade problémov v tíme sú prvými, ktorí smerujú „na koberček“ k vedeniu riešiť problémy.

Ide o dôležitú funkciu a preto zvyčajne spadá do kompetencií hlavného trénera, generálneho manažéra, prezidenta tímu či dokonca samotných vlastníkov.

Dôležité predpoklady kapitánov

Procesom výberu nového lídra tímu si len nedávno prešiel Vancouver Canucks. V priebehu sezóny 2022/23 kanadský celok vymenil vtedajšieho kapitána Bo Horvata do New Yorku Islanders. Po príchode nového trénera Ricka Toccheta bol novozvolený lodivod tímu okrem iného poverený úlohou vybrať pre organizáciu hokejistu, ktorému prišijú na hruď kapitánske „C“.

Z môjho pohľadu je čoraz dôležitejšie, aby kapitán šiel príkladom,“ začal svoje rozprávanie Rick Tocchet pre ESPN a druhým dychom pokračoval: „Chodí na ľad skoro? Keď sa nedarí, robí tie správne veci? Keď sa niečo pokazí, rýchlo zdúchne zo šatne, aby nečelil médiám? Zašíva sa? To sú veci, ktoré si všímam. Každý je skvelým lídrom, keď sa darí, no keď sa stane pravý opak, aký typ lídra si?

Novopečený tréner premýšľal aj nad voľbou Eliasa Petterssona či JT Millera, no vybral si Quinna Hughesa. Počas sezóny si všímal, ako mladý obranca osobnostne rastie a s tým sa menil aj jeho prístup v kabíne. Sedmička draftu 2018 neváhala v prípade potreby zvýšiť v kabíne hlas či povedať nekomfortné veci aj voči ďalším elitným hráčom v kabíne.

Po večeri s rodičmi Quinna Hughesa, kde sa chcel tréner detailnejšie dozvedieť s kým má v kabíne tú česť, bolo rozhodnuté. Kanadský obranca sa stal pätnástym kapitánom v histórii Vancouveru Canucks. Spoluhráč JT Miller tento výber schvaľoval: „Quinn sa zmenil z poriadne tichého chlapca na obrovský hlas našej šatne. Nestalo sa to zo dňa na deň, postupne rástol do tejto roly.“ Samotný kapitán sa výzvy nezľakol: „Cítil som, že kedykoľvek náš tím nehrá dobre, je to preto, lebo ja alebo Elias (Pettersson) nehráme dobre. V tomto zmysle som sa už dlho cítil ako líder a vnímal som, že je to na mojich pleciach. Len som sa v tom postupom rokov začal cítiť sebavedomo.

Zdroj: TheAthletic. – 19-ročný Connor McDavid

Nie je to len o najlepších hráčoch

Hokejové superhviezdy ako Connor McDavid, Sidney Crosby, Steven Stamkos či Alexander Ovečkin sú dlhoročnými kapitánmi svojich tímov. Kluby NHL však pri výbere nevzhliadajú výlučne na hernú kvalitu.

To, čo chcete je hráč, ktorého môžu ostatní hráči napodobňovať. Nemusia nevyhnutne napodobňovať jeho zručnosti, ale pracovnú morálku. Je tu pár kapitánov, ktorí sú od ostatných úplne odskočení a nikto nedokáže napodobniť to, čo robia. To, čo chcete ako tréner je, aby ste svojmu 13. útočníkovi a 7. obrancovi mohli povedať: ‚Neočakávam, že strelíš 50 gólov, ale očakávam, že sa budeš snažiť tak, ako sa snaží on (kapitán).‘ Pre trénera má takýto typ kapitána neoceniteľnú hodnotu,“ ozrejmil kouč Floridy Panthers Paul Maurice kľúčovú vlastnosť kapitánov, ktorou je tvrdá práca.

Elitné zručnosti a vysoká pracovná morálka pričom vo väčšine prípadov kráčajú v ruka v ruke. Tí najlepší vynikajú práve kvôli tisíckam hodín tvrdého tréningu naviac.

Trendy sa menia

Kým v minulosti boli kapitánmi predovšetkým skúsení harcovníci, kluby NHL čoraz častejšie neváhajú prejaviť dôveru aj mladým talentom. Samotný Rick Tocchet sa stal kapitánom v 27 rokoch, bývalý skvelý líder Rod Brind’Amour sa stal kapitánom tímu NHL ako 35-ročný.

Trend je však jasný. Tvárami organizácií sa stávajú mladé supertalenty. Connor McDavid je najmladším kapitánom v histórii NHL, keď kapitánske „C“ na hruď mu v Edmontone Oilers prvýkrát prišili vo veku 19 rokov a 266 dní. O 22 dní prekonal súčasného kapitána Colorada Avalanche Gabriela Landeskoga. Tretím najmladším kapitánom histórie je Sidney Crosby, ktorý začal partii v Pittsburghu Penguins veliť vo veku 19 rokov a 297 dní.

Či už rolu kapitána prijme mladý hráč alebo veterán, vždy ide okrem veľkej zodpovednosti aj o prestíž. „Niekedy to nie je jednoduché,“ povedal Francis. „Ale kedykoľvek budete nosiť C pre organizáciu, je to veľmi lichotivé,“ netajil skúsený hokejista, ktorý počas kariéry viedol tím NHL v 12 sezónach. Za pravdu mu dáva aj súčasný kapitán New Jersey Devils Nico Hischier: „Veľa hráčov je na to hrdých. Je to veľká česť, ak vám tím takto verí a dôveruje. V hokejovom svete je to veľká česť, pretože na to byť kapitánom musíte spĺňať vysoké štandardy.“