Klobásy, pirohy a veľa veľa masti. Hráči NHL v lete strácajú zábrany

4 minúty čítania
Autor: Dávid Lech

Počas sezóny si zväčša dávajú na stravu pozor. V lete môžu popustiť uzdu striktným stravovacím návykom a dosýta si užiť obľúbené jedlo. Hráči NHL sa podelili o to, akému jedlu sa počas rozbehnutého ročníka vyhýbajú, no v lete si ho doprajú.

Sledujte naše sociálne siete FacebookInstagram Tik-Tok

Jedálniček hokejistov je individuálny

Sú takí, ktorí si aj počas sezóny neodpustia konzumáciu pizze alebo dokonca aj alkoholu. Potvrdzuje to aj čerstvý víťaz Stanley Cupu, Mark Stone z Vegas Golden Knights, ktorého obľúbeným drinkom počas leta je ľadové cappuccino z prevádzky Tim Hortons.

„Zrejme to vyznie divne, ale viac ‚nezdravého‘ jedla konzumujem počas sezóny ako v lete, pretože vtedy pálim omnoho viac kalórií,“
prezradil svoje stravovacie návyky pre portál The Athletic.

A hoci sa v lete zvyknú pripravovať na náročné obdobie vysokého energetického výdaja, popri kvalitnej a vyváženej strave si neodpustia počas návštevy rodných krajín a miest aj potešenie chuťových pohárikov obľúbenými jedlami.

Zdroj: theathletic.com – Strössellangd, obľúbené jedlo Joela Eriksson-Ek

Švédi sú zaťažení na sladké a mäso

Nie je to pre teba dobré, no je to tak dobré! opisuje švédsky útočník Minnesoty Wild Joel Eriksson-Ek karlstadskú gastronomickú tradíciu v podobe Strössellangd – chlieb s vanilkovou šľahačkou a posypom.

Krajan Hampus Lindholm z Bostonu Bruins si rád varí z čerstvých surovín, ktoré sú podľa jeho vlastných slov v obchodoch vo Švédsku na každom kroku. Ak by si však mal vybrať jedno jedlo, boli by to švédske mäsové guľky so zemiakmi a brusnicovou omáčkou, ktoré sa mu počas dvanástich rokov v zámorí nepodarilo zohnať.

A hoci si čerstvá posila Colorada Avalanche, Fredrik Olofsson, dáva pozor na to, čo jedáva, nikdy neodolá cestu na sušienky cookie (tzv. cookie dough). Rasmus Sandin z Washingtonu Capitals sa rozplýval už len pri pomyslení na kebab pizzu: Priateľu, toto by si mal vyskúšať. Je to kebab na pizzi. Je to… Ach, wow!

Zdroj: restaurantguru.com

Fíni si doprajú rýchle občerstvenie

Jeden z najlepších obrancov súčasnosti Miro Heiskanen sa neštíti ani rýchleho občerstvenia. Vo Fínsku je jedna reštaurácia s názvom Hesburger. Je to dobré miesto s hamburgermi. Sú skutočné dobré a prajem si, aby to bolo aj v USA.

Kapitán Floridy Panthers Aleksander Barkov je jeden z najkomplexnejších hokejistov poslednej dekády. V lete ho často môžete vídať obhrýzať kuracie krídelká: Sú také maličké, tenké a chrumkavé! zveril sa redaktorom The Athletic.

Nemci sú gurmáni a nedajú dopustiť na domácu stravu

Medzi najväčších gurmánov zjavne patrí Nemec Nico Sturm. Po návrate do Augsburgu sa totiž stravuje u babky, ktoré sú v Nemecku podľa opisu podobne pohostinné ako tie slovenské: Je dobré, že v lete veľmi veľa cvičím, lebo by som sa vrátil s nadváhou. Po tréningu mu babka dopraje hovädzie rolády, Kaiserschmarrn (známe ako cisárske palacinky) s jablkovou omáčkou či bravčové rezne.

Nemeckí hokejisti sú očividne zaťažení na domácu stravu. Mladá superhviezda Ottawy Senators Tim Stützle pre zmenu označil za obľúbené letné jedlo Schnitzel. Nikto nedokáže spraviť lepší rezeň ako moja mama, hrdo tvrdí.

Zdroj: restauraciahu.sk

Ďalším Európanom chýba čerstvé pečivo aj klobásky

Švajčiarsky chlieb. Sme zvyknutí na každý deň čerstvo upečený chlieb. V lete ho jem veľa, pretože v USA niečo také neexistuje, tvrdí švajčiarsky obranca Arizony Coyotes, Janis Moser.

Českému krídelníkovi v službách Caroliny Hurricanes Martinovi Nečasovi chýba tradičné české „knedlo vepřo zelo“, ktoré pre zámorský portál prirovnal k „zemiakovej knedli s kapustou a kačkou“.

„Slovenská klobása. Je to skutočne dobré a nesmierne mi to chýba.“
– Martin Feherváry –

V ankete oslovili aj slovenského obrancu Martina Fehérváryho z Washingtonu Capitals, ktorý neskrýval veľkú lásku k domácim klobáskam. Zároveň dodal, že ak ho priatelia navštívia v USA, vždy mu prinesú aspoň kúsok.

Kanaďania sú všežravci

Spomedzi kanadských hráčov sa o svoje obľúbené jedlá podelili skúsení hokejisti aj generačný talent Connor Bedard. Hokejista Chicaga Blackhawks má v obľube sushi, ktoré pravidelne konzumuje vo Vancouveri.

David Perron z Detroitu Red Wings navštevuje celý život Louis Luncheonette v Sherbrooku. Ich hranolky so syrom a omáčkou si obľúbil natoľko, že tam v roku 2019 doniesol aj Stanley Cup, ktorý získal so St. Louis Blues.

Bek Edmontonu Oilers Cody Ceci nedá dopustiť na zmrzlinu Blizzard z Dairy Queen. Rovnaké chute má aj obranca Winnipegu Jets Brenden Dillon, ktorého favoritom je Oreo sendvič so zmrzlinou z podniku Mister’s. Sendvič vychválil a priznal, že v lete si ho dá aspoň raz týždenne. Defenzívny špecialista Jared Spurgeon z Minnesoty sa v lete vždy teší na pirohy a kapustové rolky od babky. Jeho spoluhráč Marcus Foligno je raz do roka tzv. Crescia sfogliata. Varí to moja svokra. Je to taký syrový chlieb, niečo ako pita a je poliaty bravčovou masťou. Potom na to hodíte prosciutto a mangold. Je to neuveriteľné!

Zdroj: nytimes.com

Američania holdujú krídelkám, slanine, no neohrdnú ani palacinkami

Veľkým milovníkom palaciniek pečených v rúre je zadák San Jose Sharks, Jacob MacDonald, ktorý si vypýtal recept priamo z reštaurácie vo Vancouveri (štát Washington).

A čo jedia v lete dôrazní bratia Tkachukovci? „Špinavé krídelká z OB Clark’s v St. Louis. Korenie, ktoré tam používajú je najlepšie. Keď náš tím pricestuje do St. Louis, zvyčajne sa ma pýtajú, aké jedlo nám majú zaobstarať. Tento rok som im odporučil práve tieto krídelká,“ prezradil Brady Tkachuk.

Podobné chute má aj Bradyho brat, Matthew, ktorý žiaril v drese Floridy Panthers v play-off 2023. „Ak ide o leto, poviem sendviče so slaninou, vajíčkom a syrom. Čedar, extra slanina naviac, dvojité vajce a veľa veľa masti!“

Prečítajte si 👉: Pupkáč búra rekordy NHL. Kto by to bol na Kessela povedal

Čo všetko hráči NHL „ukuchtia“ počas novej sezóny 2023/24, ktorá štartuje 10. novembra môžete sledovať aj na vlastné oči.

Pozrite si prehľad pripravovaných zájazdov.