Keď outsideri šokovali. Najprekvapivejšie výsledky histórie MS v hokeji

5 minút čítania
Autor: Viktor Háber

Mnoho zápasov má vopred určeného favorita i outsidera, to platí aj o hokeji, kde je okruh superfavoritov menší ako pri iných športoch. Favorizované tímy vo väčšine prípadov svoj duel vyhrajú, no o to sú prekvapivejšie triumfy podceňovaných mužstiev, a to aj na MS v hokeji. Vybrali sme päť výsledkov, ktoré počas dávnej i nedávnej histórie šampionátu šokovali celý hokejový svet.

Sledujte naše sociálne siete Facebook Instagram.

Poľsko – ZSSR 6:4 (MS 1976)

Poľsko nikdy nebolo hokejovou veľmocou a netešilo sa z medaile, v 20. storočí však bývalo pravidelným účastníkom elitnej kategórie. V nej však od roku 2002 nefiguruje. Vtedy si zmeralo v skupine sily aj so Slovenskom a prehralo 0:7. Týmto výsledkom sa pýšiť nemôže, no o takmer tri dekády skôr sa zrodilo veľké prekvapenie.

Možno to bolo tým, že sa hralo v Katowiciach, no na MS v hokeji 1976 Poľsko zdolalo v A-skupine favorizovaný Sovietsky zväz 6:4. Dovtedy bola ich vzájomná zápasová bilancia 0:12 a skóre 14:136 v neprospech Poliakov. Tí dovtedy len dvakrát strelili tri góly v jednom zápase.

Mieczyslaw Jaskierski však dvomi gólmi dostal svoju vlasť do vedenia 4:1 a domáci si triumf napokon podržali až do konca. Sovietov nezachránil ani gólman Vladislav Tretiak a tento výsledok sa dodnes považuje za najväčší úspech v dejinách poľského hokeja. Mimochodom, na týchto MS Československo získalo zlato a Sovieti boli napokon strieborní. Poľsko napriek senzácii zo skupiny nepostúpilo.

Zdroj: insidethegames.biz

Francúzsko – Kanada 4:1 (MS 1995)

Francúzi prekvapivo valcovali na MS 1995 v hokeji vo Švédsku. Po prvom zápase, ktorý vyhrali nad Nemcami 4:0, narazili na elitných Kanaďanov. Tých dovtedy nikdy nezdolali a na veľkých turnajoch bol pomer výhier ku prehrám 0:8. Skoré góly Philippa Bozona a J.M. Soghomoniama však mohli predznamenávať, že tejto kliatbe bude čoskoro koniec.

Kanada znížila na 1:2, no o famózny moment sa postaral Christian Pouget, ktorý sa uvoľnil a v nájazde si proti brankárovi Coreymu Hirschovi dovolil „Forsbergovku“ a zvýšil na 3:1. Keď v závere pridala „krajina galského kohúta“ štvrtý gól, bolo jasné, že môže oslavovať prvé víťazstvo nad Kanadou v hokejovej histórii. Francúzi postúpili zo skupiny, no pohoreli na neskoršom víťazovi z Fínska (0:5), kým Kanaďania vybojovali bronz.

Dánsko – USA 5:2 a Dánsko – Kanada 2:2 (MS 2003)

Šampionát, na ktorom Slovensko oslavovalo bronz, bol legendárny aj z dánskeho pohľadu. Keď sa Dáni predstavili proti Kanade na MS 1949, prehrali zahanbujúco 0:47. Následne sa dostali na MS v hokeji až po 54-ročnej pauze. Ich prvým súperom boli USA s hviezdami ako Phil Housley, Matt Cullen a Ryan Miller. Všetkých šokovalo, keď zámorský tím po 40 minútach prehrával 1:4 a Severania napokon o tri góly aj vyhrali – 5:2. Týmto poslali USA do bojov o záchranu.

Zdroj: iihf.com/foto: Matt Zambonin

Nasledovala druhá fáza šampionátu, kde sa predstavili proti Kanade a už vopred sa pripravovali posmešky na súpera. Očakávala sa vysoká prehra a Dáni v zápase aj prehrávali 0:1, následne ale strelili dva góly v priebehu 21 sekúnd a Kanada ostala šokovaná. Do konca stretnutia stihla už len vyrovnať a konečné skóre 2:2 bolo veľkým prekvapením pre hokejových fanúšikov vo Fínsku (organizátor), ale aj po celom svete.

Maďarsko – Bielorusko 5:2 (MS 2016)

Maďari absentovali medzi elitou ešte dlhšie ako Dáni. Keď sa v roku 2009 dostali do A-kategórie, bolo to po dlhých 77 rokoch, no všetkých šesť skupinových zápasov prehrali (vrátane duelu so Slovenskom). V roku 2016 sa už-už scenár opakoval, no po piatich prehrách (vrátane 1:5 proti SR) nasledoval súboj s Bieloruskom a Maďari ho zvládli 5:2.

V tom čase bolo prakticky isté, že zostúpia a motivácia tak bola slabá. Naopak, Bielorusi mali stále šancu na postup. Triumf našich južných susedov však prišiel a kľúčovým bolo dianie na začiatku druhej tretiny, keď v rýchlom slede skórovali Balazs Sebok a Vilmos Gallo. Maďari vyhrali na MS v hokeji po prvý raz od roku 1939, kedy ochromili Belgičanov 8:1.

Zdroj: iihf.com/foto: Domen Jancic

Veľká Británia – Francúzsko 4:3 pp (MS 2019)

Briti sa dostali na MS v hokeji v roku 2019 po 25-ročnej pauze. Išlo o šampionát, ktorý sa hral v Bratislave a v Košiciach. Jasný adept na zostup a o všetkom sa malo rozhodnúť v poslednom zápase skupiny proti Francúzsku. Británia prehrala prvých šesť zápasov a proti „galskému kohútovi“ prehrávala už 0:3, no udrela koncom druhej tretiny, znížila na 2:3 a začiatkom tretej časti hry vyrovnala.

Duel dospel do predĺženia a keď na začiatku jeho tretej minúty skóroval Ben Davies na 4:3, celý štadión bol v šoku. Krajina pod vlajkou Union Jack bola v eufórii a s dvomi nazbieranými bodmi a vďaka lepšiemu skóre to boli práve Francúzi, ktorí zostúpili.

Zdroj: iihf.com/foto Matt Zambonin

Aj Slovensko sa na MS v hokeji postaralo o viaceré prekvapenia. To najväčšie novodobé mohlo oslavovať v roku 2012, keď hráči spod Tatier prehrávali vo štvrťfinále proti Kanade ťahanej hviezdami okolo Ryana Getzlafa 2:3, no v tretej tretine došlo k povstaniu a obratu na 4:3 a následne aj k oslavám strieborných medailí. (VIDEO)

Dočkáme sa niečoho podobného aj na MS 2023 v Rige? Nie je vôbec vylúčené, že aj tam môže niekto z outsiderov prekvapiť.

AUTOBUSOVÉ ZÁJAZDY
11. – 13. máj: Slovensko – Česko od 190 €
17. – 20. máj: Slovensko – Švajčiarsko, Slovensko – Kazachstan od 290 €

  • nástupné miesta: Bratislava, Trnava, Trenčín, Žilina alebo Košice, Prešov

LETECKÉ ZÁJAZDY
12. – 13. máj: Slovensko – Česko, Slovensko – Lotyšsko od 850 € (CHARTER)
18. – 22. máj: Slovensko – Švajčiarsko, Slovensko – Kazachstan, Slovensko – Slovinsko od 950 €

  • letecký charter: Bratislava – Riga a späť, trojzápas: Viedeň – Riga a späť