Keď NHL čelila mladému Jágrovi, no nik ho nepoznal. NHL sa čoraz viac otvára Európe

6 minút čítania

Prakticky od vzniku National Hockey League si v Severnej Amerike uvedomovali výnimočnosť tohto počinu. V Kanade a USA sa profilovala najkvalitnejšia hokejová liga sveta, ktorá si časom uvedomila, že pre jej vlastné dobro je potrebné čo najviac zaujať fanúšikov aj mimo severoamerického kontinentu.

Sledujte naše sociálne siete FacebookInstagramTik-Tok

Najlukratívnejším miestom pre rozširovanie fanúšikovskej základne a záujmu o najlepší hokej bola Európa. Práve na „starý kontinent“ smerujú kroky zámorskej profiligy najčastejšie.

NHL sa postarala o historický míľnik

21. apríla 1938 sa v Londýne odohral zápas medzi Montrealom Canadiens a Detroitom Red Wings. Šlo vôbec o prvý zápas v histórii popredných severoamerických športov, ktorý sa uskutočnil mimo územia Severnej Ameriky. Po tomto dueli oba celky odohrali ešte ďalších osem vzájomných stretnutí, z toho trikrát bol dejiskom aj francúzsky Paríž.

Veľkolepá európska tour

Od 29. apríla 1959 do 24. mája 1959 odohrali medzi sebou Boston Bruins a New York Rangers doplnený o pár hráčov z Chicaga Black Hawks neuveriteľných 23 vzájomných súbojov. Postupne precestovali Anglicko, Švajčiarsko, Francúzsko, Belgicko, Západné Nemecko a Rakúsko. 11-krát sa z výhry radoval NY Rangers, deväťkrát prehral a trikrát sa duel skončil remízou.

Nezabudnuteľné Super Series

Do historických medzinárodných meraní síl sa oficiálne rátajú aj súboje na ostrie noža medzi klubmi NHL a vtedajšími poprednými celkami Sovietskeho zväzu. Väčšina z nich sa uskutočnila v USA a Kanade, no zámorské tímy sa prezentovali aj v Leningrade (súčasný Petrohrad), Moskve, Voskresensku, Kyjeve či Rige.

Prvý zápas klubu NHL v Československu

O vôbec premiérové stretnutie v Československu sa 10. septembra 1989 postaralo Calgary Flames, ktoré čelilo československej reprezentácii. V Prahe v priebehu dvoch dní odohrali dve prípravné stretnutia, v ktorých domáci národný tím deklaroval svoju silu a zvíťazil 4:2 a 4:1. V prvej útočnej formácii pôsobili hneď dvaja slovenskí hokejisti Vladimír Svitek a Zdeno Cíger. Priestor v druhom stretnutí dostal aj „akýsi“ talentovaný mladík Jaromír Jágr, ktorý si zahral v štvrtom útoku. O dva roky vstúpil do NHL a v súčasnosti o ňom hovoríme ako o druhom najproduktívnejšom hráčovi histórie.

Obdobie ticha bolo prerušené po takmer 20 rokoch

Po roku 1990 vzájomné stretnutia medzi klubmi NHL a ich európskymi náprotivkami postupne ustáli. Okrem štyroch duelov v Londýne a dvoch v Helsinkách za najväčšiu zmienku z 90. rokov stojí tzv. „Ninety Nine All Stars Tour“, ktorá odkazovala na číslo dresu Wayne Gretzkeho s číslom 99. Legendárny hokejista počas výluky v NHL sformoval tím, s ktorým postupne odohral v Európe zápasy proti Jokeritu Helsinki, Ilves Tampere, nórskemu výberu hviezd, Djurgardenu, Frölunde, Malmö a nemeckému výberu hviezd.

Nastalo obdobie ticha, ktoré preťalo len zopár „lastovičiek“ v podobe vystúpenia Buffala Sabres s Tampou Bay Lightning v Rakúsku (1998) či projektu NHL Challenge, v rámci ktorého sa v Štokholme predstavili celky Vancouveru Canucks, Colorada Avalanche a Toronta Maple Leafs, ktoré zavítalo aj do Helsínk.

Zlomový rok 2007 priniesol revolúciu v zápasoch NHL

Po výluke 2004/05 sa vo vedení NHL opätovne zlomil ostych z cestovania do Európy a vznikol projekt NHL Premiere, vďaka ktorému prvýkrát v histórii zámorská profiliga odštartovala oficiálnu sezónu duelom na starom kontinente. V londýnskej The O2 Arena sa dvakrát stretli Los Angeles Kings s Anaheimom Ducks.

Hala bola zaplnená, diváci sa bavili a úspech potvrdzovali aj interné čísla ligy, ktorá evidovala zvýšený záujem o zámorský hokej v Európe. Ročník 2008/09 sa tak premiérovo uskutočnil súbežne v dvoch krajinách. New York Rangers s Tampou Bay Lightning odohrali duel v Prahe, v Štokholme si sily zmerali Pittsburgh Penguins a Ottawa Senators.

NHL Premiere pokračovalo ešte ďalšie tri roky do sezóny 2011/12. V nasledujúcej už európski fanúšikovia najlepšieho hokeja sveta čakali na zápasy blízko domoviny márne.

Prichádza NHL Global Series

Po šiestich rokoch sa NHL opätovne vrátila do Európy. Tentoraz s projektom NHL Global Series, ktorý má zastrešovať aj priateľské zápasy na iných kontinentoch. V roku 2017 a 2018 navštívili celky NHL Čínu, kde na seba narazili Vancouver Canucks s Los Angeles Kings a Boston Bruins s Calgary Flames. Pred začiatkom ročníka 2023/24 pre zmenu cestovali hráči Los Angeles Kings a Arizony Coyotes, ktorí odohrali dve stretnutia v Austrálii v Melbourne.

Oficiálne duely NHL sú však „rezervované“ predovšetkým pre Európu. Najčastejšou destináciou je nepochybne Švédsko, kde sa odohrali stretnutia NHL v rokoch 2017 (Göteborg), 2018, 2019 a 2023 (Štokholm).

Veľkým lákadlom pre samotných hokejistov je však aj Praha. ktorá naposledy hostila dvojzápas NHL v roku 2022. Sily si zmerali Nashville Predators so San Jose Sharks. 4. a 5. októbra 2024 je naplánovaný štart novej sezóny 2024/25 opäť v „stovežatej“. V hlavnom meste Českej republiky si sily zmerajú hráči New Jersey Devils a Buffala Sabres.

Fanúšikovia z Európy, zvlášť z Česka a zo Slovenska tak majú opäť unikátnu príležitosť vidieť najlepšiu hokejovú ligu sveta naživo.