Keď ide do tuhého: Úspešnosť krajín v play-off MS v hokeji za posledných 10 rokov

4 minúty čítania
Píše Gabriel Vass, z prvého neobjektívneho športového portálu TakUrcitee.sk

Podrobne sme sa pozreli na šampionáty od toho v roku 2010 v Nemecku až po doteraz posledný, pred dvoma rokmi na Slovensku. Len piatim krajinám sa podarilo dostať sa do playoff desaťkrát za sebou.

Ako sme zostavili rebríček? Zlato sme ocenili 5 bodmi, striebro 4, bronz 3, štvrté miesto dvoma a prehru vo štvrťfinále jedným bodom.

Spolu 14 rôznych krajín si za posledných desať rokov zahralo štvrťfinále aspoň raz. Ako bolo spomenuté, len piatim z nich sa to podarilo každý rok.

Boli nimi Rusko, Švédsko, Fínsko, Kanada a Česko. Žiaľ, Švédi ako jediný zo skupiny prominentov nepridali v Rige jedenásty zárez. Ich miesto sme totiž zabrali my.

14. a 13. miesto: Lotyšsko a Francúzsko (1 bod)

Za posledných 10 turnajov sa tieto dve krajiny prebojovali do play-off len jediný krát. Lotyšsku sa to podarilo v roku 2018 v Dánsku, keď ich vo štvrťfinále vyradili Švédi.

Francúzi zažili svoje jediné štvrťfinále v roku 2014 v Minsku, keď dostali od Rusov 3:0.

12., 11. a 10. miesto: Dánsko, Nórsko a Bielorusko (2 body)

Dáni si zahrali vo vyraďovačke dvakrát. Bolo v rokoch 2010 (v Nemecku) a 2016 (v Rusku), kde ich vyradili Švédi resp. Fíni.

Nórom sa to podarilo dva roky po sebe. V roku 2011 na Slovensku a o rok neskôr vo Švédsku a Fínsku. Z ďalších bojov ich vyradilo Fínsko a Rusko.

Tretím do partie je Bielorusko. Im sa rovnaký úspech podaril v rokoch 2014 na domácom šampionáte v Minsku a 2015 v Česku. Doma ich vyradili Švédi a o rok neskôr dostali deväťgólovú nakladačku od Kanady.

9. miesto: Slovensko (5 bodov)

Dávno sú preč zlaté časy, kedy sme každú jar sledovali kto vypadne z NHL aby mohol prísť na MS. Za poslednú dekádu sme postupne vypadli z elitnej osmičky hokejových krajín.

Jedinou našou záchranou v tomto rebríčku je ojedinelé striebro z MS v roku 2012. Vtedy sme v pamätnom semifinále porazili Čechov ale na Rusov vo finále dva góly Zdena Cháru nestačili.

Druhú a do štvrtka 3. júna 2021 poslednú účasť v playoff sme si zapísali o rok neskôr, kedy sme vypadli v štvrťfinále s Fínmi. Severania vyhrávali po prvej tretine 3:0 ale dokázali sme vyrovnať. Na štvrtý gól Altonena sme však už odpovedať nevedeli. A prišlo osem rokov sucha.

8. miesto: Nemecko (6 bodov)

Nemci dokázali za desať rokov päťkrát postúpiť do play-off. Štyrikrát skončili v štvrťfinále (2011, 2016, 2017 a 2019).  Na domácich MS v 2010 sa dokázali prebojovať až do semifinále. V ňom prehrali s Rusmi 2:1, keď o postupe do finále rozhodol Datsyuk dve minuty pred koncom. Nemci prehrali aj zápas o bronz so Švédmi 3:1. Ale štvrté miesto na domácich MS ich určite nemusí mrzieť.

Vzostup nemeckého hokeja je viditeľný najmä v posledných rokoch, keď okrem účastí vo vyraďovačke majú aj striebro zo ZOH v Pchjongčchangu 2018. 

7. miesto: Švajčiarsko (12 bodov)

Švajčiari sa za poslednú dekádu prebojovali do vyraďovačky tiež päťkát, okrem toho ale obe svoje semifinálové účasti pretavili do strieborných medailí. Najskôr v roku 2013 prehrali vo finále so Švédmi 5:1 a v roku 2018 s rovnakým súperom 3:2 po samostatných nájazdoch. Tomu sa povie smola.
___

Na ktorom mieste sa umiestnil náš štvrťfinálový súper USA? Ako dopadol súboj hokejových veľmocí Rusko vs. Kanada? Poradie na 6. až 1. pozícii nájdete na webe prvého neobjektívneho športového portálu Tak Určitee.

KOMPLETNÚ PONUKU ZÁJAZDOV A VSTUPENIEK NA SLOVENSKO NÁJDETE TU