Nová simulácia a AI predpovedajú kariéru Juraja Slafkovského

4 minúty čítania

Juraj Slafkovský by mal mať priam hviezdnu hokejovú kariéru v NHL. Predpovedá mu to umelá inteligencia (AI) na základe dát, ktoré sme jej poskytli. A rovnako tak nová herná simulácia populárnej hry NHL 24 od EA Sports. Koľko Stanley Cupov získa slovenský útočník a s akým počtom gólov a bodov sa rozlúči s kariérou?

Sledujte naše sociálne siete FacebookInstagramTik-Tok

Umelá inteligencia zasiahla NHL

AI sa čoraz výraznejšie stáva súčasťou našich životov a mnohí ju využívajú napríklad aj ako radcu či tvorcu predikcií. Tentoraz sme takto postupovali aj my. Dvom najpopulárnejším nástrojom umelej inteligencie v súčasnosti – ChatGPT a Gemini – sme dali k dispozícii doterajšie čísla „Slafka“ v NHL a reprezentácii.

Spomenuli sme jeho olympijský bronz a fakt, že vo veku 19 rokov sa stal prvým tínedžerom, ktorý v drese Montrealu Canadiens nazbieral 40 kanadských bodov. Vypichli sme všetky jeho herné kvality, no zároveň nevynechali spomenutie horšej fazóny „Habs“, ktorí sú v prestavbe. Následne sme sa spýtali niekoľko otázok a dostali vskutku zaujímavé odpovede.

Góly, body, sekundy (roky)…

Ako dlho bude trvať kariéra košického rodáka v zámorí?
V NHL by mal Slafkovský zotrvať aspoň po dobu ďalších 15 sezón. Na tomto priemere sa ChatGPT a Gemini zhodli. „Hľadiac na jeho skorý úspech, mladosť a potenciál môže mať pred sebou dlhú kariéru. Ak si udrží zdravie a bude pokračovať v úspešnom hráčskom vývoji, pobudne v NHL celkovo 15-20 sezón,“ predpovedá ChatGPT.

Gemini v tomto podotýka, že priemer je 10-15 rokov a ide o pravdepodobnejší scenár, no v prípade dobrého zdravia to môže byť pokojne aj 20 ročníkov. To by znamenalo, že Slafka si na klziskách NHL budeme divácky vychutnávať ešte v rokoch 2037 až 2042!

Koľko gólov a bodov nazbiera prvý Slovák draftovaný z top pozície?
Za tento čas podľa umelej inteligencie od OpenAI nastrieľa 400 až 500 gólov. A kanadských bodov bude mať rovno dvojnásobok – 800 až 1 000 bodov. Gemini je v tomto ohľade skromnejšia a predpovedá mu 350 až 400 gólov a celkovo 600 až 800 kanadských bodov. Podotýkame, že ak by mladík nazbieral viac ako 815 bodov, bol by 5. najproduktívnejším Slovákom v histórii (dnes je 5. Marián Gáborík).

Zaradí sa Slafkovský medzi legendy? Podľa umelej inteligencie je to jasné! FOTO: ESPN
Zaradí sa Slafkovský medzi legendy? Podľa umelej inteligencie je to jasné! FOTO: ESPN

Počet Stanley Cupov? Ak prestúpi, bude ich viac!

Oboch nástrojov umelej inteligencie sme sa spýtali aj to, koľko Stanleyho pohárov podľa nich pozdvihne nad hlavu vysoký slovenský zakončovateľ.
Podľa ChatGPT získa jeden až dva najcennejšie poháre „či už v drese Montrealu alebo inom tíme, do ktorého možno časom prestúpi“.

Gemini bola v tomto konkrétnejšia a odpovedala, že ak Slafkovský ostane v Montreale, časom získa jeden až dva Stanleyho poháre. „Ak však prestúpi do lepšieho tímu, jeho šance sa znásobia a môže získať až 2-3 poháre,“ myslí si.

Čo hovorí herná konzola

Samozrejme, všetci vieme, že odpovede umelej inteligencie sú trochu „suchšie a vágnejšie“ a treba ich brať s rezervou. Čo však skúsiť ešte iný obraz? Na YouTube sa koncom marca v rámci hry NHL 2024 uskutočnila simulácia kariéry Juraja Slafkovského, ktorá poskytla ešte presnejšie údaje. A čo sa týka počtu bodov, je ešte oveľa optimistickejšia.

Podľa simulácie totiž Košičan pobudne v NHL do sezóny 2040/2041 a celkovo odohrá v NHL 1515 duelov (2. najviac zo Slovákov po Chárovi). Za tento čas v profilige strelí 544 gólov (prekoná rekord Stana Mikitu – 541) a celkovo nazbiera 1 266 bodov. Tým by sa stal 2. najproduktívnejším Slovákom v histórii (prvý je Mikita s 1 467 bodmi).

Simulácia tiež hovorí, že Slafkovský zotrvá po celú kariéru v kanadskom frankofónnom meste, no tento tím sa zo Stanleyho pohára do roku 1941 tešiť nebude. Pevne teda budeme dúfať, že v číslach sa nemýli simulácia a v počte Stanley Cupov zase bude mať pravdu hociktorá z umelých inteligencií. V každom prípade budeme pri tom!