Jedinečný hokejový príbeh, Jamajčan zo sirotinca sa pretĺka do NHL

V dnešnej dobe sa búrajú mantinely a každý má neobmedzené možnosti. Môže sa stať, že aj rodený Jamajčan si zahrá v najlepšej hokejovej lige sveta. Vec, o ktorej sníva množstvo chlapcov z vyslovene hokejových krajín ako Kanada, Švédsko, Fínsko či Slovensko, sa môže podariť tmavému mladíkovi, ktorého draftoval Dallas Stars.

Dlho to vyzeralo, že Jermaine Loewen bude o NHL vždy iba snívať. Nedosahoval oslnivé výsledky ani v nižších súťažiach, lenže potom prišiel zlom. Všetko sa otočilo o 180 stupňov prakticky z roka na rok. 20-ročný mladík sa dočkal telefonátu, v ktorom mu agent oznámil, že si ho v siedmom kole draftu 2018 z celkového 199. miesta vybral Dallas Stars. „Plakal som, bolo to veľmi emocionálne,“ povedal Loewen. Aj keď je od draftu k účinkovaniu v NHL ešte veľmi dlhá a tŕnistá cesta, Loewen je odhodlaný dokráčať až do cieľa, aby si splnil sen.

Ako sa však niekto z tak exotickej krajiny dostal k hokeju? Malého Jermaina odložili biologickí rodičia v jednej jamajskej nemocnici, odkiaľ putoval do sirotinca. O štyri roky neskôr si ho adoptoval pár z Matinoby v Kanade. Pár si ho vyhliadol už skorej, no ukázalo sa, že bol v celom zariadení jediné dieťa, ktoré mohlo ísť na adopciu. A tešil sa na ňu. Asi to bol osud. „Čakal pri dverách a na sebe mal najlepšie oblečenie, ktoré mal. Povedal, že s nami odchádza,“ prezradil adoptívny otec Stan.

Prvá cesta k hokeju začala na Vianoce, keď ako šesťročný dostal korčule. Bolo to preňho sklamanie. Čakal totiž videohru. Hoci boli začiatky rozpačité, táto dynamická hra mu postupom času prirástla k srdcu. Keď si v prípravke kouč všimol, že má robustnejšiu postavu, snažil sa z neho urobiť obrancu. Povedal, nech skúsi korčuľovať vzad, no experiment netrval dlho. Takto totiž korčuľovať nevedel. Stal sa z neho teda útočník. Od šestnástich rokov začal hrávať vo WHL za tím Kamloops, kde pôsobí doteraz. Gól sa mu podarilo streliť až v jedenástom zápase druhej sezóny! Všetkých 37 zápasov v prvej sezóne odohral bez zisku jediného bodu. V druhej sezóne získal 15 a v tretej 17 bodov. Bodová explózia prišla až v poslednom ročníku. Za 66 stretnutí strelil úžasných 36 gólov, ku ktorým pridal 28 asistencií. Aj preto si ho všimlo viacero tímov NHL a boli s ním v kontakte.

Keď sa naučil Loewen využívať svoje telesné prednosti, začalo sa mu dariť, čo potvrdil aj bývalý tréner Kamloops Don Hay: „Je to veľký chlapík, ktorého odstavíte iba ťažko.“ Loewen sa môže stať druhým hráčom z Jamajky, ktorý zasiahne do NHL. Ako prvému sa to podarilo Graememu Townsendovi, ktorý odohral 45 stretnutí v priebehu piatich sezón. Bolo to však ešte v minulom tisícročí. Na rozdiel od neho je Loewen draftovaný, čo mu dáva väčšie šance. Najbližšie sa zúčastní známeho turnaja prospektov v Traverse City od 7. do 11. Septembra. Následne absolvuje tréningový kemp u Stars od 14. do 16. septembra. Následne by sa mal ešte na posledný rok presunúť späť ku Kamloops, no ak zažiari na turnaji či kempe, môže mu vedenie ponúknuť zmluvu aspoň do AHL.