Hviezdy NHL bojujú s mentálnymi problémami. Nepomôžu ani milióny a svetový úspech.

5 minút čítania

Na ľade sa im často darí zakryť problémy, s ktorými sa stýkajú, no vo vnútri často bojujú s úzkosťami, depresiou či závislosťami. Štyri hviezdne mená sa na istý čas stiahli z ľadov NHL a podstúpili liečebný asistenčný program, ktorý ponúka NHL v spolupráci s hráčskou asociáciou NHLPA.  

Sledujte naše sociálne siete FacebookInstagramTik-Tok

Čo je asistenčný program NHLPA?

V roku 1996 vytvorila NHL v kooperácii s NHLPA (hráčska asociácia hokejistov NHL) asistenčný program, ktorého úlohou je pomáhať hráčom v náročných životných situáciách. Do asistenčného programu vstupujú predovšetkým hokejisti, ktorí majú zdravotné problémy v podobe mentálneho zdravia či pravidelne a návykovo užívajú zakázané látky.

Liga má v každom meste NHL rozmiestnených odborníkov. Tí sú kedykoľvek pripravení pomôcť hráčom a ich rodinám v náročných životných situáciách. Samozrejmosťou je aj nonstop telefónna linka, na ktorej sa môžu hráči obracať na odborníkov. Aby neboli odradení od vstupu do programu, po vstupe naďalej poberajú bežný plat, ktorý majú dohodnutý vo svojich kontraktoch.

Hviezd v asistenčnom programe pribúda

Hoci po vstupe hráčov do Asistenčného programu NHLPA sa dôvody nikdy nezverejňujú, samotní hokejisti sa často fanúšikom pred vstupom, prípadne spätne po ukončení programu priznajú, s čím zápasili.

V aktuálnom ročníku 2023/24 o pomoc požiadali už štyria hráči. Ak sa niektorí fanúšikovia domnievajú, že ide v prvom rade o hráčov, ktorí pendlujú medzi NHL a AHL, nemajú isté miesto v zostave zámorskej profiligy v dôsledku čoho sú podrobení obrovskému stresu a krízovým situáciám, opak je pravdou. Často ide o elitné, dobre platené hviezdy National Hockey League.

Opora zadných radov Colorada mala problémy s alkoholom

31. júla 2019 podpísal s Coloradom Avalanche sedemročný kontrakt vo výške 35 miliónov amerických dolárov. V roku 2022 s tímom získal Stanley Cup a radil sa medzi dôležité piliere zadných radov jedného z najlepších hokejových celkov súčasnosti.

Samuel Girard o pomoc požiadal v závere novembra. „Proaktívne som sa rozhodol postarať sa o moje mentálne zdravie a podstúpiť liečbu úzkosti a depresie, o ktoré som sa dlho nestaral a priviedlo ma to k závislosti od alkoholu. Povzbudzujem všetkých, ktorí sa cítia, že to potrebujú, aby prehovorili a vyhľadali pomoc,“ prihovoril sa k fanúšikom prostredníctvom hráčskej agentúry CAA Hockey. Po mesiaci sa vrátil do tímu a aktuálne už naplno zarezáva v drese Avs.

Zbieral bod na zápas, v súkromí chradol

Ruský útočník v službách Colorada Avalanche Valerij Ničuškin mal po boku hviezdnych spoluhráčov nábeh na životný ročník. V 40 stretnutiach pozbieral 42 kanadských bodov a v polovici sezóny strácal na kariérne maximum len desať bodov.

Po boku Nathana MacKinnona predvádzal fantastické výkony. Hoci atakoval prvú tridsiatku produktivity NHL na ľade sa zdalo, že je všetko v poriadku, opak bol pravdou. 15. januára 2024 oznámil vstup do Asistenčného programu NHLPA, kde sa podrobil bližšie nešpecifikovanej liečbe. V závere februára je naďalej mimo zostavu klubu z Denveru.

„Mojím cieľom je vyriešiť moje problémy a zabrániť akýmkoľvek negatívnym dôsledkom raz a navždy. Urobím všetko pre to, aby som bol čo najskôr späť na ľade a pridal sa k spoluhráčom,“
odkázal v oficiálnom klubovom vyhlásení verejnosti.

Aj výnimočný ostrostrelec potrebuje pauzu od hokeja

V počiatkoch kariéry neschádzal z ľadu a sústavne piloval streľbu. Tú mu môže závidieť nejeden hokejista, no aktuálne sa Patrik Laine borí s inými problémami. V priebehu aktuálneho ročníka 2023/24 sa viackrát zranil a nedarilo sa mu podľa predstáv.

Naposledy odohral zápas 14. decembra 2023, v ktorom strelil gól Torontu Maple Leafs. Zlomená kľúčna kosť ho vyradila z hry na mesiac a pol. Tesne pred očakávaným návratom na ľad ohlásil pauzu od hokeja. Po dôkladnom zvážení a diskusii si uvedomil, že je dôležité zamerať sa na mentálne zdravie a duševnú pohodu.

Hokej bol mojou vášňou a mojím životom, no uvedomil som si, že ak chcem hrať najlepšie, ako viem, potrebujem sa istý čas venovať sám sebe. Už sa neviem dočkať návratu na ľad s čistou mysľou a novou energiou,“
odkázal fanúšikom Columbusu Blue Jackets.

Jeden zo strojcov historického Stanley Cupu je mimo hru

S 32 kanadskými bodmi bol najproduktívnejším hráčom play-off 2018, v ktorom Washington Capitals získal historicky prvý Stanley Cup. Jevgenij Kuznecov bol nesporne jednou z najväčších hviezd tímu. No tím z hlavného mesta USA požiadal o odchod. Vzhľadom k výkonnosti a vysokému platu o Rusa v zámorskej profilige záujem nebol.

Prežíva najhoršiu sezónu v kariére. V 43 súbojoch pozbieral len 17 kanadských bodov. V úvode februára chýbal na tréningu Caps z „osobných dôvodov“. O pár dní na to, 5. februára 2024 vstúpil do asistenčného programu. Dôvody sú neznáme, no Kuznecov má za sebou škandál z roku 2019, v ktorom dostal štvorročný dištanc od IIHF za užívanie kokaínu.

Hokejisti často disponujú obrovskými silovými schopnosťami a zručnosťami, no ani oni sa nedokážu vyhnúť mentálnym zdravotným problémom, ktoré si jednoducho nevyberajú. Je obdivuhodné, že vyšli verejne „s kožou na trh“ a požiadali o pomoc.