Hráči s najexotickejším pôvodom: Keď NHL hrajú Jamajčania či Paraguajci

6 minút čítania
Autor: Viktor Háber

Švédi, Fíni, Česi či Nemci. Čo majú tieto národy spoločné? Možno mnohé, no aj to, že pokiaľ sa hokejisti s touto príslušnosťou stanú hráčmi NHL, nikoho to neprekvapí. Čo však takí Brunejčania či Nigérijčania?

Sledujte naše sociálne siete FacebookInstagramTik-Tok

Ak si myslíte, že je náročné nájsť hráčov s takýmto pôvodom v NHL, mýlite sa. Niektorí z nich sú dokonca aj víťazmi Stanleyho pohára. Samozrejme, mnohí z nich sa stali naturalizovanými Američanmi či Kanaďanmi, miesto narodenia však nezmenia. Pozrime sa spolu na zoznam 10 hráčov NHL s najexotickejším pôvodom.

Ed Beers, Holandsko

Beers sa narodil v holandskom Zwaagu. V krajine rýchlokorčuliarov a futbalistov sa z neho stal výborný hokejista, ktorý v rokoch 1982 až 1986 nastupoval za Calgary Flames a St. Louis Blues. Celkovo odohral v profilige 250 duelov. Bol pritom perfektný útočník a jeho priemer bol takmer jeden kanadský bod za zápas. Akonáhle sa však vážne zranil, musel kariéru predčasne ukončiť.

Graeme Scott Townshend, Jamajka

Kokosy na snehu? Tentoraz skôr s hokejkou a na ľade. Bývalý pravý krídelník sa narodil na Jamajke v hlavnom meste Kingston. V skorom detstve však jeho rodina emigrovala do kanadského Toronta. Townshend sa dal na hokej, stal sa profesionálnym útočníkom a v rokoch 1990 až 1994 odohral dokopy 45 zápasov v NHL za Boston Bruins, New York Islanders a Ottawu Senators. Stal sa prvým hráčom s jamajským pôvodom, ktorý si zahral v profilige.

Claude Vilgrain, Haiti

V Karibiku ešte chvíľu ostaneme. Vilgrain bol prvým a pravdepodobne aj posledným hráčom, ktorý sa narodil na ostrove Haiti a prebojoval sa až do NHL. Narodil sa v Port-au-Prince, no jeho rodičia sa presťahovali do Kanady, keď mal len tri mesiace. Vilgrain hral juniorské hokejové ligy a debutoval v NHL v tíme Vancouver Canucks. V drese New Jersey Devils v rokoch 1991-1992 odohral prvú celú sezónu v zámorí. Neskôr sa pravý krídelník predstavil aj v drese Philadelphia Flyers.

Zdroj: Youtube/@mattiecssports4youme – Rumun Ndur

Rumun Ndur, Nigéria

Robustný Rumun nebol v skutočnosti Rumun, narodil sa totiž v Nigérii. Rodičia sa však spolu so svojím synom presťahovali do ontárijského Unionu. Ndur sa priam narodil preto, aby bol obrancom. Pri výške 188 cm mal až 111 kg a cez jeho robustnú postavu sa ťažko prenikalo. Aj preto odohral koncom 90. rokov 69 zápasov v NHL za Buffalo Sabres, New York Rangers a Atlantu Thrashers. Hral aj za Nottingham Panthers a dokonca aj v slovinskej lige, ktorú sa mu podarilo vyhrať.

Ed Hatoum, Libanon

Rodák z Bejrútu sa narodil v hlavnom meste Libanonu v roku 1947. O 10 rokov jeho rodičia emigrovali do Ottawy a z Hatouma sa neskôr stal kanadský reprezentant. V NHL odohral na pozícii pravého krídelníka 47 zápasov za Detroit a Vancouver. Zvyšnú časť kariéry strávil v menej prestížnych zahraničných súťažiach.

Chris Adams, Brunej

Niekdajší dôležitý center Pittsburghu Penguins sa narodil v Bruneji – malom štátiku ukrytom na ostrove Kalimantan, ktorý má jedno z najvyšších HDP sveta, no takmer nikto ho nepozná. Ako však jeho meno napovedá, narodil sa v Bruneji kanadským rodičom, zatiaľ čo bol jeho otec na služobnej ceste so Shell Oil. Adams mal výbornú kariéru, veď získal dva Stanley Cupy – jeden v roku 2006 s Carolinou Hurricanes a o tri roky neskôr dvíhal pohár s Pittsburghom Penguins spolu s Miroslavom Šatanom.

Zdroj: NHL.com – Richard Park

Richard Park, Južná Kórea

Park sa narodil v juhokórejskej metropole Soul a keď mal tri roky, došlo k presťahovaniu sa do USA a následne vo veku 13 rokov do Toronta. Dal sa na hokej a v roku 1994 slávil pravý krídelník Park úspešný draft, keď si ho vybrali v Pittsburghu. Postupne hral za šesť rôznych tímov v NHL. Nepríjemné spomienky má naňho slovenská reprezentácia. Park totiž reprezentoval USA na MS 2004, na ktorých sme bojovali o bronz, no prehrali práve proti Američanom. V súčasnosti je Park asistentom trénera mužov z Južnej Kórei, a tak na svoje rodisko nezanevrel.

Robyn a Richie Regehrovci, Brazília a Indonézia

Bratia Regehrovci sa narodili misionárskym rodičom. Starší Robyn prežil prvé tri roky svojho života v Brazílii, následne sa jeho rodičia spolu s ním presťahovali do Indonézie, kde sa narodil jeho mladší brat Richie. Následne putovali späť do Kanady. Z oboch sa stali hokejoví obrancovia. Robyn Regehr odohral 903 zápasov v NHL za Buffalo Sabres a Calgary Flames, zatiaľ čo jeho brat Richie si v rokoch 2005-2006 a 2006-2007 obliekol na 20 zápasov dres Flames.

Willi Plett, Paraguaj

Známe meno útočníka, ktorý v rokoch 1975 až 1988 odohral v NHL až 834 zápasov za Atlanta Flames, Calgary Flames, Minnesota North Stars a Boston Bruins. Viete, že sa v roku 1955 narodil v paraguajskom hlavnom meste Asunción? Jeho rodičia žili v Sovietskom zväze aj Nemecku, no v daný rok sa presťahovali do Južnej Ameriky v časoch Studenej vojny. O rok neskôr už všetci žili v Kanade. V roku 1988 sa Plett s Bostonou dostal do finále, avšak najcennejšiu trofej nepozdvihol.

Zdroj: hkdukla.sk – Andre Deveaux

Rodney Langway, Taiwan

Langway sa narodil armádnej rodine v taiwanskom Taipei, keď tam slúžil jeho otec v roku 1957. Po návrate do USA sa začal venovať hokeju, avšak pomerne neskoro, až vo veku 13 rokov. Napriek tomu sa z neho stal vynikajúci obranca, ktorý sa dostal do Montrealu a s Canadiens v roku 1979 vyhral Stanley Cup. Dnes je Langway v Sieni slávy a je jediným rodákom z Čínskej republiky (oficiálny názov Taiwanu), ktorý si zahral v NHL.

„Slovenský“ bonus: Andre Deveaux, Bahamy

Oficiálne kanadský hráč, avšak narodil sa na exotických Bahamách v hlavnom meste Freeport. Výborný útočník hral v NHL za Toronto i NY Rangers a v sezóne 2017/2018 si obliekal dres Dukly Trenčín, s ktorou sa dostal až do finále.

Takýchto hráčov sa nájde oveľa viac. Chris Nielsen je Kanaďanom, no narodil sa v Tanzánii. To isté Rick Chartraw, venezuelský rodák či Olaf Kölzig, syn Nemcov narodený v Južnej Afrike. A, samozrejme, zo súčasných hráčov aj Mika Zibanejad, syn iránskeho otca, ktorý reprezentuje Švédsko a hrá za Rangers. Stále si myslíte, že exotické národy nemajú šancu preraziť v NHL? Snáď sme vás týmto blogom presvedčili o opaku.

👉 prečítajte si: Fanúšik 30 rokov navštevuje zápasy Toronta, aby fandil súperom