Houston či Quebec. Ktoré tímy by mohli rozšíriť NHL v najbližších rokoch?

4 minúty čítania

Súčasná NHL má 32 tímov. Ostatné dva, ktoré rozšírili profiligu, sú Vegas (2017) a Seattle (2021). Prvý menovaný už stihol vyhrať Stanley Cup ako jeden z najrýchlejších vôbec. Kto by ho do budúcna mohol napodobniť?

Sledujte naše sociálne siete FacebookInstagramTik-Tok

Číslo 32 zrejme nebude konečné v rámci počtu mužstiev v zámorí. Naopak, keď vezmeme do úvahy všetky špekulácie, mohlo by ich byť aj 40. Ktorí adepti sú však najvážnejší a o ktorých sa hovorí najviac v súvislosti s rozširovaním hokejovej NHL? Zhrnuli sme päť najväčších mien, ktoré prichádzajú do úvahy.

Houston – najväčšie mesto bez NHL

O Houstone sa viedli špekulácie ešte predtým, než ligu rozšíril Seattle Kraken. Nebudeme si klamať, Američanom ide predovšetkým o biznis aj čo sa týka športu, a Houston je preto horúci adept. Počtom obyvateľov je to 4. najväčšie mesto v USA, a tak disponuje najväčším ekonomickým potenciálom.

Samozrejme, nie je to jediný argument. Phoenix je 5. najľudnatejším mestom, no divácky sa tam NHL nikdy poriadne nechytil a aj v súvislosti s možným presídlením Arizony Coyotes sa hovorilo intenzívne práve o meste v Texase. To už teraz žije hokejom, keďže má svoj tím v AHL Houston Aeros a zároveň by jeho vznikom došlo k rivalite Houston vs. Dallas, ktorá by bola epická.

Potenciálny názov: Houston Ranchers

Zdroj: istockphoto.com – Houston, Texas

Salt Lake – po olympiáde aj profiliga?

Salt Lake City je zaujímavý trh. Hlavné mesto Utahu hostilo Olympijské hry v roku 2002 a žilo hokejom, avšak v rámci NHL sa to nepremietlo. Teraz by to mohlo byť inak. Ryan Smith, teda muž, ktorý vlastní klub NBA Utah Jazz, sa už vyjadril, že by zasponzoroval tím medzi hokejovou elitou, keby jedného dňa naozaj vznikol.

Americký stredozápad nedisponuje veľkým množstvom tímov, a tak by tím zo Salt Lake zaplátal akúsi dieru na trhu. Navyše, v meste pri Slanom jazere a pod vysokými zasneženými kopcami sa priam pýta hokejové zázemie, ktoré dnes poskytuje najmä tím ECHL Utah Grizzlies. Problém podľa amerických médií môže byť fanúšikovská základňa, ktorá bude vznikať dlho, keďže mnoho ľudí z Utahu dnes fandí kvôli dostupnosti a relatívnej blízkosti Coloradu alebo Vegas.

Potenciálny názov: Utah Copper Miners

Zdroj: airbnb.com – Salt Lake City

Kansas City – úspešnejšie repete?

Kansas City má viac ako pol milióna obyvateľov a je veľkým športovým trhom. Dnes disponuje tímami v rámci NFL, MLB či MLS. Fanúšikovia Chiefs, aktuálneho majstra NFL, sú známi ako jedni z najvášnivejších vôbec. Aj o Kansase sa ako veľkom športovom trhu hovorilo v súvislosti s možnou relokáciou Arizony.

Problémom je, že KC už malo svoj tím v NHL v rokoch 1974 až 1976 – Kansas City Scouts. Pre slabú návštevnosť sa tím presunul do Denveru a neskôr do New Jersey, kde funguje ako dnešný NJ Devils. Aj preto je NHL voči mestu zo štátu Missouri skeptická. Vášeň k športu však v meste stúpa a jedného dňa tam pokojne môžeme vidieť aj hokej.

Potenciálny názov: Kansas City Scouts

Zdroj: NHL.com

Milwaukee – mesto na pomedzí

Jedno z najľudnatejších miest v oblasti Veľkých jazier v Spojených štátoch, ktoré žije športom. Dôkazom sú tímy Brewers a Bucks v MLB, resp. NBA. Navyše, neďaleko má základňu tím z Wisconsinu Green Bay Packers, jeden z najlepších v histórii NFL. O Wisconsine sa hovorí, že je na akomsi pomedzí – Detroit je jedno z najhokejovejších miest v USA a Minnesota je zase presne takým štátom. Wisconsin leží presne medzi nimi.

Zaujímavé je, že Milwaukee chcelo rozšíriť NHL už v roku 1990, majitelia však vtedy zistili, že skrátka nemajú dostatok finančných prostriedkov. Dnes disponujú tímom AHL Milwaukee Admirals, avšak NHL by ich mohla zobrať už iba kvôli tomu, akých hráčov vo Wisconsine vychovali. Medzi nimi napríklad Ryana Sutera či Joea Pavelského.

Potenciálny názov: Milwaukee Pucks

Zdroj: milwaukeepucks.com

Hamilton – ďalší z Kanady?

Kanadský tím nevyhral Stanley Cup od roku 1993. Čím viac kanadských tímov bude v súťaži, tým bude percentuálne šanca na návrat pohára sem väčšia. A intenzívne sa hovorí o Hamiltone v štáte Ontario. Mesto aktuálne disponuje tímom OHL Bulldogs, avšak čoraz viac intenzívnejú hlasy volajúce po tíme NHL, ktorý malo mesto naposledy v rokoch 1920 až 1925 (Hamilton Tigers).

Franšíza pritom chcela vzniknúť už viackrát. Hamilton je mesto, ktoré žije zimnými športmi a hokejom a vychovalo mená ako Dave Andreychuk, John Tonelli či Darnell Nurse. Toronto by v prípade vzniku tímu z Hamiltonu získalo obrovského rivala a môže prilákať hokejových fanúšikov, keďže už teraz má hotovú arénu pre 19 000 divákov.

Potenciálny názov: Hamilton Tigers

Zdroj: pinterest.at/foto: Doug Houvener

O čom sa ešte špekuluje?

Svoj tím chce mať opäť v NHL aj Atlanta. Tá už dvakrát zlyhala, keďže z tímu Atlanta Flames sa neskôr stalo Calgary a z Atlanty Trashers zase Winnipeg Jets. Ako sa však hovorí, do tretice všetko dobré.

V rámci amerického stredu sa hovorí aj o Oklahome. Veľké mesto, ktoré však nevidelo hokejový zápas minorít od roku 2015 a projekt Oklahoma City Barons divácky zlyhal.

Portland neďaleko Seattle je druhé najväčšie mesto pacifického severozápadu USA a s hokejom ho spája tím Portland Rosebuds, ktorý bojoval o Stanley Cup ešte v prvých rokoch založenia NHL. V tomto meste sa však intenzívnejšie snažia o MLS.

Quebec Nordiques je večný sen fanúšikov NHL, ktorí chcú tento tím vidieť späť na hokejovej mape. Vedenie ligy je však skeptické pre malý trh (500 000 obyvateľov) a to, že predošlý tím zlyhal kvôli finančným problémom.

Trochu bizarným scenárom, o ktorom sa hovorí, je tiež akési „Toronto 2“. Z historického a tradičného hľadiska však nedáva zmysel, aby mesto ako Toronto malo dva tímy a rozdeľovalo tak fanúšikovské základne. Hoci v mestách ako New York a Los Angeles to dnes funguje.

Odporúčame:

 

Venujte DARČEKOVÚ POUKÁŽKU na HOKEJ