NOVINKA: Zájazdy do Chicaga, hokejového mesta gangstrov

Často sa nás pýtate, aké mesto v USA navštíviť, aby ste videli super hokej a zároveň zažili skutočnú Ameriku, akú poznáte z filmov. No, možností je veľa, New York, Los Angeles, Boston, ale ak máme byť naozaj úprimní, existuje len jedna správna odpoveď – Chicago.

Chicago je totiž unikátne. Žiadne iné mesto v USA nedokáže tak nenásilne spojiť históriu s modernou, ako práve Wind City (veterné mesto). Atmosféra veľkomesta, je stále pretkaná jeho (ne)slávnou minulosťou z čias prohibície, kedy sa ulicami mesta preháňali gangstri, ako Al Capone alebo Joe Dillinger, no zároveň na každom kroku mesto dýcha novotou, mrakodrapmi a sviežim životom.

Ale skôr ako začnete objavovať tajomstvá Chicaga, vychutnajte si hokej. Miestni Hawks sú jedným zo šestice klubov, ktoré hrajú NHL už od úplného začiatku. Názov klubu vznikol podľa mena indiánskeho náčelníka Čierneho jastraba a my len dodávame, že dresy s jeho podobizňou, sú dlhodobo hodnotené, ako najkrajšie v NHL.

Blackhawks však majú čo ponúknuť nielen na dresoch. Od roku 2010 sa im podarilo až trikrát vyhrať Stanley Cup a nás môže tešiť, že výrazný podpis pod týmito úspechmi, nechali aj Slováci. Najmä Marián Hossa je v meste veľkou legendou a ak sa fanúšikom priznáte, že ste zo Slovenska, nemusíte sa báť, že by nevedeli, kde naša krajina leží.

Mimochodom, hokejová hala United Center, kde Hawks hrávajú, je sídlom aj ďalšieho legendárneho klubu, basketbalových Chicago Bulls. Ak nepatríte medzi športových analfabetov, určite spoznáte sochu športovca, ktorá stojí pred hlavným vchodom. Je to samozrejme legendárny Michael Jordan.

Ak máte šport naozaj radi Chicago vám toho ponúkne toľko, že ani nestihnete iné pamiatky. Okrem basketbaluhokeja tu totiž nájdete aj množstvo klubov z iných športov. My vám odporúčame pozrieť si Wrigley Field – sídlo baseballových Cubs, ktoré je pomenované po známom žuvačkovom magnátovi. Prípadne, ak ste fanúšikom konkurenčných White Sox, stavte sa pri Guaranteed Rate Field. Milovníci amerického futbalu zasa určite zamieria na Soldier Field, domáci štadión Chicago Bears, jedného z najpopulárnejších klubov NFL.

Po nabažení sa športových zážitkov však ešte chvíľu zabudnite na hotel. Chicago je známe svojou výbornou kuchyňou a ponúka toho oveľa viac, ako len štadióny. Jedlo je v Chicagu naozaj pojmom a nech už si vyberiete akýkoľvek stánok na ulici alebo si zájdete do reštaurácie, chybu neurobíte. Najesť sa v Chicagu zle, je priam nemožné. Skúste a uvidíte.

Po jedle si môžete oddýchnuť v niektorom z parkovzáhrad, ktoré mesto ponúka. Domáci obyvatelia dokonca Chicagu hovoria „mesto v záhrade“. Toto pomenovanie pochopíte, keď si uvedomíte, že síce ste v 10 miliónovej aglomerácii, no nech ste, kde ste, vždy je vo vašom okolí aspoň malý oddychový parčík.

Veľmi vám odporúčame prejsť sa a objaviť Grant Park. Je to najväčší park v meste, ktorý skrýva úžasné miesta a atrakcie, kde si oddýchnete, aj sa zabavíte. A ak ste sledovali známy seriál Ženatý so záväzkami, jedna z fontán v parku vám bude určite povedomá. Buckingham fountain sa totiž objavovala práve v zvučke tohto seriálu.

Mimochodom Chicago je známym a populárnym miestom pre filmové nakrúcanie, takže v meste určite narazíte na mnoho známych miest z obrazovky. Ak milujete film Sám doma, môžete ísť pozrieť Kevina, jeho filmový dom stojí práve na predmestí Chicaga. Tak snáď zrovna nebude v New Yorku.

Z Grant parku, ale určite neodchádzajte bez toho, aby ste sa stavili na dnes asi najnavštevovanejšom mieste celého Chicaga. Možno ste už počuli o Cloud Gate – unikátnom umeleckom diele, ktoré predstavuje kvapku ortute a je celé vyrobené z nerezovej ocele. Umiestnené je tak, aby sa v ňom odrážal celý downtown. Nezabudnite si urobiť fotku vlastného odrazu.

Máte radi výšky? Ak áno, urobte si výlet k mrakodrapu Willis Tower. Kedysi bol najvyššou budovou sveta, dnes už mu v rebríčku patrí 9. miesto. Jeho architektúra je však jedinečná. Willis Tower z vonku vyzerá, ako by bola postavená z viacerých na seba poskladaných budov a jej 442 metrov vás ohromí. Dá sa aj vyviezť na jedno z najvyšších podlaží a kochať sa panorámou mesta.

Keď vás z pozerania do mrakov začne bolieť krk, vyskúšajte aj ďalšiu z mestských legiend, ktorú dobre poznajú všetci tí, čo vedia o gangsterskej minulosti Chicaga. Nadzemná dráha The Loop, ktorú otvorili už v roku 1897 je symbol, ktorý mesto preslávil. Niet filmu z čias prohibície, kde by sa táto populárna nadzemka neobjavila. Zvezte sa ňou aj vy.

A dovezte sa až do ďalšieho slávneho miesta Chicaga. Prístavný Navy Pier, je dopravným uzlom na rieke Chicago a známy je najmä pre svoje, viac ako kilometer široké mólo, ktoré je doslova mestom v meste. Nájdete tu stovky atrakcií, od kolotočov až po nákupné centrá a kiná, treba sa však pripraviť na to, že tu býva plno turistov. Ale to všade.

Na záver máme pre vás bonbónik. Teda hlavne pre tých, ktorých zaujíma medicína (pozerali ste Nemocnicu Chicago Hope?). National museum of Surgical science. Jedinečné medicínske múzeum, kde sa oboznámite s históriou (nielen) chirurgie a prejdete si celým vývojom lekárskych nástrojov, ale aj rentgenu a ďalších dnes už bežných prístrojov. Ak máte na to žalúdok, v žiadnom prípade nevynechajte sekciu s vystavenými časťami ľudského tela, je to špičkový zážitok. Z tohto múzea určite sklamaní neodídete.

Je toho skutočne veľa čo môžete vidieť v jednom z najkrajších miest súčasných Spojených štátov. Nespomínali sme kultúrne centrá, divadlá a legendárne kiná, nákupné centrá, ani to, že v meste končí snáď najznámejšia cesta sveta Route 66. To všetko už necháme objaviť vás, pretože, ako sme povedali, momentálne pre hokejových turistov v NHL neexistuje ideálnejšia destinácia, ako Chicago. Vychutnajte si skvelý hokej a úžasné mesto počas jedného zájazdu.

Kontaktujte nás na info@hokejtour.sk alebo 0903 402 464 a pripravíme vám nezabudnuteľný výlet plný športu a spoznávania Chicaga.