Hokejové mestá NHL: Čo všetko vás čaká v zámorí?!

7 minút čítania
Autor: Viktor Háber

Kanadsko-americká NHL a k tomu basketbal najvyššieho rangu v mestách, kde to žije. Výlet do zámoria sa zakaždým oplatí. Prečítajte si čo vás čaka v najobľúbenejších mestách (Montreal, Chicago, New York, Miami, Tampa, Orlando, Los Angeles a Las Vegas), v ktorých je šport čerešničkou na torte.

Sledujte naše sociálne siete FacebookInstagramTik-Tok

Montreal – inšpirovaný Francúzskom

Prečo vidieť: Okrem úžasných historických pamiatok či sídla slávneho Cirque de Soleil je mesto kanadskou mekkou športu. V roku 1976 sa tu možno trochu prekvapivo konali letné olympijské hry. Olympijský štadión má okrem iného aj Insektárium či Planetárium. O 20 rokov neskôr otvorilo mesto aj súčasný Bell Centre, kde sa združujú najlepší fanúšikovia celej NHL. Ako budú povzbudzovať víťaza draftu Juraja Slafkovského v súboji proti kamarátovi Šimonovi Nemcovi?

Zdroj: timeout.com

Zaujímavosť: Montreal sa inšpiroval Parížom pri výstavbe metra, ktorého vozne premávajú na kolesách a nie na koľajniciach. Aj tu nájdete katedrálu Notre Dame, ktorá vám pripomenie práve tú najslávnejšiu. A tiež sa tu možno nedohovoríte po anglicky – až štvrtina domácich nevie po anglicky ani slovo a mesto celkovo uprednostňuje francúzštinu. Možno aj preto nesie názov Montreal a nie Mount Royal – kopec, po ktorom dostalo svoje meno.

Vhodné pre: Fanúšikov NHL, fanúšikov športu celkovo, milovníkov kultúry a tých, ktorí chcú spoznávať Kanadu – mestá ako Ottawa či Quebec sú od Montrealu de facto na skok a v rámci jedného výletu toho viete spoznať viac.

👇 Montreal 🇨🇦

Chicago – hlavným mestom železníc

Prečo vidieť: Chicago sa šiesty rok po sebe pýši titulom najlepšieho veľkého mesta v USA. Vyslúžilo si tiež meno „mesto v záhrade“, keďže tu nájdete zelený priestor za každým rohom v obkľúčení Michiganského jazera. Mesto nie je len betónovou džungľou a okrem spomenutých titulov oslavovalo aj úspechy v NBA 6x v ére Michaela Jordana a v NHL 3x v ére Mariána Hossu aj Patricka Kanea. Mesto to rado pripomína a obyvatelia poznajú Slovensko aj vďaka našej 81-ke.

Zdroj: choosechicago.com

Zaujímavosť: Chicago nesie prezývku „veterné mesto“, hoci je len 7. najveternejším mestom USA. Zároveň je oprávnene hlavným mestom železníc Spojených štátov – má ich totiž najviac spomedzi všetkých. Rovnako tak ide o jedno z mála miest v USA, kde má každý jeden slávny šport svojho zástupcu v tomto meste – NHL, NBA, NFL, MLB aj MLS.

Vhodné pre: Fanúšikov NHL, fanúšikov NBA, fanúšikov športu vo všeobecnosti, milovníkov chladnejšieho podnebia, milovníkov zelene a prírody.

New York – poverám sa radšej vyhýbajte

Prečo vidieť: Okrem športu je New York slávny aj vďaka budovám a pamiatkam, ktoré pozná celý svet. Určite ste už počuli o Soche slobody, Central parku, Times Square, Ground Zero (teda mieste, kde kedysi stáli dvojičky), Brooklynskom moste či Rockefellerovom centre. To všetko si viete pozrieť v rámci jedného nabitého zájazdu.

Zdroj: news.artnet.com / foto: Volkan Furuncu

Zaujímavosť: Na slávnej ulici Wall Street môžete vidieť slávnu sochu bronzového býka, symbol nezlomnosti Newyorčanov. Hovorí sa, že keď pohladkáte jeho gule, budete bohatým a úspešným. Zjavne to ale neprináša šťastie mestskému hokeju či basketbalu. New York Knicks vyhrali NBA naposledy v roku 1973, Islanders triumfovali v NHL ešte v roku 1983 a Rangers tiež nie úplne nedávno – 1994.

Vhodné pre: Fanúšikov NHL, fanúšikov NBA, fanúšikov športu celkovo, milovníkov nočného života, milovníkov fast foodu a nezdravej kuchyne, milovníkov multikultúry a pouličných šou.

👇 New York 🇺🇸

Miami – mesto pre každého

Prečo vidieť: Je to sen každého, kto chce vidieť americký luxus a úžasné pláže v blízkosti Karibiku. Nestratia sa však ani dobrodruhovia, ktorí si to môžu zamieriť do národného parku Everglades a vidieť na vlastné oči aligátorov. Pokiaľ sa ich bojíte, pozrite si radšej panterov (na hokeji) či basketbalový tím Heat v kádri s basketbalovým zvieraťom Jimmym Butlerom.

Zdroj: pelipecky.sk

Zaujímavosť: Mnoho ľudí si myslí, že Florida Panthers majú svoje sídlo v Miami, avšak nie je to tak. Sídlia v meste Sunrise, ktoré sa nachádza v metropolitnej oblasti Miami, z veľkých miest je však najbližšie k Fort Lauderdale. Od Miami však delí toto mestečko len 52 kilometrov. Sunrise je zároveň najmenšie mesto, v ktorom sa hrá NHL – má 97 000 obyvateľov (len o niečo viac ako Prešov).

Vhodné pre: Fanúšikov NHL, fanúšikov NHL, dobrodruhov, milovníkov pláží a kúpania sa, milovníkov luxusu.

👇 Miami – Florida 🇺🇸

Tampa a Orlando – to najlepšie z NBA a NHL

Prečo vidieť: Nie každý deň máte v rámci jedného výletu možnosť vidieť Stepha Curryho, Connora McDavida či Nikitu Kučerova. To najlepšie z basketbalu a hokeja zároveň.

Zdroj: elespectador.com

Zaujímavosť: Počas jedného výletu môžete vidieť dvoch nedávnych šampiónov – kým Golden State ovládli NBA tohto roku, Tampa to dokázala počas rokov 2020 a 2021. Na svoje si tu prídu aj vaše manželky a deti – tie môžete v Orlande zobrať aj do slávneho Disneylandu.

Vhodné pre: Fanúšikov NHL, fanúšikov NBA, milovníkov americkej kultúry, pre vaše deti.

Los Angeles – hviezdy všade naokolo

Prečo vidieť: Los Angeles je ako o športe, tak aj o filme. Slávny nápis HOLLYWOOD bol pôvodne reklamou na realitnú kanceláriu, zničil ho však opitý vodič. Keď písmená schátrali, vo verejnej kampani sa vyzbierali financie na nový nápis, písmeno Y zasponzoroval Hugh Hefner, jedno písmeno O zase Alice Cooper. Nielen tieto hviezdy nájdete v meste na Chodníku slávy, kde je ich vyše 2 500. Hľadajte tu aj hokejové a basketbalové osobnosti.

Zdroj: visittheusa.com

Zaujímavosť: Na móle Santa Monica, najznámejšej pláži celej Kalifornie, sa končí slávna Route 66, ktorá má dohromady až 3 940 km. Vynásobte toto číslo piatimi a dostanete kapacitu Crypto.com Areny, kde majú svoj domov okrem LA Kings aj tímy NBA LA Lakers a LA Clippers. Toto miesto videlo legendy ako Kobe Bryant i Wayne Gretzky, dnes zase Anže Kopitar LeBron James.

Vhodné pre: Fanúšikov NHL, fanúšikov NBA, milovníkov filmového priemyslu, extravagancie a prírody a miest západu USA. V rámci výletu si môžete odskočiť aj do San Francisca či Las Vegas a Grand Canyonu.

Las Vegas – celý svet v jednom meste

Prečo vidieť: Kvôli celkovej atmosfére a možnosti zhrešenia. Pokiaľ vás ale neláka utrácanie peňazí a chcete spoznávať západ USA, na skok to máte do Death Valley či ku Grand Canyonu – najväčšiemu kaňonu sveta. V rámci jedného výletu sa dá stihnúť toto v kombinácii s NHL a oveľa viac.

Zdroj: visittheusa.com

Zaujímavosť: Jedno mesto je vlastne taký svet v malom. V Las Vegas nájdete Eiffelovu vežu, Sochu slobody, egyptskú sfingu či benátsky prístav. Čo tu však nenájdete, to sú hodiny v kasíne, aby ste tu strávili čo najviac času. Celé mesto je preplnené najväčšími hotelmi sveta, svoju šou tu má David Copperfield a šou sa robí aj pred každým jedným zápasom Vegas Golden Knights, ktorú musíte vidieť – ide o najlepšiu predzápasovú šou v celej NHL.

Vhodné pre: Fanúšikov NHL, fanúšikov NBA, tých, čo radi riskujú, milovníkov tepla, milovníkov divokej prírody, priaznivcov modernej architektúry.