Hokej v Las Vegas ako strop športového sveta

4 minúty čítania

Keď v roku 2017 prichádzal klub Vegas Golden Knights do NHL, boli okolo tejto organizácie viaceré otázniky. Bude ľudí hokej v Nevade baviť? Bude táto expanzia pre najlepšiu hokejovú ligu na svete prospešná? Teraz, v úvode roku 2024, sú otázky okolo VGK stále. Už však znejú inak.

Sledujte naše sociálne siete FacebookInstagramTik-Tok

Golden Knights sú stále témou 

Teraz sa diskusia okolo Vegas Golden Knights nesie skôr v pozítivnom zmysle, v momentoch dokonca v superlatívoch. Keď majiteľ VGK Bill Foley pri vstupe do NHL prehlásil, že by chcel s tímom do troch rokov postúpiť play-off a do šiestich vyhrať vytúžený Stanley Cup, jeho slová spôsobovali úsmev na tvári. Dnes sa už nesmeje nik, teda okrem Foleyho a celého Vegas Golden Knights.

Rytieri z Nevady v úvodnom ročníku v NHL dokráčali až do finále, počas šiestich rokov chýbali v play-off iba raz a v roku 2023 získali vytúžený Stanley Cup. Dnes sú jedným z najlepších hokejových klubov sveta a aj v ročníku 2023/2024 patria medzi favoritov na zisk trofeje. Čo je ale ešte dôležitejšie, v Nevade vedia, ako robiť hokej.

V závere januára sme mali možnosť absolvovať vo vegaskej T-Mobile Arene dva zápasy. Šampióni hostili New York Rangers a Pittsburgh Penguins. Boli to dva odlišné duely s prakticky rovnakým koncom. V prvom Knights vyhrali nad jedným z ligových favoritov presvedčivo 5:1. V druhom prehrávali po dvoch tretinách 0:2, ale napokon stretnutie otočili a zvíťazili 3:2.

Príklad pre všetkých

NHL v meste hriechu nie je iba o hokeji. Je to kultúrny zážitok so všetkým, čo k tomu patrí. Fanúšikovia sa nenudia ani sekundu, zápas šperkujú sprievodné akcie. Nechýbajú roztlieskavačky, maskot, súťaže, predzápasový program či práca s multifunkčnou kockou, na ktorej sa počas duelu zobrazujú rôzne vtipné videá či výzvy pre priaznivcov. Vegas Golden Knights idú cestou populárnej NBA či dokonca NFL.

VGK pochopili, že hokej, ktorý je oproti basketbalu, bejzbalu, americkému futbalu či dokonca MMA v úzadí, musí veci začať robiť inak. T-Mobile Arena pravidelne praská vo švíkoch, pričom už niekoľko hodín pred zápasom je okolie štadióna zaplnené priaznivcami. Pred halou je vybudované námestie Toshiba Plaza, kde nechýba stage a hrá tam DJ, sú tam atrakcie pre priaznivcov a veľké množstvo reštaurácií, stánkov alebo obchodov.

Pritom si treba uvedomiť, že v lete 2017 drvivá väčšina obyvateľov Vegas ani netušila, ako sa hokej hrá a aké sú základné pravidlá. Na fanúšikovských fórach sa pravidelne objavovali otázky typu: Čo je to ofsajd? Ako funguje zákazné uvoľnenie? Ale to je v tejto chvíli minulosť, domáci si Rytierov osvojili. Zaujímavosťou je, že turisti a fanúšikovia súpera sú v T-Mobile Arene v menšine. Skutočne, väčšinu hľadiska zapĺňajú permanentkári a ľudia z Las Vegas.

Cesta, ktorou by NHL mala ísť

Vegas Golden Knights je jedným z vrcholom šou športového sveta. Tiež sme si mysleli, že je to prehnané tvrdenie, ale po dvoch dueloch v T-Mobile Arene môžeme konštatovať, že ide o holý fakt. NHL urobila s expanziou do hlavného mesta svstovej zábavy vynikajúci krok a vo VGK môžeme detailne sledovať, ako sa to robiť dá a ako by sa to robiť aj malo. Je to zároveň cesta pre ostatné kluby zámorskej profiligy.

Hokej ako celok musí reagovať na moderné trendy a rozvoj ostatných odvetví. Inak sa dostane v USA ešte na väčší okraj záujmu. NHLke sa podarila úspešná expanzia aj s Krakenmi v meste Seattle, kde tiež môžeme sledovať zaujímavé aktivity a atrakcie. Postupne sa pridávajú aj tradičné bašty ako Detroit, Chicago či napríklad New York. Nie je to jednoduchý proces, ale práve Golden Knights sú akýmsi pilierom, o ktorý sa ostatní môžu oprieť.

Aj keď sa to niekomu nemusí pozdávať, športové súťaže nie sú iba o dianí na ihrisku, palubovke či ľade. Je to taktiež šou, ktorá ľudí musí baviť aj keď je práve prerušená hra. Niekde to už pochopili, inde nie. Aktuálni držitelia Stanley Cupu chcú svoj minuloročný úspech zopakovať aj v tejto sezóne. Ak sa im to podarí, ich vplyv na celkové smerovanie NHL môže ešte narásť.