Halák zamiešal kartami, v Bostone sa môže stať brankárskou jednotkou!

Jaroslav Halák je jednou zo slovenských stálic v NHL. Skúsený 33-ročný rodák z Bratislavy už v zámorí vystriedal nejeden tím, no vždy si splnil svoju prácu na 100%. Najbližšie roky zrejme strávi v drese silného Bostonu Bruins, s ktorým podpísal dvojročnú zmluvu. Silný tím získal kvalitného brankára za pomerne málo peňazí.

Bruins si upísali Haláka na dva roky, pričom každý rok zaťaží ich platový rozpočet sumou 2,75 milióna dolárov. Podpis takto kvalitného hráča má pre tím väčšiu dôležitosť, ako sa môže na prvý pohľad zdať.

Keď sa pozrieme na brankársku pozíciu v Bostone, neohrozeným kráľom posledných sezón je Tuukka Rask. Aj keď ide o jedného z najlepších brankárov v NHL, niečo mu začalo chýbať. Veľa zámorských expertov poukazuje na fakt, že Rask nie je v ostatných sezónach potrebnou oporou tímu. Jaroslav Halák má kariérnu úspešnosť zákrokov na hranici 91,6%, čo je prakticky totožné číslo ako má Tuukka Rask za posledné tri sezóny. V čom je ale rozdiel? Rask zaťažuje rozpočet astronomickou sumou siedmich miliónov dolárov. Bruins sa teda môžu pohrávať s myšlienkou výmeny hviezdneho brankára do iného tímu. Post jednotky by vedel zodpovedne zastať aj slovenský skúsený brankár, ku ktorému by vedenie vedelo pridať talentovaného mladíka, v ktorom by si vypestovali budúceho lídra. Rask by sa určite hodil množstvu klubov, ktoré súrne potrebujú výraznú posilu do bránkoviska a protihodnota by mohla byť viac ako zaujímavá.

31-ročný Rask sa príchodom Haláka dostáva do situácie, v ktorej ešte nikdy nebol. Od odchodu bývalej jednotky Tima Thomasa mal v Bostone na ružiach ustlané. Chrbát mu kryli Chad Johnson, Niklas Svedberg, Jonas Gustavsson a Anton Chudobin, čo sú hráči, ktorí nemali šancu ohrozil jeho post brankárskej jednotky. Halák je toho ale viac než schopný vďaka svojim dlhodobo dobrým výsledkom. Rask mal výpadky formy a predovšetkým v play-off nebol potrebnou oporou. Ak ho aj tím nevymení, nový tlak by ho mohol vybičovať k lepším výsledkom.

„Už sme hovorili o konkurencii v rámci tímu. Možno to Raskovi psychicky pomôže. Mali sme časy, kedy musel chytať dva zápasy za dva dni, a to na neho vyvíja tlak. Myslím, že pred dvomi rokmi sme až do Vianoc nemali od náhradných brankárov ani jedno víťazstvo, o čom sa veľa nehovorilo, no ja som nad tým premýšľal a nedalo mi to spať,“ povedal generálny manažér Bruins Don Sweeney a pokračoval: „Teraz máme dvoch brankárov, ktorí vedia podržať tím. Súťaživosť im pomôže využiť ich plný potenciál. Konečne sa v tomto smere nemusíme ničoho obávať. Kto bude chytať záleží vyslovene od výkonov.“

Halák je schopný chytiť dobrú formu a Raska obrať o trón na celé týždne. Fínsky brankár si v tejto sezóne môže vybrať osem tímov, kde by si vedel predstaviť ďalšiu kariéru. Klub ho do iného klubu vymeniť nemôže, čo je zakotvené v zmluve. V ďalšej sezóne sa tento zoznam rozrastie až na 15 klubov. V minulej sezóne sa vedenie Bruins snažilo svoju jednotku udržať v mentálnej aj fyzickej pohode. Odchytal iba 54 stretnutí, no aj napriek tomu v play-off podal katastrofálny výkon. Horšie sa mu ešte v kariére nedarilo. S priemerom 2,88 gólov na zápas a úspešnosťou zákrokov iba na úrovni 90,3% zaznamenal najhoršie štatistiky kariéry. Dá sa povedať, že práve teraz, s  Halákom v talóne, prišiel vhodný čas na výmenu, ktorá by pre hráča mohla znamenať nový impulz a tím by si vytvoril priestor pod platovým stropom.

Vychutnajte si senzačné hokejové zápasy NHL na vlastné očí! Pozrite si našu ponuku zájazdov. Nájdete ju TU!