Dvanásť najlepších individuálnych výkonov Slovákov v nováčikovskej sezóne

4 minúty čítania
Autor: Dávid Lech

Slovenský hokej sa v minulosti v NHL neraz pýšil výnimočnými hráčmi, ktorí už v nováčikovskej sezóne ohúrili hokejovú verejnosť. Zaspomínajte si s nami na 12 najlepších individuálnych výkonov slovenských hráčov v ich prvej sezóne v zámorskej profilige.

Sledujte naše sociálne siete Facebook Instagram.

Kvôli variabilite článku sme pri jednotlivých hráčoch vybrali vždy len jeden, najvydarenejší zápas.  

Peter Ihnačák: 3 kanadské body (2+1)

Peter Ihnačák sa v nováčikovskej sezóne 1982/83 prezentoval dvakrát trojbodovým výkonom s bilanciou 2+1. Najprv 6. decembra pomohol Torontu Maple Leafs k výhre 8:4 nad New Yorkom Rangers a 25. januára 1983 stál pri ďalšom víťazstve proti Pittsburghu Penguins v pomere 8:2. K výhre sa vtedy pripojil dvomi presilovkovými gólmi a jednou prihrávkou.

Miroslav Šatan: 3 kanadské body (2+1)

Skvelý večer odohral Miroslav Šatan ako nováčik v drese Edmontonu Oilers, keď proti hviezdami nabitému Pittsburghu Penguins zaznamenal bilanciu 2+1. Prezentoval sa dvomi gólmi v početnej výhode a v závere zápasu prihrával na gól krajanovi Zdenovi Cígerovi. Na výhru to však nestačilo, Penguins uspeli na ľade Edmontonu 5:4.

Radovan Somík: 3 kanadské body (2+1)

Somík počas kariéry nepatril medzi ofenzívnych hráčov, no v závere prvej sezóny NHL, 6. apríla 2003 zažiaril pri výhre Philadelphie proti Floride Panthers (6:2) trojbodovým večerom. Jeden z jeho dvoch presných zásahov bol aj víťazný.

Marián Hossa: 3 kanadské body (2+1)

Ottawa Senators 27. marca 1999 deklasovala New York Islanders na jeho ľade 7:3. Strojcami víťazstva boli predovšetkým štvorbodový Alexej Jašin a nováčik Marián Hossa. Vtedajší mladučký slovenský hokejový talent strávil na ľade len 10 minút a 40 sekúnd, no aj to mu bohato stačilo na dva góly a jednu asistenciu. Na opačnej strane sa strelecky presadili Zdeno Chára a Žigmund Pálffy.

Richard Pánik: 3 kanadské body (2+1)

Pánik sa v Tampe Bay Lightning nikdy výraznejšie nepresadil, no na stretnutie z 13. apríla 2013 určite rád spomína. „Blesky“ síce podľahli Washingtonu 5:6 po predĺžení, no Pánik sa stal treťou hviezdou zápasu vďaka bilancii 2+1.

Marko Daňo: 3 kanadské body (2+1)

20 marca 2015 Columbus Blue Jackets zdolal Vancouver Canucks na jeho ľade 6:2. Marko Daňo na seba v stretnutí strhol pozornosť vďaka dvom presným zásahom a jednej gólovej prihrávke.

3 kanadské body zaznamenali aj Štefan Ružička, Ľubomír Višňovský, Igor Liba, Miroslav Ihnačák (všetci 1+2) Andrej Meszároš či Stan Mikita (obaja 0+3).

Zdeno Cíger: 4 kanadské body (0+4)

Zdeno Cíger debutoval v NHL v drese New Jersey Devils. 24. januára 1991 sa spoločne s Petrom Šťastným vyšantili na obrane Quebecu Nordiques. Šťastný zaznamenal dva góly a dve asistencie, Cíger sa ako nováčik v NHL blysol 4 prihrávkami a výraznou mierou tak prispeli k hladkej výhre 6:1.

Peter Bondra: 4 kanadské body (3+1)

Prakticky od vstupu do NHL potvrdzoval Peter Bondra nesporné strelecké kvality. Ako nováčik deklaroval čuch na góly 28. novembra 1990, keď v každej tretine zápasu na ľade New York Rangers strelil po góle, zaznamenal hetrik ku ktorému pridal aj asistenciu a 4 bodmi zabezpečil Washingtonu Capitals víťazstvo 6:2.

Marek Svatoš: 4 kanadské body (3+1)

Slovenskí fanúšikovia boli v sezóne 2005/06 vo vytržení. Slovák Marek Svatoš konkuroval vychádzajúcej streleckej hviezde, Alexandrovi Ovečkinovi a bojoval o štatút najlepšieho strelca medzi nováčikmi. Hneď vo svojom 6. zápase v NHL zaznamenal hetrik do brány hviezdneho brankára Miikku Kiprusoffa a bilanciou 3+1 sa podieľal na demolácii Calgary Flames v pomere 7:3.

Marián Šťastný: 5 kanadských bodov (1+4)

Pri pohľade do štatistiky 10 najlepších výkonov slovenských nováčikov v NHL figuruje meno Mariána Šťastného hneď trikrát. Okrem 4-bodového zápasu predviedol aj dva päťbodové. 5 asistencií pozbieral proti Bostonu a z hľadiska štatistík o niečo lepší výkon predviedol proti Winnipegu Jets. Quebec po gólovej prestrelke zvíťazil 7:5, Marián otváral skóre zápasu a na ďalšie 4 góly asistoval.

Peter Šťastný (4+4) a Anton Šťastný (3+5): 8 kanadských bodov

Ešte na krátko sa zastavíme pri tabuľke top 10 individuálnych výkonov slovenských nováčikov v NHL – meno Petra Šťastného v nej nájdeme dvakrát, Anton s Mariánom v nej figurujú trikrát. Popri ďalších výnimočných výkonoch najviac vyčnieva 8-bodový galakoncert bratskej dvojice v zápase Washington Capitals – Quebec Nordiques (7:11). Šťastných bol doslova plný ľad, Peter zaznamenal bilanciu 4+4 a Anton mu skvele sekundoval hetrikom a 5 asistenciami.

Do tohto zoznamu majú tento rok šancu zapísať sa hneď dvaja slovenskí útočníci Juraj SlafkovskýPavol Regenda.

Chceli by ste vidieť Juraja Slafkovského na vlastné oči v akcii v najlepšej hokejovej lige sveta? Poďte s nami na zážitkami naplnený zájazd na západ USA.

Ešte pred tým však môžete zažiť na vlastné oči v akcii také hviezdy NHL a NBA ako sú Patrick Kane, Auston Matthews či Giannis Antetokoumpo. Stačí sa s nami vydať na nezabudnuteľný zájazd do Chicaga.