Draftová lotéria: O čo ide a čo to znamená pre Slovákov?

4 minúty čítania
Autor: Dávid Lech

Dátum, ktorý majú tímy, ktoré nepostúpia do play-off NHL v kalendári vyznačený červenou farbou. Tento rok pripadla draftová lotéria na 8. máj. O čo vlastne ide a čo to v praxi znamená pre slovenské talenty, ktorým sa predpovedá výber v 1. kole?

Sledujte naše sociálne siete FacebookInstagramTik-Tok

Draft NHL sa v roku 2023 uskutoční v Nashville 28. – 29. júna. 28. júna budú hokejoví priaznivci svedkami výberov v 1. kole. O deň neskôr sú na programe nasledujúce kolá. Čo však rozhoduje o tom, ktorý tím si bude vyberať ako prvý?

História draftových pozícií

Spočiatku si z prvého miesta na drafte vyberal spravidla najhorší klub základnej časti. Najslabšie kluby z tohto dôvodu začali záver sezóny evidentne vypúšťať a doslova sa snažili skončiť posledné. Aby sa predišlo podobným situáciám, od roku 1995 v NHL zaviedli tzv. draftovú lotériu. Forma sa postupne upravuje, no jej význam pretrváva.

Cieľom bolo eliminovať tzv. ‚tanking‘ tímov snažiacich sa o výber z prvého miesta draftu. Prílev nových, mladých talentov je pre celky veľmi lákavý a dôležitý. Niet divu, že aj v súčasnosti sa objavujú hlasy podozrievajúce najhoršie kluby z NHL zo zámerného rozdávania bodov súperom s cieľom prepadnúť sa v tabuľke čo najnižšie – ideálne až do samotného suterénu.

Draftová lotéria

V súčasnosti je podoba draftovej lotérie pomerne zložitým mechanizmom. Kluby, ktoré sa v základnej časti nedostanú do play-off, sú zaradené do draftovej lotérie. Tá rozhoduje o tom, ktorý celok bude vyberať ako prvý.

Šancu na draft z 1. miesta má 11 najhorších tímov základnej časti. Najhorší tím základnej časti má zároveň jednu výhodu – má istotu draftu v top 3.

Zdroj: NHL.com

Šance tímov na draft z 1. pozície

Šanca na úspech v draftovej lotérii je priamo podmienená umiestneniu v základnej časti. Takto bola vyjadrená percentuálna šanca na výber z 1. miesta v roku 2023:

1. Anaheim Ducks – 25,5 %
2. Columbus Blue Jackets – 13,5 %
3. Chicago Blackhawks – 11,5 %

4. San Jose Sharks – 9,5 %
5. Montreal Canadiens – 8,5 %

6. Arizona Coyotes – 7,5 %
7. Philadelphia Flyers – 6,5 %
8. Washington Capitals – 6,0 %
9. Detroit Red Wings – 5,0 %
10. St. Louis Blues – 3,5 %
11. Vancouver Canucks – 3,0%

V rámci draftovej lotérie platí, že tím sa v nej môže posunúť maximálne o 10 miest. V praxi to znamená, že 12. najhorší tím základnej časti Ottawa Senators môže najvyššie draftovať z 2. miesta, 13. najhorší celok Buffalo Sabres môže draftovať najvyššie z 3. miesta, Pittsburgh Penguins zo 4. priečky, Nashville Predators sa môže dostať na rad najvyššie ako piaty a Calgary Flames má šancu na najlepšie umiestnenie v podobe 5. miesta.

👉 prečítajte si: Slováci pred draftom 2023: Žiarili na MS U18, väčšine sa sezóna skončila

Jedným z dôvodov prečo je tomu tak je snaha o vyrovnanosť NHL (NHL sa to z dlhodobého hľadiska darí). Kluby, ktoré boli na hrane play-off, ako Calgary či Nashville majú vzhľadom ku kvalite kádra nižšiu potrebu navýšiť vďaka top talentom svoju konkurencieschopnosť v profilige.

Čo to znamená pre Slovákov?

Draftová jednotka je jasná. Tím, ktorý bude vyberať ako prvý, siahne po Connorovi Bedardovi. Šancu na draft v prvom kole majú viacerí Slováci: Dalibor Dvorský, Samuel Honzek, Maxim Štrbák a zaznieť by mohlo aj meno Alexa Čiernika či Adama Gajana. Je nemožné s istotou tvrdiť, v akom tíme skončia, no ak sa napr. pri Daliborovi Dvorskom predpokladá výber z 5. – 10. miesta, na základe draftovej lotérie získame užší okruh klubov, kde by mal potenciálne zakotviť.

Pre lepšie pochopenie, zábavné predikcie či presné rozloženie % šancí na draftové výbery si lotériu môžete vyskúšať pomocou randomizéra na stránke https://tankathon.com/nhl.

Zdroj: dailyfaceoff.com

Dvojnásobná radosť v Chicagu

V noci z pondelka, 8. 5. 2023 na utorok, 9. 5. 2023 o 2.00 hod. SELČ prebehla draftová lotéria, ktorá rozhodla o poradí na prvých 16. pozíciách draftu. 17. – 32. miesto je fixne dané na základe priebehu play-off (31. na drafte vyberá porazený finalista, 32. víťaz Stanley Cupu).

Z 1. miesta bude vyberať Chicago Blackhawks, ktorý tak po odchode Jonathana Toewsa a Patricka Kanea odštartuje novú éru organizácie. O drafte 2023 sa dlhodobo hovorí ako o výnimočnom. Na skvelé talenty si tak s určitosťou prídu aj ďalšie kluby z top 3 draftu 2023, Anaheim Ducks a Columbus Blue Jackets.

Prečo majú niektoré kluby v jednom kole viac výberov?

Draftová voľba je cenenou komoditou aj pri výmenách. Súčasťou výmen nie sú len hráči, ale aj budúce výbery v drafte. Chicago Blackhawks v marci 2022 vymenilo útočníka Brandona Hagela do Tampy Bay Lightning výmenou za výber v 1. kole draftu 2023. Výber Tampy Bay Lightning v 1. kole tak pripadne organizácii Blackhawks. Dvakrát vyberať v 1. kole draftu 2023 by mali aj Arizona Coyotes, Montreal Canadiens či San Jose Sharks.