Doterajšie MS v Česku: Crosbyho nesmrteľnosť, Slováci aj Česi plakali

6 minút čítania

Samostatné Česko bude organizátorom očakávaných MS v hokeji 2024 tretíkrát. Aj pre slovenských fanúšikov je to priam fantastická správa, veď to budú mať na tribúny doslova za rohom. Je sa na čo tešiť! Slováci i Česi totiž majú svojim priaznivcom čo vracať . V Česku zatiaľ ani jednému z týchto tímov neboli naklonené hviezdy. Zrekapitulujme si doterajšie hokejové MS na českých ľadoch.

Sledujte naše sociálne siete FacebookInstagramTik-Tok

Československo doma vždy oslavovalo

Česká republika bude organizátorom MS v hokeji tretíkrát v histórii, no Praha uvidí už jedenásty hokejový šampionát na svojom ľade. Osem turnajov totiž hostila ešte v ére Československa.

Zaujímavosťou je, že zakaždým bol dôvod na radosť. Československí hokejisti nikdy neodišli z domácich MS bez zisku cenného kovu. Na radosť všetkých ľudí na pražských tribúnach získali tri zlaté, jednu striebornú a štyri bronzové medaily.

Dvakrát pomohla Prahe s organizáciou svetového šampionátu aj Bratislava (1959, 1992) a raz aj Ostrava (1959), a teda tretie najväčšie mesto ČR sa zmocní organizátorských povinností už štvrtýkrát.

Medailové poradie na MS v hokeji v Československu:

  • 1933: 1. USA, 2. Kanada, 3. Československo
  • 1938: 1. Kanada, 2. Veľká Británia, 3. Československo
  • 1947: 1. Československo, 2. Švédsko, 3. Rakúsko
  • 1959: 1. Kanada, 2. Sovietsky zväz, 3. Československo
  • 1972: 1. Československo, 2. Sovietsky zväz, 3. Švédsko
  • 1978: 1. Sovietsky zväz, 2. Československo, 3. Kanada
  • 1985: 1. Československo, 2. Kanada, 3. Sovietsky zväz
  • 1992: 1. Švédsko, 2. Fínsko, 3. Československo

MS 2004: Spomienky na slzy po nájazdoch

Prvý šampionát v samostatnom Česku domácim nevyšiel – vo štvrťfinále ich vyradili pred domácim publikom USA. Zo zlatej medaily sa tešili Kanaďania po triumfe nad Švédmi 5:3.

Hviezdny slovenský káder zažíval veľmi vydarený šampionát. Po zlate z roku 2002 a bronze 2003 chcel tretí rok po sebe ukoristiť medailu a všetko nasvedčovalo tomu, že sa to podarí. Pred play-off Slováci ani raz neprehrali a zdolali dokonca aj neobľúbených Fínov v B-skupine. Skvelú jazdu však zastavila Kanada v semifinále a keď v dueli o bronz proti USA nepadol gól v riadnom hracom čase, o všetkom rozhodli nájazdy.

Žiaľ, Gáborík a Demitra svoje pokusy nepremenili a Američania predviedli štyri dokonalé pokusy. Našim hokejistom a fanúšikom tak ostali len oči pre plač. Kým Miroslav Šatan hodnotil, že „štvrté miesto je najhoršie a spokojní by s ním boli jedine Japonci,“ popol na hlavu si sypal brankár Ján Lašák, ktorý za celý turnaj inkasoval len osem gólov, no nájazdová lotéria mu nevyšla.

„Je to tragédia. Nedostal som na turnaji veľa gólov, prehrali sme na nájazdy. Som smutný, že som tím nepodržal. Mám výčitky, že som mohol spraviť aj viac. Všetky štyri americké nájazdy boli dobre zrealizované. Možno som mal ísť proti súperom trochu agresívnejšie,“
hovoril vtedy pre SME.

MS 2015: Crosbyho veselica, Jágrov nesplnený sen

Česi sa tešili z veľkého rekordu. Na 64 zápasov MS 2015 si našlo cestu celkovo 741 690 divákov, čo je rekord v rámci histórie hokejových šampionátov. A tohto roku môžu Česi prekonať svoj vlastný rekord opäť! Či sa im to podarí, to uvidíme.

V každom prípade, domácim divákom majú čo oplácať. Hviezdny káder v roku 2015, v ktorom si na MS poslednýkrát obliekol reprezentačný dres legendárny Jaromír Jágr, nesiahol na medaily, hoci po nich pri derniére legendy nesmierne túžil. V súboji o bronz však nestačil na Američanov 0:3.

Najlepší český hokejista všetkých čias sa doma neradoval, to však ani naši reprezentanti. Nepostúpili totiž ani medzi najlepšiu osmičku. V B-skupine napriek mohutným hlasivkám fanúšikom na ostravských tribúnach nazbierali len 9 bodov a ostali pred bránami štvrťfinále. Sklamaním boli výkony neviditeľného Tatara a nevyrovnané výkony Slovákov ako na hojdačke. Príjemne však prekvapil šesťbodový Dravecký a Marián Gáborík nastrieľal v skupine štyri góly.

Práve po MS 2015 skončil na lavičke SR ako tréner úspešný Vladimír Vůjtek. „Možno sme doplatili na to, že sme v úvode nemali náročnejších súperov, ako to bolo na predchádzajúcich MS. Mali sme aj trochu smoly a ostatný súboj (prehra 4:5pp s USA) to len potvrdil. Chcel som v Ostrave uspieť a dostať sa s tímom do štvrťfinále,“ netajil vtedy sklamanie podľa SZĽH.

Veľké finále gigantov Kanada vs. Rusko sa divákom už páčiť muselo. Ponúklo šláger megahviezd NHL a o zlato si to rozdali Malkin či Ovečkin proti menám ako Giroux, Hall, MacKinnon a najmä Crosby. A práve kapitán Pittsburghu v Prahe oslavoval zápis do Tripple Gold Clubu. Javorové listy vyhrali „tenisovo“ 6:1, kanadský hviezdny kolotoč sa skrátka nedal zastaviť a práve do ČR priniesla Kanada svoj najlepší tím za veľmi dlhý čas. Praha môže byť hrdá na to, že jedno z najväčších hokejových mien sa práve na jej ľade zapísalo medzi nesmrteľných.

Ostatné dve MS v Česku tak majú niekoľkých spoločných menovateľov:

  • V oboch prípadoch triumfovala Kanada (teraz obhajuje titul)
  • Zakaždým skončili USA na bronzovej priečke
  • Jeden z dvojice Česko/Slovensko získal neobľúbené „zemiaky“

Čo prinesú MS 2024 v Prahe a Ostrave? Isté je len jedno – máme sa na čo tešiť!