Blbý vtip? Bratia Česi zúrivo diskutujú nad logom pre MS 2024

3 minúty čítania
Autor: Pavel Pubal

„Mistrovství světa žáků do 12 let? Jinak je to blbý vtip!“ Aj takéto názory padajú na logo pre Majstrovstvá sveta 2024 v Prahe a Ostrave, ktoré Český zväz ľadového hokeja zverejnil. Názory sú predovšetkým negatívne, pretože vyzerá príliš detsky. Ale pochopiteľne sa objavia aj pozitívne názory, že v jednoduchosti je krása.

Sledujte naše sociálne siete Facebook Instagram Tik-Tok

Jednoducho 100 ľudí, 100 chutí. Preto sme sa rozhodli využiť naše české sociálne siete a zistili sme, aký je vlastne názor hokejových fanúšikov.

V novodobej histórii sa majstrovstvá sveta v ľadovom hokeji uskutočnia v Českej republike už po tretíkrát. Hostiteľské mesta boli zatiaľ vždy rovnaké (Praha – Ostrava), ale logá samozrejme rozdielne. Prvýkrát to bolo v roku 2004, vtedy vyhrala Kanada, ktorá vo finále zdolala Švédsko. Slováci v boji o bronz proti USA napokon skončili na 4. mieste (0:1 po samostatných nájazdoch).

Zdroj: hokej.cz/foto: Jan Beneš, Český hokej

V roku 2015 u našich susedov opäť dominovala Kanada. Na štvrtom mieste tentokrát skončili domáci Česi a aj v tomto prípade bronz brali Američania po výsledku (3:0). Legenda českého hokeja, Jaromír Jágr, bola označená za najužitočnejšieho hráča turnaja.

Česi v tom majú jasno

Dosť bolo ale spomienok na české majstrovstvá. Hlasovanie na sociálnej sieti o to, ktoré z troch zmieňovaných majstrovstiev sveta sa českým fanúšikom najviac páči, prinieslo predpokladané výsledky. Zapojilo sa niekoľko stoviek ľudí a celkom 76 percent hlasujúcich jednoznačne zvolilo logo z roku 2015, v ktorom dominoval český lev. Zvyšné percenta si rozdelili logá z MS 2004 (11%) a smejúci sa puk pre budúcoročné MS (13%).

Pri vývoji dnešných technológii a grafických možnosti, je paradoxom, že drvivej väčšine hokejových fanúšikov sa viac páči osem rokov staré logo. To, či mohlo byť logo lepšie alebo horšie, už necháme na posúdenie každého z vás.

Aká bola odozva na sociálnych sieťach?

„Hrůza, hnus, odpornost, kdo jim za to zaplatil?“, ale zároveň aj „bomba, v jednoduchosti je krása“ alebo „mohlo být lepší, ale i horší.“ Ako to už býva, každý ma na vec svoj názor. Možno si pamätáte aj na kontroverzné oznámenie, kedy na dresoch českého národného tímu, zväz nahradil štátny znak podobizňou leva.

Na Slovensku sme mohli zaznamenať podobný trend, kde SZĽH vytvoril nové logo slovenského hokeja, ktoré v sebe zachováva prvky štátneho symbolu, aby bolo všetkým hneď jasné, o dresy ktorej krajiny ide, pričom bude rovnako hneď jasné, že nejde o štátny znak Slovenskej republiky, ale o logo slovenského hokeja. Po politickom nátlaku sa od použitia tohto loga na vrcholnom šampionáte upustilo a Slováci dodnes nastupujú v klasických dresoch.

Zdroj: strategie.hnonline.sk/foto: SZĽH

Pred šampionátom v Prahe a Ostrave máte ale možnosť vyraziť na MS do Lotyšska (Riga) a Fínska (Tampere). Naši hokejisti odohrajú skupinovú fázu v krásnej Rige (👉 Rigu prezývajú „Paríž Pobaltia“ – láka nielen hokejom). Krásne mesto, priateľskí ľudia, výborná atmosféra a túžba po medaile. Kto by pri tom nechcel byť?

AUTOBUSOVÉ ZÁJAZDY
11. – 13. máj: Slovensko – Česko od 190 €
17. – 20. máj: Slovensko – Švajčiarsko, Slovensko – Kazachstan od 290 €

  • nástupné miesta: Bratislava, Trnava, Trenčín, Žilina alebo Košice, Prešov

LETECKÉ ZÁJAZDY
12. – 13. máj: Slovensko – Česko, Slovensko – Lotyšsko od 850 € (CHARTER)
18. – 22. máj: Slovensko – Švajčiarsko, Slovensko – Kazachstan, Slovensko – Slovinsko od 950 €

  • letecký charter: Bratislava – Riga a späť, trojzápas: Viedeň – Riga a späť