Bitkár v koži sympaťáka. Slovenský velikán oslavuje

Článok preberáme so súhlasom portálu www.presilovka.sk. Pôvodný článok nájdete TU.

Prinavrátil Bruins Stanley Cup

Svet veľkého hokeja poznával v New Yorku a svoje kvality dokazoval už v drese Ottawy Senators. No najžiarivejšiu a najúspešnejšiu časť kariéry prežil ako „medveď“. Po podpise zmluvy s Bostonom a jednom letnom tréningovom kempe bol Chára vymenovaný za nového kapitána Bruins. Z mohutného obrancu vyrástol líder a základný pilier celej defenzívy. V najbližších šiestich rokoch neklesol jeho priemerný čas na ľade pod 25 minút. Rovnako ako výdrž, aj jeho produktivita bola na najvyššej úrovni. Trikrát prekonal hranicu 50 bodov a šesťkrát 40 bodov. Osobné maximum si vytvoril aj v počte strelených gólov. Iba jeden presný zásah ho v sezóne 2008/2009 delil od okrúhlej dvadsiatky.

Vrchol formy sa pretavil aj do výkonu mužstva. Spolu s Bostonom získal ocenenie pre najlepší tím základnej časti a dvakrát trofej pre víťazný tím Východnej konferencie. O najcennejší pohár sa úspešne pobil so spoluhráčmi v roku 2011. Po napínavej finálovej sérii s Vancouverom sa Chára stal prvým slovenským a druhým európskym kapitánom, ktorý získal Stanley Cup. Do Bostonu ho priviezol naspäť po takmer 40 rokoch.

Ocenený za špičkovú obranu, ale aj líderstvo

Okrem niekoľkých významných kolektívnych trofejí bol ocenený aj individuálne. V roku 2009 získal Norris Trophy pre najlepšieho obrancu ligy. O dva roky neskôr si do zbierky zaradil aj Mark Messier Leadership Award, cenu pre hráča s najlepšími vodcovskými schopnosťami. V drese Ottawy sa stal najvyťažovanejším hráčom v lige s časom 27 minút a 56 sekúnd. V ceste za prvým Stanley Cupom vzorne zbieral plusové body, čím ovládol túto štatistiku nielen v základnej časti, ale i v play-off.

Celkovo úspešne odohral viac ako 1400 zápasov, v ktorých získal 627 bodov a už iba päť presných zásahov delí Cháru od hranice 200 gólov. Nezaostal ani v defenzívnej činnosti. Počas svojej kariéry rozdal 2150 hitov, zablokoval 1419 striel a vďaka niekoľkým desiatkam bitiek si pripísal 1837 trestných minút. Vzorne strážil bránkovisko aj v početných nevýhodách. Počas oslabení bol na ľade celkom 5092 minút. V prepočte na zápasy je to jedna sezóna základnej časti, plus dve stretnutia. Popritom všetkom stihol občas zaskočiť aj za brankára.

Chára sa vďaka výkonom a statusu elitného hráča prezentoval v Zápasoch hviezd, do ktorých ho päťkrát nominovali. Pre fanúšikov sa stal pamätný najmä víkend hviezd 2012. V súťaži zručností stanovil slovenský obranca nový, doteraz neprekonaný, rekord o najtvrdšiu strelu. Chára si taktiež ako jeden z kapitánov výberu volil hráčov do tímu. V jeho mužstve boli ďalší nominovaní Slováci, napríklad Marián Hossa a Marián Gáborík, ale aj spoluhráči z Bostonu.

Strieborný kapitán a olympijský vlajkonosič

Keď v rovnakom čase nehral play-off, Chára neváhal reprezentovať Slovensko. Zúčastnil sa siedmich majstrovstiev sveta, na ktorých odohral 55 zápasov so ziskom 14 bodov. Dvakrát sa dostal do výberu hviezd MS a raz ho vyhlásili za najlepšieho obrancu. A hoci nebol pri výhre jediného zlata, tešil sa „aspoň“ z dvoch strieborných medailí. Slovensko doviedol k tej druhej ako kapitán.

Trikrát cestoval s hokejovým tímom na zimnú olympiádu. Dvakrát ako kapitán a raz aj ako vlajkonosič slovenskej výpravy. V 17 zápasoch si pripísal 6 bodov.

Nechýbal ani na turnajoch Svetového pohára. V roku 2004 v drese Slovenska a tiež na tom poslednom v tíme zvyšných krajín Európy. Zmiešané mužstvo nebolo o nič slabšie, práve naopak. Prebojovalo sa až do finále, kde napokon v dvojzápase podľahlo dominantnej Kanade. Chára dodal tímu nádej, keď poslal „Európu“ do vedenia.

Ponuku hokejových zájazdov nájdete TU.