Arbitráže v NHL: Kameň úrazu, ktorý naštrbuje vzťah medzi hráčom a klubom

4 minúty čítania

Keď v NHL nastane situácia, že sa klub s obmedzeným voľným hráčom nedokáže dohodnúť na podmienkach novej zmluvy, požiadajú o arbitrážne konanie, kde o kontrakte rozhoduje nezávislá tretia strana. Tieto jednania sú často natoľko drsné, že hokejistov doženú doslova až k slzám.

Sledujte naše sociálne siete FacebookInstagram Tik-Tok

V skratke: Čo je to vlastne arbitráž v NHL?

O arbitráž môže požiadať klub alebo aj samotný hráč. „Tím dá hráčovi kvalifikačnú ponuku pred ukončením jeho súčasného kontraktu. Požiada sa o arbitráž a keď sa medzitým nedokážu dohodnúť na podmienkach zmluvy, predstúpia pred súd. Obe strany dostanú dva dni pred pojednávaním dokumenty s uvedenými argumentmi a požadovanou výškou platu. Následne, počas pojednávania, obe strany prezentujú svoje dôkazy a rozhodca následne vydá rozhodnutie o zmluve,“ vysvetľuje pre The Athletic asistent generálneho manažéra Caroliny Hurricanes, Eric Tulsky.

Zjednodušene povedané. Tím sa snaží prostredníctvom štatistík či povahových čŕt hráča obhájiť nižšiu finančnú ponuku. Hokejista sa naopak bráni a poukazuje na svoju výkonnosť či porovnanie s inými hráčmi. Kluby pritom často pred súdom v súvislosti s hráčom vyťahujú to, čo sa deje za dverami kabíny. A rozhodne nejde o nič pozitívne.

Zdroj: si.com – Tommy Salo(vpravo)

Brankár NY Islanders sa na arbitráži rozplakal

Neslávny prípad sa udial v auguste 1997. Pred arbitráž sa postavil švédsky brankár Tommy Salo. Generálny manažér New Yorku Islanders Mike Milbury ponúkol brankárskej jednotke 750 000 amerických dolárov.

Salo po solídne odchytanom ročníku požadoval 1,1 miliónov USD. Milbury okrem iného pred arbitrážou argumentoval, že Salo patrí medzi kondične najhoršie pripravených hráčov, o čom svedčí 18 zápasov, v ktorých inkasoval v posledných šiestich minútach hry.

Rovnako sa nechal počuť, že budúcu sezónu nebude nastupovať tak často, pretože kvôli znepokojivým výkonom brankára musel podpísať aj Wadea Flahertyho. Šancu mali dostať aj Eric Fichaud a Roberto Luongo a predikoval, že Salo bude preradený do IHL, pretože olympijský víťaz nie je brankárom NHL kalibru.

Keď to Tommy Salo počul, rozplakal sa a poprosil o pauzu na navštívenie toalety. „Sme veľmi sklamaní, ale sme radi, že je to za nami. Pokúsime sa spolupracovať na náprave spôsobenej škody,“ uviedol po arbitráži pre médiá Salov agent.

Zdroj: si.com – Mike Johnson #12 v strede

Najhorší útočník v NHL a myš hrajúca so slonmi

Bývalý hokejista Mike Johnson rokoval o novej zmluve s Phoenixom Coyotes (súčasná Arizona Coyotes). Pre TSN neskôr uviedol, že kópiu briefu z arbitrážneho súdu má stále doma a ide o zábavné čítanie. Prezradil, že vedenie klubu o ňom na súde hovorilo ako o „najhoršom útočníkovi v NHL.“ So 63 kanadskými bodmi bol pritom najproduktívnejším hráčom tímu pred hviezdnym Shaneom Doanom a Slovákom Ladislavom Nagyom.

Kým Tommy Salo plakal, obhajoba Vancouveru Canucks z roku 2002 z úst právnika rozosmiala útočníka Brendana Morrisona. Právnik prirovnal Morrisona k myši, zatiaľ čo jeho spoluhráči z útoku, hviezdni Todd Bertuzzi a Markus Näslund mali byť sloni. Keď to dôrazný kanadský útočník počul, hurónsky sa rozosmial. „Myšiak“ z Vancouveru si vďaka arbitráži polepšil zo 770 000 USD na 4,6 miliónov dolárov.

V roku 2014 predstúpil pred arbitráž aj P.K. Subban s Montrealom Canadiens. Po dvoch rokoch bol hokejista vymenený do Nashvillu Predators. Zámorské médiá bez uvedenia detailov informovali, že vzťah hráča s kanadským celkom sa od arbitráže výrazne zhoršil, čo viedlo až k samotnému prestupu hviezdneho hokejistu.

 

Počet arbitráží v NHL klesá

Arbitrážne konania v NHL sú sporadické. Ich počet v zámorskej profilige dlhodobo klesá a niet sa čo čudovať. Tím sa snaží presvedčiť arbitrážny súd o tom, že hráč nestojí za peniaze, ktoré požaduje a snaží sa tak urobiť argumentmi rôzneho druhu. Hráč si to celé vypočuje a následne má s týmto klubom podpísať kontrakt.

Nejde pritom „len“ o rozmer pošramoteného vzťahu medzi klubom a hráčom. Arbitrážne konania sú naplánované na letné termíny. Namiesto dovolenky a času s rodinami musia predstavitelia tímu a samotný hokejista cestovať do Toronta a hradiť všetky výdavky spojené so súdnym konaním.

„Je to veľmi citlivá záležitosť pre obe strany. Nikto nikdy z arbitráže neodíde nadšený. Niekto je sklamaný, niekto menej spokojný, niekedy sú sklamané dokonca obe strany. Nikdy však nie sú obe strany nadšené,“
tvrdil na margo arbitráží skaut Detroitu Red Wings Jiří Fischer pre idnes.cz.

Zdroj: idnes.cz/foto: Karel Knap – Jiří Fischer

Niekoľko základných pravidiel arbitráže v NHL:

– k arbitráži môžu pristúpiť len obmedzení voľní hráči

– po podaní žiadosti o arbitráž sa v priebehu dvoch týždňov určí dátum vypočutia oboch strán

– hráč s klubom môžu naďalej rokovať o podmienkach novej zmluvy

– hráč aj tím prezentujú platové návrhy pre nasledujúcu sezónu. Sumu pred súdom obhajujú

– ako dôkazy sú prijímané hráčske štatistiky, história zranení, dĺžka pôsobenia v klube, vodcovské kvality a dopad na výsledky tímu

– verdikt o plate hráča súd vynáša najneskôr 48 hodín od pojednávania

– ak tím odmietne rozhodnutie nezávislého arbitra (v prípade, že o arbitráž požiadal hráč), hráč sa stane neobmedzeným voľným hráčom

– plat hráča nemôže byť nikdy nižší ako 85 % príjmu z predchádzajúcej sezóny

– hokejista môže žiadať akúkoľvek výšku platu