Ako funguje tzv. waiver list, resp. listina nechránených hráčov

3 minúty čítania
Autor: Dávid Lech

Vedenie New Yorku Islanders zapísalo 29. septembra 2022 slovenského útočníka Richarda Pánika na tzv. waiver list. Ako vlastne celý proces funguje, si podrobnejšie rozoberieme v našom článku.

Waiver list: Základné informácie

Čo presne si má fanúšik hokeja predstaviť pod pojmom waiver list?

Ide o listinu nechránených hráčov. Že to ani po voľnom preklade stále nie je dostatočne jasné? Chápeme. Problematika celého procesu je výrazne komplexnejšia a komplikovanejšia.

Ak tím NHL umiestni na waiver listinu svojho hráča, zvyšné kluby majú presne 24 hodín možnosť samotného hokejistu získať bez akejkoľvek kompenzácie. Jedinou povinnosťou je prevziať na seba platný kontrakt.

Po uplynutí 24-hodinovej lehoty (zvyčajne) nasleduje presun hokejistu z NHL do nižšej súťaže, do AHL.

Podmienky zapísania hráča na waiver listinu

O tom kedy môže alebo nemôže byť hráč umiestnený na waiver list rozhoduje viacero faktorov: vek, v ktorom podpísal prvú zmluvu v NHL, počet odohraných zápasov po podpise kontraktu a počet rokov strávených v NHL. Taktiež sa rozlišuje medzi korčuliarmi a brankármi.

Čím skôr hokejista podpíše prvý kontrakt v NHL, tým dlhšie sa naň nevzťahuje pravidlo o nutnosti zapísania na waiver listinu. V rámci organizácie tak môže pendlovať medzi prvým tímom v NHL a farmou v AHL prakticky nepretržite bez toho, aby si ho mohol z waiver listiny ukoristiť iný celok. Imunita pred zapisovaním na waiver listinu končí v závislosti od počtu rokov od podpisu prvej zmluvy v NHL alebo počtu odohraných zápasov v NHL.

Vek hráča Brankári Korčuliari
Počet rokov od podpisu prvej zmluvy v NHL Počet odohraných zápasov Počet rokov od podpisu prvej zmluvy v NHL Počet odohraných zápasov
18 6 80 5 160
19 5 80 4 160
20 4 80 3 160
21 4 60 3 80
22 4 60 3 70
23 3 60 3 60
24 2 60 2 60
25 a viac 1 1

Ako dlho sa bude vyhýbať waiver listine Juraj Slafkovský?

Pre lepšiu predstavu si v tejto tabuľke vizualizujme situáciu Juraja Slafkovského. S Montrealom Canadiens podpísal kontrakt ako 18-ročný. Kanadský celok tak môže draftovú jednotku posielať do AHL z prvého tímu a naspäť bez nutnosti zapísania na waiver list (kde by hrozilo, že si Slováka stiahne do tímu iný klub NHL) najbližších 5 rokov alebo do doby, keď Juraj odohrá v NHL 160 zápasov.

V kolektívnej zmluve platnej pre celú NHL je však v rámci waiver listiny zakotvené ešte jedno pravidlo – ak 18 alebo 19-ročný hokejista odohrá v sezóne aspoň 11 zápasov, oslobodenie od waiver listiny sa zúži na 4 roky. Toto pravidlo platí pre brankárov aj korčuliarov.

Ďalšie zaujímavosti o listine nechránených hráčov

– obdobie waiver listu začína 12 dní pred začiatkom sezóny a končí 1 deň po ukončení tímovej sezóny
– existuje viacero typov waiver listiny. Najčastejšie sú 2:
a) „regular waivers“ –po uplynutí 24-hodinovej lehoty je klubu umožnený prechod hráča z NHL do AHL
b) „unconditional waivers“ – po uplynutí 24-hodinovej lehoty je kontrakt hokejistu predčasne ukončený

– ak o hráča na waiver listine prejaví záujem viacero klubov:
a) do 1. novembra má prednosť klub, ktorý v predchádzajúcej sezóne obsadil v tabuľke horšie umiestnenie
b) od 1. novembra má prednosť tím, ktorý má horšie tabuľkové postavenie v rámci aktuálnej sezóny
–  ak chce klub NHL angažovať hráča, ktorý odštartoval sezónu v inej lige, pred jeho pridaním na súpisku musí byť zapísaný na listinu voľných hráčov (takto napr. v sezóne 2021/22 prišlo Toronto Maple Leafs o brankára Harriho Säteriho. Fínskeho brankára si po zapísaní na waiver listinu „stiahla“ Arizona Coyotes)

Hoci sú pravidlá waiver listiny pomerne komplikované, sú veľmi potrebné. Vďaka nim si kluby NHL nemôžu v tíme umelo udržiavať viacero kvalitných či talentovaných hráčov, čo prispieva k vyrovnanosti a konkurencieschopnosti ligy.