Aké sú šance Slovákov na MS do 18 rokov? + PROGRAM

5 minút čítania
Autor: Viktor Háber

Ešte predtým, než vypukne hokejový ošiaľ na majstrovstvách sveta medzi dospelými, povedia si svoje aj mladí hráči. MS hráčov do 18 rokov sú tu a Slovensko na nich ako navrátilec nebude chýbať. Aká bola príprava mladíkov spod Tatier, kto sú najväčšie hviezdy tímu a čo sa pred samotným turnajom očakáva? A čo treba vedieť o dejisku a našich súperoch? Na to všetko sme sa v HokejTour pred vypuknutím MS „osemnástok“ pozreli.

Sledujte naše sociálne siete FacebookInstagramTik-Tok

Príprava mladých Slovákov a výsledky

Vlani Slováci potešili hokejovú verejnosť, keď sa v Piešťanoch stali víťazmi nižšej divízie a vrátili sa tak medzi svetovú juniorskú elitu. V aktuálnom roku tomu musela prispôsobiť aj prípravu a okrem domácich klubov nastúpiť aj na zápasy proti silným medzinárodným vyzývateľom. Hneď prvý tohtoročný duel proti Švajčiarsku priniesol najlepší výkon našich a presvedčivý triumf 6:3.

Proti outsiderovi z Japonska následne zažiaril František Dej, ktorý pri výhre 3:0 strelil rovno dva slovenské góly. Útočník Juraj Pekarčík si však povedal, že svojho tímového kolegu musí prekonať a do siete Nemcov sa trafil rovno trikrát. Žiaľ, stretnutie sme prehrali 3:4 po predĺžení. V jedinom aprílovom prípravnom zápase zase prišla prehra rozdielom triedy proti Fínom 3:8. Pozitívom boli traja rôzni strelci gólov – vo forme hrajúci Císar, Štrbák aj Dvorský.

Najväčšie hviezdy

Lídrom tímu bude najmladší strelec gólu v histórii najvyššej slovenskej súťaže – Dalibor Dvorský. Hráč s výbornou strelou preukázal v tomto ročníku v druhej najvyššej švédskej súťaži aj veľký talent na tvorbu hry a výrazne sa zlepšil. V drese AIK sa chváli štatistikou 6+8, pričom do zostavy prvého tímu sa dopracoval systematicky.

👉 prečítajte si: Slováci pred draftom 2023 – Marec: Mladíci striedali výborné výkony so slabšími

Hlavným pilierom obrany by mal byť Maxim Štrbák. V Sioux Falls Stampede v USHL si počas sezóny zvykal na nové prostredie a v zámorí bude pokračovať v Michigan State University. V januári sme o ňom písali, že zbieral 0,5 bodu na zápas, po 46 odohraných dueloch celkovo nazbieral 18 bodov (5+13) a perspektívny zadák tak stále má na čom pracovať v rámci konzistentných výkonov. V reprezentácii však už má čo to odžité – dve juniorské MS a pomoc k návratu medzi elitu. Tým sa môže pochváliť spolu s Dvorským.

V útoku sa určite oplatí sledovať aj Petra Císara. Ten si v USHL oblieka dres celku Madison Capitols a po 44 zápasoch má bilanciu 6+9.  Na MS do 18 rokov bude mať premiéru, päť zápasov v slovenskom drese mu však stačilo na dva góly a vyzerá to na dobré zapadnutie do tímu trénera Tibora Tartaľa.

Očakávania a súperi

Slovenskí juniori sa ocitli v náročnej A-skupine. Spoločnosť im budú robiť rovesníci zo Švédska, ktorí sú aktuálnymi majstrami sveta či večný rival z Česka, ktorý to vlani dotiahol na štvrté miesto. Tradične veľkým favoritom bude Kanada a štvrtým súperom bielo-modrých budú Nemci, s ktorými by sa mali pobiť o štvrťfinálovú účasť.

Spomínali sme prehru proti Nemecku po predĺžení. Bude to azda jediný zápas, v ktorom budú Slováci mierny favorit a pokiaľ sa poučia z chýb vo vzájomnom dueli, mali by namiesto vypadnutia sláviť štvrťfinálovú miestenku. Ak postúpia zo 4. miesta, čaká ich víťaz skupiny B, čo bude zrejme Fínsko/USA, teda obhajca bronzu/striebra. Platí teda, že Slovensko nebude pod tlakom veľkých očakávaní a môže len prekvapiť.

Zdroj: iihf.com

Posledné otázky pred MS juniorov

  • otázne je, či na ľad nastúpi aj ďalšia z potenciálnych hviezd – obranca Jakub Chromiak, ktorý vynechal posledný prípravný duel proti Fínom pre zranenie. Stihne sa vyliečiť včas?
  • udrží sa v bránke po celý čas Samuel Urban z tímu Sioux City Musketeers alebo dostane šancu aj niekto iný z dvojice brankárov, ktorí hrali dosiaľ len na Slovensku?
  • Ako zvládne dosiaľ najväčší kariérny tlak obranca Adam Beluško, ktorý je len jedným z dvoch hráčov s ročníkom narodenia 2006? Košický zadák bude mať na svetovom šampionáte premiéru a budeme mu veľmi držať palce, nech to zvládne!

Odpovede na tieto otázky dá až samotný šampionát, ktorý môže potenciálne vystreliť niektorých hráčov okamžite aj do A-tímu a dostať ich do očí skautov z NHL. Slovensko by tak mohlo mať druhý hviezdny draft po sebe.

Dejisko MS do 18 rokov

Tohto roku sa šampionát mladých hokejistov uskutoční vo Švajčiarsku. Základňou našich je menej známe mesto Porrentruy na hraniciach s Francúzskom. Najbližšie veľké mesto k nemu je Bazilej (52 km), teda druhé dejisko MS. Samotný Porrentruy je celkom bizarným malým mestom, má len niečo vyše 6 500 obyvateľov, no štadión Reiffeisen arena (postavený v roku 1973) má kapacitu 4 500 divákov s 1 500 miestami na sedenie a zápasy tu hráva celok HC Ajoie. Aj toto dokazuje, že Švajčiari sú inde.

Program Slovákov a formát súťaže

MS do 18 rokov sa uskutočnia od 20. do 30. apríla. Z pätice družstiev postúpi najlepšia štvorka do štvrťfinále, najhorší tím bude bojovať o záchranu v elitnej kategórii MS.

Slovensko 18 – Česko 18 20.4.
Slovensko 18 – Švédsko 18 21.4.
Slovensko 18 – Kanada 18 23.4.
Slovensko 18 – Nemecko 18 24.4.

Štvrťfinále i boje o udržanie odštartujú 27.4. Vo štvrťfinále sa hrá systémom 1A-4B, 2A-3B, 3A-2B, 4A-1B. V rámci zápasov o zotrvanie sa medzi elitou udrží ten tím, ktorý vyhrá dve vzájomné stretnutia.

VSTUPENKY a ZÁJAZDY na MS 2023 v RIGE