5 „aha“ momentov, ktoré zažijete, keď navštívite NHL naživo

5 minút čítania

National Hockey League je najlepšou hokejovou ligou sveta. Toto tvrdenie počuli fanúšikovia najrýchlejšej hry už nespočetnekrát. No čo to znamená reálne v praxi?

Sledujte naše sociálne siete FacebookInstagramTik-Tok

Pripravili sme si pre vás 5 „aha“ momentov, ktoré si hokejoví priaznivci uvedomia až vo chvíli, keď zavítajú na zápas zámorskej profiligy osobne.

Rýchlosť a kvalita hry

O najlepšej hokejovej lige sveta sa hovorí aj ako o najrýchlejšej športovej lige planéty. Keď navštívime zápas NHL, zistíme, že ide o pravdivé tvrdenie. Celú situáciu ohľadom rýchlosti a kvality hry možno prirovnať k pretekom Formuly 1. Všetci vieme, že jazdia vo vysokej rýchlosti, no až keď skutočný monopost F1 prefrčí okolo našej tribúny závratnou rýchlosťou presahujúcou 300 kilometrov za hodinu, stretneme sa s realitou, ktorú nám televízna obrazovka nedokáže ponúknuť.

To isté platí aj pri hokeji. Hráči predvádzajú dych berúce akcie v obrovskej rýchlosti, kvalita súperov je mimoriadne vysoká, bojuje sa o každý kúsok ľadu a aj tí najlepší hráči sveta robia pod tlakom chyby. Na rozhodovanie, čo urobiť s pukom majú hráči minimum času.

Aj to je jeden z dôvodov, prečo je NHL široko-ďaleko najlepšou hokejovou ligou sveta a prečo majú niektorí hokejisti z Európy – často hrajúci na širších či dlhších klziskách (väčšia hracia plocha = viac priestoru a času a o niečo pomalšia hra) – problémy s prechodom z európskych súťaží, kde dominujú, do zámorskej profiligy. Svoje by o tom vedeli hovoriť napríklad Vadim Šipačov či Linus Omark.

Atmosféra na štadióne

Okrem samotnej kvality hokeja je citeľný rozdiel aj na tribúnach. Kým v Európe sme zvyknutí na oficiálne fankluby, bubnovanie a chorály, v NHL sú fanúšikovia o niečo konzervatívnejší. Je fér priznať, že v mnohých európskych hokejových baštách je priaznivcov na tribúnach viac počuť – a hlavne dokážu neúnavne povzbudzovať počas celého zápasu.

V decembri 2023 sme navštívili montrealské Bell Centre. Foto: Hokejtour

Nenechajte sa však zmiasť, zápasy NHL majú svoje čaro a desaťtisíce fanúšikov v arénach po Severnej Amerike dokáže vytvoriť búrlivú atmosféru. Nie je však zriedkavé, keď sa štadióny – vzhľadom k počtu fanúšikov – na istý moment ponoria do úsporného módu.

S dôležitosťou zápasov však rastie aj atmosféra na zápasoch a v play-off to už častokrát býva iná káva. Dôvodom občasných „medzier“ v povzbudzovaní je s veľkou pravdepodobnosťou fakt, že sezóna NHL je dlhá a hokejoví priaznivci sú občas hokejom jednoducho presýtení. Európsky fanúšik sa však na zápase rozhodne nudiť nebude.

Sprievodné aktivity

Náš zákazník, náš pán. Týmto heslom sa riadia všetky popredné severoamerické športy a výnimkou nie je ani hokej. Skalní jednotlivých tímov sú dôležitým článkom klubu a tak k nim pristupujú aj jednotlivé celky.

Stretnutie najmenších s maskotom Floridy Panthers, Stanley C. Panther-om. Foto: Hokejtour

Servis pre fanúšikov na štadiónoch je na veľmi vysokej úrovni. Nejde však len o bufety a stánky s jedlom, ale aj sprievodné aktivity rôzneho druhu. Súťaže pred arénou či v jej útrobách, rôzne promo stánky sponzorov a partnerov s aktivitami pre fanúšikov. V NHL je o šou solídne postarané. Pri návšteve Severnej Ameriky rozhodne odporúčame neobísť ani basketbalovú NBA či futbalovú NFL.

Fundovanosť divákov

V hokejových mestách priaznivci hokeju skutočne rozumejú. S tisíckami fanúšikov môžete viesť fundovanú debatu. Pravidelní návštevníci arén NHL majú skvelý prehľad nielen o domovskom tíme, ale aj o najväčších rivaloch či ostatných súperoch. Je vysoko pravdepodobné, že na kohokoľvek sa v aréne, pred štadiónom či v miestnom pube obrátite, zažijete jednu z najlepších hokejových debát svojho života.

O kanadských fanúšikoch a tímoch je známa ich láska k hokeju. Ak by sme mali vybrať jeden menej čakaný tím, tak vyberáme Minnesotu. Oddaní podporovatelia Wild sú skutočnými fanatikmi, ktorí o hokeji dokážu debatovať bez prestávky každý jeden deň.

Hokej je spoločenská udalosť

Deti obdivujúce svojich hokejových hrdinov; ich rodičia na spoločnom ‚rande‘; jednotlivci zamilovaní do najkrajšieho športu na svete menom hokej; zarytí fanúšikovia, ktorí dedia permanentku na to isté miesto z generácie na generáciu ale aj biznis partneri, ktorí na konci zápasu vo VIP lóži podpíšu miliónové kontrakty a spolupráce.

Zápasy NHL sú spoločenskou udalosťou, v ktorej sa až tak na klubovú príslušnosť nepozerá. Priaznivci majú radi hokej a v ich meste sa hrá najlepšia hokejová súťaž na svete, ktorú si užívajú plnými dúškami. Aj preto možno vidieť fanúšikov „znepriatelených“ táborov sedieť vedľa seba či dokonca vášnivo diskutovať o hokeji.

Ten je predovšetkým zábavou, zážitkom a príležitosťou na spoločné stretnutie rôznych generácií, ktoré sa často začína už ráno v deň zápasu. Plné hokejové puby, bary, reštaurácie a ďalšie podniky v okolí arén so skvelou atmosférou či ulice zaplnené klubovými dresmi a farbami sú toho dôkazom.

🇨🇦 POĎTE S NAMI NA NHL 🇺🇸