Winter Classic: Najlepšie zápasy v Európe pod otvoreným nebom

5 minút čítania
Autor: Viktor Háber

Hokej pod otvoreným nebom, na štadióne násobne viac fanúšikov a nevyspytateľné počasie, ktoré dodáva čaro jedinečnému zápasu. Presne také sú duely známe ako Winter Classic. Od roku 2008, kedy sa v NHL začalo s tradíciou transformácie futbalových či basebalových štadiónov na dočasný príbytok pre hokejistov, sa stal netradičný novoročný zápas tradíciou. A nielen za „veľkou mlákou“.

Sledujte naše sociálne siete Facebook Instagram.

Winter Classic mimo USA/Kanady a ešte k tomu na Slovensku? Tento trend postupne prekĺzava aj do Európy a môžeme byť za to len radi. Európa vie tiež organizovať hokejové zápasy pod otvoreným nebom a dokázala to už aj v minulosti. Pozrime sa na konkrétnych päť zaujímavých a neopakovateľných „zimných klasík“ na našom kontinente.

  1. Banská Bystrica – Zvolen

Pre hokejistov Zvolena nebude tento rok na Winter Classic premiérovým. Ak ste náhodou zabudli, písal sa 3. február 2019, kedy sa banskobystrický Štadión SNP dočasne zmenil na hokejový. Najväčšie regionálne derby na Slovensku medzi Banskou Bystricou a Zvolenom prilákalo 7 500 divákov, oba fanúšikovské tábory boli zastúpené naozaj početne a atmosféra bola fantastická. Aj napriek ťažkým podmienkam (📽️VIDEO), keďže silno pršalo a na tribúnach ste videli len ľudí v dáždnikoch a pršiplášťoch.

Hokejisti ich mať nemohli a často na ľade padali či špliechali na seba vodu keď brzdili. Zvolen vyhrával tesne pred koncom 3:2, domáci stiahli brankára a hoci hráči HKM vyhodili puk, ten ostal zopár centimetrov pred bránkou stáť „zaseknutý“ nehybne. Pre kaluž vody, ktorá sa tam nazbierala. Nezabudnuteľné zábavné zážitky, ktoré môže priniesť len takýto duel.

  1. Düsseldorf – Kolín

V Nemecku sa prvý hokejový zápas na futbalovom štadióne uskutočnil už v roku 2010, kedy Nemci v rámci MS 2010 zdolali USA 2:1 vo vypredanej Veltins-Arene (patriacej Schalke 04) – 77 803 divákov. O Winter Classic však hovoriť nemôžeme, veď to bolo na jar.

Tým najnavštevovanejším zápasom série Winter Classic na „starom kontinente“ sa ale tiež môžu pýšiť Nemci. Až 51 125 ľudí sledovalo o päť rokov neskôr v Düsseldorfe zápas 2015 DEL Winter Game. Halu Esprit-Arena prerobili za 21 dní a 180 000 litrov vody sa premenilo na ľadovú plochu aj vďaka 90 km chladiacich hadíc. Domáci Düsseldorfer EG zdolal svojho vyzývateľa Kölner Haie v dráme 3:2. Pre divákov bola len škoda, že strechu štadióna pre poveternostné podmienky museli zatiahnuť.

Zdroj: faz.net – Winter Classic v Düsseldorfe
  1. Schwenninger – Mannheim

Rok 2017 a opäť Nemecko. Tentoraz síce „len“ 25 022, no konečne pod otvoreným nebom a na prerobenom štadióne ďalšieho bundesligového klubu TSG Hoffenheim. Rhein-Neckar-Arena sa zmenila na nepoznanie a už prostredie a výstavba okolo klziska boli jedinečné.

Pod heslom „starý dobrý hokej“ tu vybudovali ľadovú plochu vsadenú do jazernej krajiny s drevenými člnmi na mólach a retro reklamnými tabuľami. A samotný zápas ponúkol jedno z najlepších gólových divadiel v histórii Winter Classic. Schwenninger Wild Wings prehral s tímom Adler Mannheim 3:7 a v desaťgólovej prestrelke zaznamenal dva presné zásahy aj dobre známy Matthias Plachta.

  1. Kometa Brno – Sparta Praha

Na začiatku roka 2016 sa štadión Za Lužánkami v Brne premenil na dejisko Hokejových hier Brno 2016. V cudzojazyčnom formáte tu nechýbal ani názov Winter Classic, veď všetky zápasy sa tu odohorali pod holým nebom. Domáca Kometa tu odohrala rovno dva zápasy českej extraligy.

Proti Plzni vyhrala 5:2 a slovenský brankár Marek Čiliak si dokonca pripísal asistenciu pri poslednom góle Brňanov. Výnimočnejším bol však zápas proti Sparte Praha a hoci ho domáci prehrali 2:4, utvorili nový rekord českej extraligy, keďže na štadióne bolo 21 502 divákov. Víťazný gól Sparťanov zaznamenal Slovák Michal Čajkovský.

  1. Tím Jágr vs. Tím Jašin

Zápasy pod holým nebom nechýbajú ani v Rusku a vidieť sme ich mohli aj v rámci KHL. Vôbec prvým takýmto zápasom (dokonca v rámci celej Európy) bola však v roku 2009 akási „All-star game“. Vtedajšie veľké hviezdy nadnárodnej súťaže Jaromír Jágr a Alexej Jašin postavili proti sebe nabité tímy.

Hralo sa na Červenom námestí v Moskve pred 2 000 divákmi, ktorí videli výhru Jágrovho tímu 7:6. Jeho súčasťou bol okrem iných aj Slovák Branko Radivojevič, no skutočnou hviezdou duelu bol Marcel Hossa. V tom čase útočník Dinama Riga zaznamenal v zápase hetrik, čím výrazne pomohol Jágrovmu tímu k víťazstvu.

Zdroj: sportsnet.ca

Winter Classic v Bratislave

Zážitok z tohto zápasu čaká aj slovenských divákov na Tehelnom poli, kde „vyrastie“ hokejové klzisko. Všetko sa začne v piatok 13. januára a sily si zmerajú české tímy Kometa Brno a obhajca titulu Oceláři Třinec. O deň neskôr už to bude súboj slovenských celkov HKM ZvolenDukla Trenčín. V nedeľu uzavrie špeciálny víkend slovenské derby Slovan vs. Košice.

Vstupenky na Winter Classic 2023 v Bratislave sú stále k dispozícii, no neváhajte s ich kúpou, aby ste sa nepripravili o dokonalý hokejový zážitok, ktorý nás čaká na začiatku Nového roka.

Winter Classic je totiž úplne iný hokejový zápas ako všetky ostatné v roku. Tímy získavajú do tabuľky rovnaký počet bodov, takže je vždy o čo hrať. Hráči sa kĺžu na ľade a pritom im sneží na hlavu, snažia sa o exhibičné kúsky a organizátori si pripravujú pre divákov súťaže v sprievode najväčších hokejových (aj ex)hviezd.